Sivut

perjantai 2. joulukuuta 2022

Beatriz Williams, Lauren Willig, Karen White: The Lost Summers of NewportBeatriz Williams, Lauren Willig, Karen White: The Lost Summers of Newport
 Harper Audio, 2022
Lukijat: Saskia Maarleveld, Brittany Pressley, Lisa Flanagan
Kesto: 13 h 9 min


2019
Andie Figuero on unelmatyössään Mansion Makeover realityn juontajana. Sarjassa restauroidaan toinen toistaan upeampia amerikkalaisia kartanoita ja Andie oli erityisen innoissaan heidän uusimmasta kohteestaan Newportissa, Rhode Islandilla. 1884 rakennettu, italialaista renessanssia edustava Sprague Hall ei hävinnyt loistossa Vanderbiltien taloille, mutta sisälle päästyään hän huomasi tyhjiä laikkuja seinillä niissä kohdin, missä lukuisat taulut, lampetit ja seinävaatteet olivat joskus sijainneet. 
Restauroitavia huoneita oli kolme, keittiö, tanssiaissali ja Maybellen makuuhuone. Koko talo olisi kipeästi kaivannut remonttia, kolme huonetta olisi pieni pintaraapaisu. Andie ihmetteli miksei suvun matriarkka vain myynyt taloa, eihän hän ollut edes syntynyt siellä, ja mitä Andie oli saanut tietoonsa, edes hänen avioliittonsa ei ollut onnellinen. 
Tuo matriarkka, perheen isoäiti Lucia "Lucky" Sprague, oli sanellut tiukat ehdot kuvausryhmän saapumiselle.

In case Marc hasn't drilled this into you already, there are three stipulations for allowing the filming here. The first is, that no one attempts to speak with our grandmother, Lucia Sprague. Her rooms are in the third floor and very private. She prefers to keep them that way. No one is to go up there. The second is that absolutely no filming is to be allowed in or around the boathouse.
"But..." I wanted him to slow down, to tell me why. I'd never been the sort of person to blindly follow directions. I always wanted to have a reason. 
"Those are the rules. Break them, and the deal is off." He opened the driver's door and slid in. 
"What's the third rule?" 
"No one from the family is to be in any camera shot, including me. I live here, and I don't want to be disturbed." He shut the door before I could suggest he better invest in a pair of earplugs because shooting started at 8 A.M. The engine rumbled as he put the car into gear, then he sped away, churning up dirt and what little loose gravel was left on the drive. 

Valitettavasti tuotannon ensimmäinen kausi oli jokseenkin flopannut ja toiselle kaudelle haluttiinkin lähinnä katsojia kiinnostavia juoruja kartanoiden suvun jäsenistä, entisöinti joutaisi jäädä taka-alalle. Jos Andie mieli pitää työpaikkansa, hänen olisi ennemmin tai myöhemmin rikottava kaikki kolme sääntöä. 

1899
Ellenillä oli paljon pelissä kun hän saapui Sprague Halliin. Hän oli hakenut musiikinopettajan paikkaa ja yllätyksekseen saanut sen helposti, vaikka oli perusteelliseen haastatteluun valmistautuen opetellut ulkoa liudan valheita. Missä olisi palvellut aikaisemmin, tai millaisesta perheestä oli itse lähtöisin. Mitään mikä oli totta, hän ei voisi kertoa. 

Ellenin oli määrä opettaa Sprague Hallin perijätär Maybelle laulamaan niin, että vain parin viikon päästä vierailulle saapuva italialainen prinssi ihastuisi tähän ikihyviksi ja naisi 17-vuotiaan neidon kauas pois, Italiaan. Tämä oli ensisijaisesti hänen epämiellyttävän veljensä tahto, tuli Ellen pian huomaamaan.  

1958
Lucia "Lucky" Sprague, tyttönimeltään di Conti, kasvoi Italiassa, mutta kun Mussolini nousi siellä valtaan, hänen perheensä pakeni isoäiti Maybellen taloon Newportissa. Lucky on naimisissa juopon Stuyvesant Spraguen kanssa, mutta itsepä oli miehen valinnut. Lucky kuului Newportin eliittiin ja sitä myötä tämän kesän kohokohdan suunnittelutoimikuntaan: Tiffany Ball, tanssiaiset joilla kerättiin rahaa Newportin kartanoiden entisöintiin. Silti hän tunsi itsensä ulkopuoliseksi, eivätkä komitean jäsenet hänen todellisia ystäviään olleet. Lukuisat kohdatessa vaihdetut poskisuudelmat olivat vain pinnallista teatteria.

Aijaijai! Olipa jälleen onnistunut, kiehtova ja jännittäviä salaisuuksia kihisevä viiden tähden lukuromaani tutulta kolmikolta. On myös niin harvinaista herkkua löytää 1900-luvulle sijoittuva historiallinen romaani, jossa ei ole mukana kummankaan maailmansodan vaiheita, joten iso kiitos tästä!

Mikä sitten tässä kolmen aikatason ratkaisussa on hienoa, niin monesti silloin kun liikutaan kahdessa aikatasossa, on menneen aikatason päähenkilö jo menehtynyt. Tässä taas kuljetaan hienosti ja kulloistakin aikaa elävöittävästi limittäin, kun esimerkiksi Lucky on omissa osuuksissaan 1950-luvulla nuori äiti ja Andien osuuksissa perheen isoäiti. Myös muita henkilöitä on mukana kahdessa eri aikatasossa ja lukija pääsee näkemään miten esimerkiksi lapsi on kokenut tietyn asian silloin kun se tapahtui ja mitä ajattelee siitä nyt vuosikymmeniä myöhemmin. 
Ainoa miinus tulee turhaan venytetystä lopusta, mutta ei se viittä tähteä neljään pudota.

Kolmikko Williams, Willig ja White on kirjoittanut yhdessä lukuisia tiiliskiviromaaneja ja niiden lisäksi kaikilta on ilmestynyt yksin kirjoitettujakin. Äänikirjapalveluissa parhaiten on saatavilla Williamsin kirjoja, kun taas Willigiltä vain pari vaikka hän on kolmikon tuotteliain. Alla linkit muihin heiltä toistaiseksi lukemiini kirjoihin:
2 kommenttia:

  1. Enpä olekaan tullut ajatelleeksi, että tosiaan useimmiten 1900-lukua kuvaavissa romaaneissa sodat kummittelevat vähintään taustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tykkää lukea historiallisia romaaneja sen huomaa kyllä, valitettavasti 😃 Mutta jos haluaa ahmia suursodan aikaa, niin valinnanvaraa riittää, Suomi, Pariisi, Lontoo vai Auschwitz, feelgoodia kirjakaupasta, vastarintaa, vakoilua vai enemmän draamaa?

      Poista