Sivut

sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Beatriz Williams, Lauren Willig, Karen White: The Glass Ocean


Beatriz Williams, Lauren Willig, Karen White: 
The Glass House
Harper Audio, 2020
Kesto: 13 h 46 min
Kuuntelin kirjan BookBeatissa.


Kun RMS Lusitania teki neitsytmatkansa syksyllä 1907, se oli maailman suurin valtamerihöyrylaiva ja matkustajia siihen mahtui 2000, lisäksi yli 800 miehistön jäsentä. Sen kotisatama oli Liverpool, jonne se oli palaamassa New Yorkista toukokuussa 1915, kun saksalainen sukellusvene torpedoi sen väittäen laivan kuljettavan sotamateriaalia Englantiin. Yli 2000 ihmistä menetti henkensä kun iso laiva upposi vain 18 minuutissa. The Glass House on historiallinen romaani, joka sijoittuu kahden päähenkilönsä osalta Lusitanian viimeiselle matkalle ja kolmannen osalta nykyhetkeen.

New York, 2013.
Viisi vuotta aiemmin Sarah Blake oli kirjoittanut menestysromaanin. Ensimmäisenä vuonna rojalteja oli tullut ihan kivasti ja jopa elokuvaoikeuksista oli keskusteltu, mutta kun Sarahin äiti oli sairastunut Alzheimeriin ja yksityinen hoitokoti oli hintava, rahat olivat myös pikavauhtia huvenneet. Sarah oli ajatellut kirjoittavansa toisen bestsellerin, mutta idea siihen antoi odottaa itseään, joten hän teki jotain, mitä oli luvannut äidilleen olla ikinä tekemättä. Sarah avasi arkun, jossa oli kuin hautamuistomerkkinä kaikki, mitä laivayhtiö oli lähettänyt hänen isoisoäidilleen, kun isoisoisä oli menehtynyt Lusitanian upotessa. Maybe mom would forgive me for what I was about to do, maybe she would shake her head and understand because I was Sarah, her daughter, and I was born to dig for answers. And I wasn't doing it for myself, not entirely. I was doing it for mom.

New York, 1915
24-vuotias Caroline ja hänen huomattavasti vanhempi miehensä, menestyvä tehtailija Gilbert Hockstetter olivat lähdössä ylittämään Atlanttia. Gilbert oli saanut haltuunsa suunnattoman arvokkaan, keskeneräiseksi jääneen Straussin pianosävellyksen ja halusi muuttaa sen rahaksi Lontoossa. Caroline yritti vielä viime hetkellä muuttaa miehensä mieltä matkaan lähdöstä, sillä lehdissä näkyi vähän väliä uutisia saksalaisten upottamista laivoista, joiden joukossa oli myös matkustajalaivoja. 

- Please Gilbert, I will never ask you for anything else. But please don't make us take this journey. I don't have a good feeling about it.
- There is nothing to be afraid of, Caroline. The Royal Navy will give us an escort when we are in international waters. And besides, the Germans wouldn't dare torpedo a ship carrying American citizens. The last thing they want is to encourage American involvement in the war. 

Myös Tess Fairweather oli lähdössä uuden henkilöllisyyden turvin Lusitanialla Englantiin. Tess oli huijarin tytär ja huijari itsekin, taitava maalari erikoisalanaan taideväärennökset. Englannissa hän aloittaisi uuden elämän, mutta sitä ennen oli tehtävä viimeinen huijaus. Hänen tuli kopioida tuo Hockstetterien hallussa oleva sävellys. 

Viimeisenä iltanaan New Yorkissa Hockstetterit järjestivät kotonaan näyttävät illalliset. Carolinen yllätykseksi paikalle ilmestyi myös Robert Langford, britti jonka hän tunsi jo kymmenen vuoden takaa. Olkoonkin, että hän toivoi matkan tuovan uutta lämpöä nykyään niin kiireisen Gilbertin suunnalta ja laittavan ehkä alkuun hartaasti toivotun lapsenkin, hänen oli myönnettävä, että uutinen Richardin läsnäolosta tulevan viikon aikana Lusitanialla loi häneen tietynlaista kihelmöintiä... 

Vaan kenet Robert kohtasi ennen kuin laiva oli edes lähtenyt saamasta, Tessin toki. Eikä kohtaaminen jäänyt ainoaksi kerraksi kun he rupattelivat ensimmäisen luokan kannella, jossa Tess oli kärkkymässä pääsyä Hockstetterien sviittiin vohkimaan sävellystä. Tessille Robert uskoutui myös rakastuneensa Carolineen jo heidän ensikohtaamisellaan, kun tyttö oli vasta kuudentoista.

Arkussa olleista papareista Sarah löysi tietoa Robertista ja jäljitti tämän sukua Lontoossa, jossa John Langford kävi parhaillaan läpi oman elämänsä sotkuja ja suhtautui aluksi nuivasti uteliaaseen amerikkalaisnaiseen, mutta kutsuttuaan tämän kotitiluksilleen innostui itsekin penkomaan menneisyyttään. 

The Glass Ocean oli mahtava täyden viiden tähden lukuromaani! Sopivasti romantiikkaa eli ei liikaa, mysteeriä ylläpitämään kiinnostusta alusta loppuun (kaikki kulminoituu jotenkin Robert Langfordiin, mutta miten?), jännittävää seikkailua, petos tai oikeastaan useampikin sekä sota-ajan vakoojia, kuka onkaan kenenkin puolella, ketä pitäisi varoa, kenelle ei ainakaan uskoutua? Kuka menehtyy aaltoihin, ketkä selviävät, ketkä päätyvät yhteen ja miksi? 

Ihan alunperin tartuin lukuisista vaihtoehdoista juuri tähän kirjaan, koska Lusitania on jäänyt täysin Titanicin varjoon. Saksalaisten upottamassa risteilijässä olisi ollut vähintään yhtä paljon romantisoitavaa kuin Titanicissakin. Kolmen kirjailijan yhteistyö on tuottanut hyvän lopputuloksen, kolmen lähtökohdiltaan hyvin erilaisen naisen taidolla yhteen kiedotun kudelman. Äänikirjassa jokaisella naisella oli oma lukijansa, mikä oli myös toimiva ratkaisu. Aivan varmasti tulen kuuntelemaan lisää heidän kirjojaan, yhdessä ja erikseen kirjoitettuja. Valitettavasti mitään ei ole suomennettu. 


10 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. On totta, että Lusitania on jäänyt Titanicin varjoon. Minäkin olen kyllä kuullut siitä, mutta olisin joutunyt kyllä hetken aikaa kaivelemaan aivojani muistaakseni miksi. Samaa ongelmaa ei Titanicin kohdalla kyllä ilmene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan, Titanic -tietous on lyönyt läpi.

      Tämä oli kyllä oikein viihdyttävä, sopivassa mittasuhteessa kaikkea mitä hyvältä lukuromaanilta odottaakin.

      Poista
  2. Minulta mennyt ihan ohi tällainen kirja. Vaikuttaa superkiinnostavalta. Luen aika vähän historiallisia romaaneja, vaikka ne kyllä kiinnostavat. Tämä vaikuttaa olevan varsin koukuttava ja juuri sellaisia kirjoja nyt kaipaan. Meidän kirjastosta ei tätä saa. Laittelenpa nimen muistiin, jos kirja jossain tulee eteen.

    Häpeillen tunnustan, että minulle tämä Lucitanian tapaus on ihan tuntematon. En siis aiemmin ollut koko paatista kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tiesin Lusitaniasta nimen, enkä mitään muuta. Tässä toteutui heti se, mikä on historiallisissa romaaneissa iso plussa, se syntyvä halu googlettaa lisätietoa. Harmi ettei löydy teiltä, on kyllä erittäin koukuttava ja kivasti mystinen.

      Poista
    2. Oi, onpa kiinnostavan kuuloinen kirja! Mielenkiinto ja uteliaisuus heräsivät heti! Harmi, ettei ole suomennettu, voisin kuvitella, että kiinnostusta olisi suomalaisten lukijoiden keskuudessa.

      Poista
    3. Kyllä varmasti olisi, menisi hyvin heille jotka pitävät paksuista lukuromaaneista :)

      Poista
  3. Tämäpä olisi tosi sopiva välipala, varsinkin kun minun enkkuni on nykyään niin vähällä käytöllä. Vaan voi harmi, en löydä Storytelistä ;-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohos, kun löytyy sekä Nextorysta että BookBeatista. Mutta olen itsekin huomannut, että näissä englanninkielisissä valikoima hiukan vaihtelee.

      Poista
  4. Voi miten kiehtovaa! Lähes 14 tuntia kuulostaa minusta ihan hirveän pitkältä (olen kuunnellut aika lyhyitä kirjoja viime aikoina), mutta kolmen kirjailijan yhteisteos herättää mielenkiintoa ja viiden tähden lukuromaani on kyllä kova suositus!

    Täytyy myös myöntää, että en tiedä Lusitaniasta mitään, joten voisin myös paikata tietämättömyyttäni edes fiktiolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se on yksi näiden historiallisten romaanien hyvistä puolista, tulee monenlaista uutta tietoa vastaan. Ja ihan parasta jos se on niin kiinnostavaa, että alkaa googlettaa lisätietoa kuten mulle kävi tämänkin kanssa :)

      Poista