Sivut

torstai 3. maaliskuuta 2022

Eeva Kiviniemi, Taina Pietikäinen: Joki

 

Eeva Kiviniemi, Taina Pietikäinen: Joki
Kati Berg tutkii #1
Saga Egmont, 2022
Lukija: Hannamaija Nikander
Kesto: 6 h 43 min


Katariina "Kati" Berg on työtön historiantutkija, jonka tytär Milla on harjoittelussa Turun poliisilaitoksella. Kati on laittanut omakotitalonsa puoleksi vuodeksi vuokralle ja muuttanut kimppakämppään, koska haluaa kokeilla yhteisöasumista. Ei häntä haittaa että muut ovat paljon nuorempia, hänestä on hauskaa jutella heidän kanssaan uusista vegeresepteistä ja ilmastonsuojelusta. Sitä järkisyytä hän ei kuitenkaan viitsi kertoa Millalle, että oli saanut parin kuukauden karenssin unohdettuaan hakea työkkärin tarjoamaa paikkaa ja iso omakotitalo oli niin kallis ylläpitää. 

Milla huutaa että olisi halunnut tavallisen äidin, sellaisen joka laittaa aamuisin ylleen jakkupuvun, lakkaa kynnet ja kihartaa hiukset. Lähtee sitten jonnekin toimistoon kirjoittamaan muistioita ja vastaamaan puhelimeen, tekee jotain sellaista mitä normaalit ihmiset tekevät.
Mutta ei. Äidin piti luuhata kotona virttyneissä verkkareissa eläinten katse silmissään ja kasa ruotsinkielisiä kirjoja kainalossaan. Koskaan ei siivottu tai laitettu oikeaa ruokaa. Koskaan ei voinut kutsua kavereita kotiin kun hävetti niin. 

Kati oli aikoinaan kuvitellut, että voisi olla samaan aikaan sekä äiti että tutkija, mutta Millan purkausta tyrmistyneenä kuunnellessaan tajusi epäonnistuneensa molemmissa. Hän oli joustanut ja pitänyt taukoa omista opinnoistaan että hänen miehensä Pertti, joka parhaillaan oli tutkimassa hyönteisiä Amazonilla, sai tehdä väitöskirjaansa ja jäänyt kotiin tarjotakseen lapsilleen läheisyyttä ja turvaa. Oli rakennettu majoja, vietetty sadepäiviä museoissa ja syöty liikaa karkkia. Oli unohtunut, että lasten olisi pitänyt lukea kokeisiin. Ja kyllä, hänen oma väikkärinsä oli jäänyt tekemättä, mutta että hän oli ollut noin huono äitikin!

Kati halaa riidan jälkeen paria puuta Aurajoen rannassa ja voi taas vähän paremmin. Sitten hän huomaa että puita on viillelty ja niissä on eräänlaisia tägejä. Hän ei voi hyväksyä tuollaista vandalismia, mutta Millaa asia ei näytä kiinnostavan. Samoihin aikoihin Iisa, yksi Katin kämppiksistä, yritetään hukuttaa Aurajokeen. Yksi viillellyistä puista on juuri samalla kohtaa. Kati alkaa etsiä tietoja muista viimeaikaisista kuoleman- tai likipititapauksista ja löytää vastaavat puut niiltäkin kohdin. Voiko se enää olla sattumaa?

Joki aloittaa uuden Turkuun sijoittuvan dekkarisarjan jossa työtön historiantutkija Kati Berg sotkeutuu rikostutkimuksiin rinnallaan poliisiksi opiskeleva tytär. Sarjasta on ilmestynyt jo toinenkin osa, ilmestyivät itse asiassa äänikirjoiksi luettuina samana päivänä tammikuussa.

Yleensä ottaen tykkään näistä cozy crime -dekkareista, mutta olikohan tämä sitten vähän liiankin cozy, sillä rikostutkinta käynnistyi hieman turhan hitaasti jopa minun makuuni. Sitten kun päästiin vauhtiin pidin kyllä tapahtumien kulusta. Turun historiaa oli saatu kiinnostavalla tavalla mukaan tarinaan, joskin asioiden kytkeytyminen oli hieman kaukaa haettua. Melko todennäköisesti otan kuitenkin kuunteluun tuon toisenkin jo ilmestyneen osan. 



4 kommenttia:

  1. Potentiaalisesti kiinnostava teos. Tosin liian cozy on turhan junnaavaa omaan makuuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin se käynnistyminen kesti tässä.... Luulen että kuuntelen toisenkin osan silti, kun päähenkilöt on nyt esitelty niin ehkä rikokseeen päästään kunnolla kiinni nopeammin?

      Poista
  2. Pitiki heti varata tää kirjastosta, että pääsee lukemaan.

    VastaaPoista