Sivut

torstai 17. marraskuuta 2022

Beatriz Williams: The Golden Hour


Beatriz Williams: The Golden Hour
HarperCollins, 2019
Lukijat: Cassandra Campbell, Saskia Maarleveld
Kesto: 16 h 17 min



Kesällä 1941 Leonora "Lulu" Randolph saapui Nassauhun, Bahamasaarten karibialaiseen paratiisiin, newyorkilaisen sosieteettilehden lähettämämä toimittajana. Hänen tuli tehdä vetävä juttusarja Bahamasaarten kuvernööriksi nimitetystä Windsorin herttuasta, sillä skandaalimaisen tekonsa jälkeen herttuapari oli lähetetty mahdollisimman kauas Euroopasta, ja amerikkalaisnaiset ahmivat kaiken, mitä lehdet herttuasta ja Wallis Simpsonista kirjoittivat. Lulu pääsi mukaan saaren sisäpiireihin ja alkoi kirjoittaa Lady of Nassau -kolumnia, mutta osallistui yhtä lailla vapaaehtoistyöhön saaren hyväksi. Kaikki ei kuitenkaan ollut sitä miltä päällepäin näyttää ja valtaa tavoittelevissa piireissä tapahtuu myös murha. 

Juhliessaan Nassaun kerman kanssa Lulu tutustui brittiläiseen mysteeriin nimeltään Benedict Thorpe ja rakastui tähän, vaikka Thorpe nimenomaisesti kielsi häntä tekemästä niin. 

Kun hypätään ajassa vähän eteenpäin, joulukuussa 1943 Lulu, silloin jo rouva Thorpe, oli Lontoossa etsimässä kadonnutta miestään, saksalaisten vakoojana pidättämää.

Toisessa aikatasossa joka alkaa Sveitsissä kesällä 1900, 22-vuotias Elfrida von Kleist, Gerhardin vaimo ja pienen pojan äiti, on lähetetty hoidattamaan hermojaan entiseen munkkiluostariin perustetussa, korkealla vuorenrinteellä sijaitsevassa parantolassa. (Nykytermein hän olisi sairastunut baby bluesiin.) Elfrida ryhtyi juttusille toisen potilaan, pyörätuolissa istuvan ja keuhkokuumeesta toipumassa olevan brittiläisen Wilfred Thorpen kanssa, vaikka sellainen kontakti toiseen potilaaseen olikin kiellettyä. Vielä kielletympää oli heidän rakastumisensa - ja sitten parantolaan saapui yllättävä viesti jossa Elfridaa kehotettiin kiirehtimään kotiin, sillä hänen miehensä oli kuolemansairas. 

Miksi, oi miksi, Beatriz Williamsia ei suomenneta? Vetäville, jännittäville lukuromaaneille löytyy aina lukijoita ja tämäkin oli täyden viiden tähden nautinto.

Ennen kuin ryhdyin tätä kuuntelemaan, selailin kirjaa Goodreadsistä ja huomasin, että moni oli alkanut lukemaan kirjaa Windsorin herttuaparin takia ja pettynyt kun kyseinen aikansa suuri skandaalipari olikin juonellisesti vain sivuroolissa. Tiesin olla tekemättä samaa virhettä ja antauduin täysillä Lulun ja Benedictin rakkaustarinan, mutta ennen kaikkea nauttimaan Elfriedin tarinasta, sillä se oli ehdottomasti kirjan koukuttavin osio. Lulun ja Elfriedin tarinat kietoutuivat toki yhteen, mutta miten, ei olekaan aivan yksinkertaista muttei sen kuulukaan olla, kun kirjailija on niin taitava juonenpunoja kuin Williams on. 

Tämä oli ensimmäinen Williamsin yksin kirjoittama kirja jonka häneltä kuuntelin. Hän kuuluu myös etevään kolmikkoon yhdessä Lauren Willigin ja Karen Whiten kanssa, ja heidän yhteistuotannostaan olen kuunnellut aiemmin The Glass Housen, joka vie sille vähemmän tunnetulle valtameriristeilijälle, RMS Lusitanialle, jonka saksalaiset torpedoivat ensimmäisen maailmansodan aikana, sekä nyt viimeksi heidän tänä vuonna julkaistun yhteistyönsä The Lost Summers of Newport, josta on vielä juttu tekeillä. Loistavia lukuromaaneja kaikki!


10 kommenttia:

  1. Luulisi kyllä tällaisen myyvän mukavasti Suomessakin, toivottavasti vielä suomennetaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä uskoisin niin. Sopisi hyvin Gummeruksen tai Bazarin valikoimiin 😉

      Poista
  2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta lukuromaanilta. Täytyy pistää muistiin. Sinänsä kirjailija on minulle ihan täysin vieras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettei suomenneta, on kyllä minun lemppareita tässä genressä 😊

      Poista
  3. Minä tarttuisin tähän heti, jos kuninkaallinen pari olisi kunnon roolissa. Etenkin kun olen juuri katsonut Crownin uusimman tuotantokauden ja kaikenlainen historia kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät he ole kovinkaan monessa kohtauksessa mukana. Parasta tässä oli mielestäni tuo vuodesta 1900 alkava juonikuvio.

      Poista
  4. Enpä ole ennen kuullutkaan tästä kirjailijasta. Pitänee tutustua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän Williamsille lukijoita riittäisi, jos vain suomennettaisiin... Suosittelen 😊

      Poista
  5. Vink vink, kustantamot! Tarttuisin tähän jo pelkän kannen perusteella. Ja myös tarina kiinnostaa. Historiallinen romaani vetävällä kerronnalla toimii minulle aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wink wink todellakin! Ja eikö olekin ihana kansi! Tuo upea leninki, puutarha ja taustalla siintävä meri... Haluaisin mennä juttelemaan tuolle naiselle, oletan että hän on Lulu!

      Poista