Sivut

tiistai 11. toukokuuta 2021

Amanda Vaara: Sopivassa suhteessa


Amanda Vaara: Sopivassa suhteessa
Majatalo Villa Venla 4
Gummerus, 2020
225 sivua


Venlan äiti kuolee yllättäin rutiinileikkauksessa ja Venla yllättyy siitä mikä häntä ainoana perijänä odottaa. Äidillä on paitsi osakehuoneisto, myös melkoinen summa rahaa tilillä. Venla, joka edellisen osan lopussa jopa harkitsi lyövänsä majatalon ovet säppiin, sai uutta virtaa ja rakennuttaa vanhan koulun viereen ikään kuin Villa Venlan pienemmän tyttären, uuden rakennuksen joka tuplaa majoituskapasiteetin. 

Päivä oli hämärä, sää lauha ja tihkuinen, niin kuin nykyään usein oli. Venla saattoi kuvitella, miten hyvältä pikkutalo näyttäisi emotalon kyljessä. Isoja mäntyjäkään tuskin tarvitsisi kaataa. Pikkutalo pääsisi luontevaan paikkaan, puiden suojaan. 
Venlaa huimasi - huimauksen syy oli ilo ja energia. Hän lähti siitä paikasta jakamaan iloa naapuriin.

Naapurilla ja läheisellä ystävällä Ilonalla oli kuitenkin huonoja uutisia Venlan kannalta. Venla tuntuikin ottavan äitinsä kuolemaa rankemmin Ilonan ilmoituksen siitä, että tämä lähtee puoleksi vuodeksi kiertämään Etelä-Amerikkaa uuden miesystävänsä, Villa Venlassakin muutaman kerran majoittuneen Ollin kanssa. 

Äitiä oli nyt helpompi rakastaa, kun hän ei enää ollut itse estämässä sitä. Nyt Venla saattoi esteettä ajatella äitinsä sellaiseksi kuin halusi. Äiti ei ollut enää rakentamassa lavasteitaan ja pystyttämässä tie päättyy- ja muuttunut liikennejärjestely -merkkejään.

Sijaisnaapureiksi, kuten Venla näitä kutsuu, hän sai Ilonan pojan Villen perheineen. Venlan on vaikea uskoa miestä Ilonan pojaksi, niin eri puusta nämä ovat veistettyjä ja pian ollaankin tukkanuottasilla, onneksi ei kirjaimellisesti.

- Riikka kyllä käski mua olemaan puhumatta koko asiasta, saattoihan Sara herätä ihan muutenkin. Mutta ajattelin vaan, että voisikohan sitä ovenpaukahdusta jotenkin ovipumpulla vaikka vaimentaa? Voisin vaikka tulla auttamaan asentamisessa.

Ihmissuhderintamalla Venlan ja Petrin suhde on jatkunut jo kohta vuoden päivät, mutta Venla ei syty Petrin yrityksille tehdä suhteesta vakavampaa. Jopa miehen eteiseen jättämät Reinot tuppaavat ärsyttämään, puhumattakaan siitä miten paljon aikaa Petri hakeutuu hänen luonaan viettämään, tulee aiemmin kuin on sovittu ja välillä ihan kysymättäkin. Vanhemmille lapsilleen, Eedlalle ja Laurille, Venla esittelee miehen vasta puolen vuoden tapailun jälkeen. Kuopuksen, Juho-vauvan isä Jörn, kummittelee Venlan mielessä ja tahtomattaan hän tulee verranneeksi miehiä keskenään niin sängyssä kuin ystävien seurassa. Kunpa Jörn vain tsemppaisi ja pysyisi erossa päihteistä, niin voisi rakentaa suhdetta poikaansa.

Sopivassa suhteessa, joka on kirjan nimenä kutkuttava sanaleikki, on jo neljäs osa Amanda Vaaran eli Nina Hakalahden laadukasta ja viihdyttävää chick lit -sarjaa. Kirja päättyi niin, että viideskin osa lienee luvassa ja itse toivon kovasti, että käänne jota vähän jo lopussa lupailtiin, toteutuu silloin. Mutta. Toivoisin myös, että viides osa olisi jo se, jossa langanpäät solmittaisiin ja Vaara (tai Hakalahti) siirtyisi eteenpäin kirjoittamaan ihan uutta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti