Sivut

tiistai 15. maaliskuuta 2022

Aino Leppänen: Positiivinen yllätys



 Aino Leppänen: Positiivinen yllätys
Docendo, 2020
Lukija: Outi Vuoriranta
Kesto: 5 h 20 min


Aino on 17-vuotias lukiolainen, jonka elämä saa uuden käänteen kun hän näkee tekemässään raskaustestissä kaksi viivaa. Vauvan pitäminen on hänelle yllättävän itsestäänselvää ja lappuhaalareitakin Aino tahtoo pitää heti kun löytää vatsastaan pienen kummun. Poikaystävän tuki vaihtelee, mutta todellisen vertaistuen Aino saa tädiltään joka odottaa samaan aikaan vauvaa. Olisi ihanaa kun he voisivat käydä vaunukävelyillä yhdessä! Tädin raskaus kuitenkin päättyy keskenmenoon ja välejä mutkistaa uusi vastakkainasettelu; vahinkovauva ja pitkään, hartaasti toivottu ja sitten menetetty lapsi. Aino tahtoo itsenäistyä ja pitää tärkeänä sitä, että asuu omillaan ennen vauvan syntymää. Tässä auttavat onneksi sekä vanhemmat että yhteiskunta.

Valitsin kirjan kuunneltavaksi tilanteessa, jossa varsinainen kuuntelukirjani oli liian vaativa kuunneltavaksi nukahtamista odotellessa ja kaipasin toista, helposti seurattavaa ajanvietekirjaa sen rinnalle. Tästä lähtökohdasta huolimatta odotin Leppäsen kirjalta enemmän, joko lyyrisempää tekstiä tai vaihtoehtoisesti pohdiskelevampaa otetta tapahtumiin. Kirja on kuitenkin omaelämäkerrallinen, joten sen tapahtumat ovat herättäneet kirjoittajassaan ne kaikkein aidoimmat tunteet ja luulisi että hän on myös kipuillut niiden kanssa ja niistä ajatuksista olisi ollut kiinnostavaa kuulla  Nyt kirja oli harmittavan tasapaksu, täysin kronologisesti etenevä selostus siitä mitä Ainolle missäkin vaiheessa tapahtui. Kirjaa ei ole luokiteltu ya-kirjallisuudeksi, mutta sopisi sellaiseksi paremmin. 
Ajattelin kuunnellessa, että tapahtumat sijoittuisivat 1980- tai 1990-luvulle, mutta kirjailija on syntynyt vuonna 1982, joten ajoitus osuukin vuosituhannen vaihteeseen.


1 kommentti:

  1. Tämä herätti kiinnostukseni, vaikka et ihan lämmennytkään. Aihe kiinnostaa, lisäksi olemme samaa ikäluokkaa kirjailijan kanssa, joten ajankuvanakin voisi toimia.

    VastaaPoista