Sivut

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Lucy Diamond: Uusien alkujen talo


 
Lucy Diamond: Uusien alkujen talo
Otava, 2022
Suomennos: Eeva Parviainen
Lukija: Maija Lang
Kesto: 13h 26min


Sinä kesänä Sea View House -niminen vuokratalo lähellä Brightonin rantapromenadia sai uudet asukkaat kolmeen huoneistoonsa. 

Charlotte tarvitsi uuden alun, ilman Katea, pientä vauvaansa jonka oli menettänyt. Parisuhdekaan ei ollut kestänyt niin isoa menetystä ja hän oli nyt totaalisen yksin.

Georgie ja Simon olivat seurustelleet jo lukiossa ja jatkaneet yhdessä yliopistoon niin että Georgiesta oli tullut kirjastonhoitaja ja Simonista arkkitehti. Simon oli juuri voittanut arkkitehtikilpailun joka vaati muuttoa puoleksi vuodeksi paikanpäälle, joten lojaalina tyttöystävänä Georgie oli irtisanoutunut omasta työpaikastaan ja seurannut miestä Brightoniin. 

Niin tai näin, tässä hän nyt oli: uudessa osoitteessaan Dukes Squaren aukiolla, uudessa kotikaupungissaan, uudessa elämässään!
Tervehdys, Brighton, hän ajatteli noustessaan autosta jalat jäykkinä. Ajomatka pohjoisesta oli kestänyt viisi tuntia. Tällainen pitäjä sinä siis olet. Georgie katsoi nyt aukion alalaidassa kulkevan vilkkaan tien yli rannalle. Huhtikuun lämmin aurinko heijastui merestä kuin tuhannet kimaltavat paljetit. Hetkeä aiemmin hän oli ohittanut Palace Pierin kuuluisan huvittelulaiturin vuoristoratoineen ja matkamuistokojuineen, ja nyt hänen silmiensä edessä levittäytyi viktoriaanisten lyhtypylväiden ja vaaleansinisen metallikaiteen reunustama rantapromenadi. Ilma tuoksui ranskanperunoilta, merilevältä ja dieselöljyltä, ja sekoitus oli aivan toista maata kuin se puhtaan, märän ruohon tuoksu, johon hän oli kotiseudulla tottunut. Häntä oli jännittänyt pakata kahden ihmisen koko elämä Yorkshiressä laatikoihin ja muuttaa kauas vieraaseen kaupunkiin, mutta yhtäkkiä vatsanpohjalla alkoi tuntua myös pientä innostunutta kutinaa. He saisivat oikeasti asua aivan meren rannassa, omassa pikku kotipesässään. Uusi seikkailu. Uusi luku Georgien ja Simonin yhteisessä tarinassa. Siitä tulisi niin jännittävää!
 

Georgie kaipasi kuitenkin jotain omaa tekemistä kun Simon oli poissa pitkät päivät, eikä tällä muutenkaan tuntunut olevan kiire Georgien luokse, vaan saattoi hyvin siirtyä pubiin jatkamaan juttua työkavereiden kanssa. Eräästä brightonilaisjulkaisusta Georgie sai oman pikku palstan, jossa hänen tuli vastailla kysymyksiin kuin Leelian lepotuolissa ikään, mutta modernilla twistillä. Ehkä hänestä voisi pikkuhiljaa tulla oikea toimittaja?

Rose oli tarvinnut nopean elämänmuutoksen, pois Lontoosta, pois Maxin luota, ja työskenteli muutaman viikon pikakurssituksen jälkeen hotelli Sansibarissa keittiöapulaisena, vaikka oli entisessä menestyksekkäässä elämässään mainostoimistossa voittanut lukuisia palkintojakin. Hänen päivänsä kuluivat työpaikan ja sohvan välillä, kunnes hänen naapurinsa Jo sairastui äkillisesti ja Rose päätyi huolehtimaan tämän 14-vuotiaasta tyttärestä Beasta.

Olen taas päätynyt Brightoniin! Kirja kertoo yllätys yllätys, uusista aluista eri syistä kariutuneisiin elämäntilanteisiin. Se kertoo ystävyydestä, rakkaudesta, siitä miten naiset ovat toistensa tukena. Naisena minun pitäisi oletettavasti koskettua näistä vastoinkäymisistä ja niiden voittamisesta toisten naisten sparraamina, mutta kun ei nyt vain onnistu. Liian hattaranpehmeää, herkkää ja Charlotten osalta haurastakin omaan makuuni. Georgie oli ehdottomasti lempihahmoni, sillä hänen tekemisensä toivat kirjaan kaivattua eloa ja tapahtumia. Pienen vauvan äiti kokisi varmaankin Charlotten kokemukset riipaisevina. 
Lukija oli muuten ihan ok, pehmeä-äänisenä oiva valinta viihteelliseen kirjaan, mutta hänen mukaansa yksi päähenkilöistä oli kylläkin Charlette, mikä ärsytti alusta loppuun saakka.

Uusien alkujen talo olisi ehdottomasti Naistenviikon kirjallisuutta, mutten säästä tätä nyt siihen, kun en sen suuremmin houkuttele sitä lukemaan. Ihan ok lomalukemista kuitenkin, laiturin nokkaan tai pihakeinuun kun ilmat taas lämpenevät. Jos haluat Brightonin maisemiin, suosittelen tutustumaan myös Ruth Hoganin Madame Burovan kuu ja tähdet -kirjaan. 

10 kommenttia:

  1. Minulle tuli jotenkin sellainen olo, että voisin pitää tästä. Naisten välistä ystävyyttä ei liikoja kuvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sulla on paikka lukijan sydämessä feelgoodeille, niin sitten olet pitänyt sen hyvin salassa sun blogin seuraajilta 😊 Voithan kokeilla välipalana, jos joku kirja jää liikaa pyörimään mieleen.

      Poista
  2. Siirappia ja rasittavaa haurautta ei jaksa kyllä lukea kirjoissa, vaikka tosielämässä ne voi olla hyvinkin ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm enpä tiedä sitä tosielämästä sen paremmin 😉
      Mutta juuri tuon Charlotten osuuden olisin ihan päällimmäisenä muuttanut toisenlaiseksi.

      Poista
  3. Kuulostaa melko lailla mun kauhukirjalta :D Uudet alut on jees, mutta ihmissuhdemättö ja siirappisuus ei oikein kantavina teemoina innosta ja tässä taitaa niitä olla ihan riittävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli enemmän kuin riittävästi. Mulla on viime kuukausina ollut yhtenä kuuntelukirjana joku "helppo" kirja mitä voi kuunnella väsyneenä, kun ei jaksa enää niin perehtyä tai ei halua että kirjassa tulee yhtäkkiä joku Iso Juttu, mikä pitää kirjoittaa talteen ja sitten et olekaan enää valmis nukahtamaan... Saatan myös nukahtaa luurit päässä ja seuraavalla kerralla kelaan taaksepäin kunnes tulee tuttu kohta 😁 Sitä en halua käyvän ihan kaiken tyyppisten kirjojen kanssa 😃

      Poista
  4. Brighton kyllä kiinnostaa, mutta muuten ehkä ei. Niin paljon kuin uusien alkujen tematiikasta tykkäänkin, niin hyvin helposti siinä lipsahdetaan päälleliimauksen puolelle. Tämä vaikuttaa vähän sellaiselta teokselta.

    VastaaPoista
  5. Tässä on aika paljon elementtejä, jotka vievät ajatukseni siihen, että ehkä olen jo lukenut tämän kirjan. Tai jonkun hyvin samanlaisen, kun olen ajatellut olla avarakatseinen ja antaa mahdollisuuden?

    Minna /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä julkaistiin toukokuussa, joten muistaisit kyllä 😊 Mutta ei tässä pyörää ensimmäistä kertaa keksitty, joten kuulostaa varmaan joltain toiselta lukemaltasi.

      Poista