Sivut

sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Pitkästä aikaa sarjakuvaa: Ellen T.


Mäkijärvi, Schreck, Turpeinen: Ellen T.
Teos, 2019
87 sivua

Ellen T:n on kuvittanut Annukka Mäkijärvi ja käsikirjoittanut Hanna-Reetta Schreck yhteistyössä Iida Turpeisen kanssa. Se ilmestyi keväällä 2019 osana HAM:in Ellen Thesleff -näyttelyä Minä maalaan kuin jumala. Sarjakuva on piirustustyyliltään mielestäni hyvin kepeää ja lennokasta ja sopii erinomaisesti aiheeseensa. Isoja, näyttäviä ja heleästi väritettyjä kuvia on mukana paljon. Teksti sitten olikin paikoitellen niin pientä, että sain ikänäköni kanssa tihrustella.

Tarinallisesti mukaan mahtuvat kronologisessa järjestyksessä Ellenin vuodet Pariisissa, Firenzessä ja Murolen kanavan valkoisessa talossa, jonne puolestaan sijoittuu Thesleffistä kertova Kati Tervon kirjoittama romaani Iltalaulaja, josta löytyy juttua blogistani täältä


Kirjasta käyvät hyvin ilmi tuon ajan naistaiteilijoiden syrjiminen, ja naisten ylipäätään. Kaikki opinahjot eivät vastaanottaneet naisopiskelijoita ollenkaan ja  siellä missä Ellen opiskeli, piti naisten maksaa opinnoistaan enemmän kuin miesten. Mukana on myös kohtaus, jossa Ellen menee ystävänsä kanssa kahvilaan ja heitä pyydetään poistumaan, koska naisille ilman herraseuraa ei tarjoilla.

Onneksi meidän taiteen parissa kultakautta eläneet naistaiteilijamme olivat niin sitkeitä, määrätietoisia ja rohkeita kuin Ellen Thesleff, Helene Schjerfbeck ja muut oman aikakautensa edelläkävijät, niin että saamme tänäkin päivänä heidän töitään ihailla.


8 kommenttia:

  1. Sarjakuvia pitäisi lukea enemmän. Yleensä pidän, kun satun tarttumaan. Ainoa huono puoli niissä tosin usein on juuri tuo tekstin tihrustaminen. Välillä ei meinaa nähdä edes silmälaseilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, yleensä olen pitänyt näistä vastaavista, mutta tuppaan unohtamaan ne, enkä muista varata kirjastosta...

      Poista
  2. Tosi miellyttävän näköistä piirrosjälkeä. Tämänhän voisi jopa lukea, vaikka yleensä en tartu sarjakuviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Pidin sekä piirroksista että värityksestä. Kiva että tekevät yhteistyötä 😊

      Poista
  3. Mm, täytyy kärkkyä luettavaksi jahka seuraavan kerran pääsee Suomessa käymään, sarjakuva on hyvä muoto just esim. elämäkertojen tekemiseen (kun miljöötä saa luonnostaan mukaan esitettäväksi) ja kuvitus näyttää mallikkaalta...
    Mutta joo, tuo tekstaus näyttää kyllä aika pieneltä ruutuihin verrattuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, näistä saa nopeasti hyvän käsityksen ihmisen elämästä ja tykkään kyllä tällaisestä kuvituksesta 🙂

      Poista
  4. Tämä näyttää sarjakuvalta minun makuuni! Melkein jo tilasin omaksi, mutta sitten kuitenkin varasin ensin kirjastosta.
    Ja just hommasin uudet päätelasitkin, ne on aika paljon ärhäkämmät kuin perusrillini, joten enköhän selvitä pikkutekstinkin.

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tämä ikänäön kirous 😅 Yhden sarjakuvan jouduin palauttamaan kun en pystynyt tekstiä lukemaan, Prinssi Charlesin tunne oli sen nimi. Ehkä se on suunnattu nuoremmille silmille 😉

      Poista