Sivut

sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Kashmeera Lokuge, Hyppe Salmi: Ilmatilaa


Kashmeera Lokuge, Hyppe Salmi: Ilmatilaa
Tammi, 2021
Lukija: Kashmeera Lokuke
Kesto: 7h 59min



Totuus on, että tarviin näitä jokailtaisia valheita, et jaksan seuraavaan aamuun enkä kiipee partsin reunan yli ja nauti hetken vapaasta pudotuksesta. Joten suon itelleni sen jointin, ja ne pilvenpehmeät suunnitelmat ja hetken hapertuvan tunteen et hallitsen mun elämää, eikä elämä mua. 

Shehani ei juurikaan tiennyt mitä odottaa kun varhaisteininä muutti Suomeen ja Jyväskylään. Shokki oli ollut kova jo Helsinki-Vantaan lentokentällä jonne he olivat Sri Lankan lämmöstä kesähepeneissään saapuneet. 
Lankassa suunnilleen kaikki ajattelivat, että ulkomailla kaikki on paremmin. Koulutusmahdollisuudet, naisten asema, mahdollisuus edetä uralla. Isä odotti Shehanilta paljon. Vaikka hän aloitti kansainvälisessä koulussa, valtaosa lapsista oli valkoihoisia ja Shehani silmätikku. 

En koskaan kertonut huutelusta kellekään. Ajattelin, et jos en puhu, niin sitä ei oo olemassa. Jotenki se tunne olis kasvanut, jos joku muuki olis tiennyt. En ainakaan halunnut siirtää tuskaa ja häpeää Ammalle. Mua sattu kelaa mitä se olis ajatellu, kun joku haluu tahallaan loukata sen lasta. Ja faija nyt ei todennäköisesti olis juurikaan välittänyt vaan käskeny munki ignooraa koko jutun. Niinpä laitoin vaan joka päivä Walkmaneista Eminemin kovemmalle. 

Kesti tovin ennen kuin Shehani oppi tekemään niin kuin isä sanoi. Toisesta korvasta sisään, toisesta ulos. Kun isä rakastui suomalaisnaiseen ja jätti Shehanin äidin, hän muutti näiden kanssa Helsinkiin ja uusiin kuvioihin. Hän oli jo melkein täysi-ikäinen.

Nykyään kaksivitonen Shehani on jämähtänyt kämäiseen, osa-aikaiseen työpaikkaansa asiakaspalvelussa. Tinderistä löytyy seuraa kun sitä kaipaa. Tradenomiopintoja pitäisi jatkaa, mutta kotona itsenäisesti tehtävän opiskelun määrä ei sovi tyypille, joka läppärillä etsiytyy viidessä minuutissa kissavideoihin. Eikä Shehani edes voi sietää kissoja.

Valmistumisesta puuttuu oikeesti vaan pari hassua tenttiä, oppari ja harjottelu. Tentit on no prob, angstaan viimeisenä iltana etten oo lukenu, sit räpiköin just ja just läpi. Mut oppari vaatii pitkäjänteisyyttä jota mulla ei juuri oo. Siitäkin ehkä selviin, isoin ongelma on harkka, ja sen harkkapaikan löytäminen. 
Haluisin ulkomaille, ideaali olis yhdistää harjottelu ja se että pääsis täältä vittuun hetkeks. Mut työpaikkailmotuksiin vastaaminen ei oo vieläkään tuottanu tulosta. Yllätys.
 
Kun Amma soittaa Lankasta kysymyksiä riittää. Miten opinnot? Oletko jo hankkinut lentoliput kotiin? Onko ketään poikaa kuvioissa vai katsonko täältä sopivan? Kun seurustelukumppani löytyy, ongelmilta ei vältytä.

Tämä oli aika erikoinen kirja. Puhekielinen, kuten lainauksista käy ilmi, mutta Shehani heitteli kerrontansa sekaan myös paljon englanninkielisiä sanoja ja sanontoja. Kyllä ne kirjaan istuivat, mutta antoivat samalla fiiliksen ya-kirjallisuudesta enkä ollut oikeastaan pitänyt tätä sellaisena. Varmistin vielä, että Tammen sivuillakin kirja on luokiteltu 'kotimainen kaunokirjallisuus, nykyromaanit'. Mutta on minulla ja Shehanilla jotain yhteistäkin, olen nimittäin taas ihan koukussa "90 days fiance tositvroskaan" kuten Shehani sitä kutsui (ja katsoi silti).

Sijoitan kirjan Helmet-haasteessa kohtaan 16: Kirjan luvuilla on nimet. Erikoista oli myös se, että äänikirjassa oli uuden luvun alkaessa myös lyhyt "äänimaailma", en tiedä miten sen oikein selittäisin, esimerkiksi jotain hälinää tai autojen tööttäilyä. Tämä oli ihan kiva ja tällaista elävöittämistä voisi olla useamminkin. Mutta kansi, huh miten ruma se on. 
Kirja sopisi moneen muuhunkin haasteen kohtaan, kuten 9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön tai 30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan.



6 kommenttia:

  1. Hyvä lisä kirjallisuuteemme, uskoisin. Juuri luin Koko Hubaran esseeteoksen Ruskeat tytöt, jossa peräänkuulutettiin suomalaisen kirjallisuuden moninaisuutta. Onneksi sitä on nyt viime vuosina pikkuisen alkanut tullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Törmäsin myös hiljattain tuohon Koko Hubaran kirjaan ja lisäsin sen ehkä -pinoon. Se voisi olla hyvä vastapaino tälle kevyemmin kirjoitetulle.

      Poista
  2. Lisäsin tämän listalle Bookbeatiin. Oli saanut siellä melko hyvät arviot (4.1). Bookbeatissä taas arvio 3.59.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nextoryssa on tällä hetkellä 50 arviota ja 4,2. Oikea kohderyhmä on varmaan noin 30 vuotta itseäni nuoremmat lukijat 😊

      Poista
  3. Oi että, minä pidin tästä! Olisikin ihan mielenkiintoista kuulla, kuinka kieli toimii äänikirjassa. Voisin kuvitella että hyvin, tosin itse lukiessa tykkäsin jäädä fiilistelemään oikein meheviä ilmauksia. Äänikirjassa se ei onnistu.
    Minä taas tykkään kannesta todella paljon! Se veti minua kirjastossa puoleensa magneetin lailla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun arvion perusteella tämän otinkin kuunteluun, samoin kuin Ihanan jokin aika sitten. Kuljen sun perässä näissä erikoisemmissa valinnoissa kuten nuortenkirjoissa ja sehän oli vielä säeromaani, (ensimmäinen mulle) ja nyt tämä puhekielinen heti perään 😊

      Poista