Sivut

sunnuntai 25. joulukuuta 2022

Eleonor Sager: Sankt Annan joulu


Eleonor Sager: Sankt Annan joulu
Lind & co, 2022
Joulukalenteri #1-24
Alkuteos: Jul i Sankt Anna
Lukija: Jenni Sainio
Kesto: 1. osa 1h 22min, seuraavat osat ~25-40 min


Söderköpingissä eletään joulunalusaikaa, joka on vuoden suurin sesonki kukkakaupassa, jossa Matilda oli töissä. 

Matilda ja Mikkel olivat olleet yhdessä kymmenen vuotta ja heiltä odotettiin kuumeisesti perheenlisäystä, olivathan he siinä iässä ja pitäneet pitkään yhtä. Iloisten uutisten sijaan Matildan pitäisi kuitenkin kertoa vanhemmilleen, että he ovat eroamassa. Äiti tulisi niin surulliseksi, että Matildan olisi oikeastaan vaikeampaa kestää se, kuin ero joka oli yhteinen, jo pitkään kypsynyt päätös.

Tällaista tapahtui koko ajan, luonnollinen osa elämää. Ehkä hänen äitinsäkin näkisi ratkaisun hyvät puolet ja yrittäisi piristää häntä. Toiveajattelua, ääni hänen päässään tuhahti ja Matilda kevensi kaasua Langnön sillalle ajaessaan.  
Vaikka hän ajoi reitin monta kertaa viikossa, sillan näköala oli aina yhtä kaunis. Vesi velloi kummallakin puolella rauhallisena ja selkeänä.
Hän veti syvään henkeä. Tämä ei ole koko maailma, hän muistutti itseään. 

Andreas on Matildan neljääkymmentä lähestyvä isoveli joka johtaa menestyvää, omaa nimeään kantavaa mainostoimistoa. Viime aikoina firmalla ei kuitenkaan ole mennyt aivan niin hyvin kuin voisi. Andreaksella ja hänen avovaimollaan Valeriella on kaksi lasta, August ja Nova. He olivat molemmat niin kiireisiä töissään, elivät niitä kliseisiä ruuhkavuosia. Heidän piti lähteä yhdessä hiihtolomalle ennen joulua, mutta kun August sairastui, piti matkakin uudelleenjärjestellä ja Andreas päätti lähteä poikansa kanssa jo etuajassa Sankt Annaan, vanhempiensa kotitaloon, jonne heidän kaikkien toivottiin aina joulunviettoon saapuvan. 

Daphne, sisaruksista keskimmäinen, oli muuttanut Tukholmaan heti kun mahdollista, muttei asettunut oikein mihinkään elämässään ja vaihtoi työpaikkaakin siinä missä muut lakanoita. Nyt hän oli sihteerinä hammaslääkärin vastaanotolla, mikä oli huomattavasti parempi vaihtoehto kuin lukuisat tarjoilijan pestit, joten hän oli halukas jatkamaan siellä.

Paljonko hän voisi pyytää palkankorotusta jos hän jatkaisi vastaanotossa? Viisitonnia kuussa. Ja edut, salikortti vaikka. Matkakortti, ilmaista hammastahnaa? Luoja, hän oli aivan täysin unohtanut, että koeaika oli lopussa. Olisiko hänen pitänyt pyytää vähän aikaa valmistellakseen toiveitaan. 
"Niin?", hän sanoi kaikkein virallisimmalla äänellään ja naulitsi katseensa täydellisiä valkoisia hampaita esittelevään muovisuuhun. 
"Saara ja minä olemme jutelleet ja hmmm..." Anvar katsoi häntä, ja hän tajusi yhtäkkiä ajelevansa edelleen jakkarallaan edestakaisin. Sekä sivusuuntaan. Jos hän kääntäisi lantiotaan hän voisi tehdä kahdeksikkoja. 
"Viihdyn täällä hyvin", Daphne sanoi väliin ja keskittyi pysymään paikoillaan. 

Daphnen ei tarvinnut mennä töihin enää seuraavana päivänä. Koska rahaa oli kuitenkin saatava, hän tarttui Matildan yllättäen esittämään tarjoukseen, sisaren työnantaja nimittäin loukkasi itsensä ja joutuisi leikkaukseen, ja joulusesongin keskellä Matilda ei pärjännyt montaa työpäivää yksin. 

Tähän lisätään kaikkien kolmen sotkuiset rakkauselämät ja avoimet työkuviot, sisarusten äiti ja tämän ainainen tarve puuttua lastensa asioihin välillä lähes tuhoisin seurauksin, sekä isä joka vietti kaiken aikansa puuklapeja ja muita puutöitä tehden, ja niin syntyy Sankt Annan joulu. 

Kirja oli alussa tunnelmallinen ja uskoin, että siitä kehittyy ihan kelpo joulunalusromaani. Harmillisen notkahduksen jälkeen muutama viimeinen osa oli taas ihan ok, mutta kun keskivaiheilla oli niin pitkä jakso, joka oli minulle kuuntelijana pitkäpiimäinen, loppufiilis jäi vähän pakkasen puolelle. Lisäksi henkilöt olivat enemmän tai vähemmän ärsyttäviä, esimerkiksi Daphnea olisi luullut vähintään kymmenen vuotta Matildaa nuoremmaksi, eikä isosiskoksi. Lukija oli hyvä, hänen äänensä sopi tällaiseen hyvänmielen joulukirjaan. 

2 kommenttia:

  1. Harmi, että meni välillä pitkäpiimäiseksi! Joulun taiasta olisi kuitenkin saatavissa paljonkin irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin olisi ja puitteet oli kuitenkin erinomaiset rakentaa vaikka mitä.

      Poista