Sivut

torstai 3. marraskuuta 2022

Jessica Anya Blau: Mary Jane


Jessica Anya Blau: Mary Jane
Harper Audio, 2021
Lukija: Caitlin Kinnunen
Kesto: 9h 45min


Baltimoressa elettiin vuotta 1974 ja Mary Jane oli vastikään täyttänyt neljätoista. Kesäloma oli juuri alkanut ja äiti oli löytänyt Mary Janelle hänen ensimmäisen kesätyöpaikkansa. Hänet oli palkattu nannyksi herra Conen perheen viisivuotiaalle tyttärelle Izzylle ja kun isä on lääkäri, se jos mikä on hieno ja kunniallinen perhe, sanoi Mary Janen äiti. 

On my first full day at the Cones', I dressed in my red terry-cloth shorts and the rainbow-striped top I'd picked up as part of my new summer wardrobe. My mother thought the shorts were too short, but we couldn't find anything longer at Hutzler's downtown, at least not in the juniors section. Mom told me to put my dirty-blond hair in a ponytail.
"You need to be professional. It's a doctor's home", she said.

Ensimmäisenä päivänään "kiltti kotityttö" Mary Jane oli ymmällään. Kyllä, talo oli päällepäin hieno ja piha hyvin hoidettu, mutta sen sisällä vallitsi kaaos. Joka paikka oli kukkuroittain täynnä tavaraa joka ei sinne kuulunut ja rouva Cone vain potki tavaramyttyjä tieltään raivatessaan kulkureittiä taloa esitellessään ja siirteli uutta tavaraa jo ennestään keikkuvien kasojen päälle. Mutta jo ensimmäisen päivän päätteeksi Mary Jane toivoi, ettei kesä päättyisi milloinkaan.  

Mary Janen isä oli lakimies, joka lähti joka aamu töihin tasan seitsemältä. Conen perheen vanhemmat pukeutuivatkin vasta puoliltapäivin. Mary Janen kotona luettiin ruokarukous jossa pyydettiin siunaamaan myös presidentti Ford ja hänen vaimonsa. Presidentin kuva roikkui heidän ruokailuhuoneensa seinällä. Sunnuntaisin hänen äitinsä piti pyhäkoulua presbyteerisessä kirkossa ja Mary Jane oli mukana. Ihaninta pyhäkoulussa oli se, kun äiti otti esiin kitaran ja he lauloivat yhdessä. He molemmat pitivät musiikista ja kuuluivat levykerhoon, josta tuli säännöllisesti äänilevy kotiin toimitettuna. Pyhäkoulun jälkeen Mary Jane lauloi vielä kirkkokuorossa. 

Kun Mary Janelle selvisi, että perheen lääkäri-isä oli psykiatri, hän oli melko varma etteivät hänen vanhempansa tienneet tästä. Psykiatri ei varmasti kelpaisi heille "lääkäriksi". Koska perhe ei käynyt samalla country clubilla, he alkoivat myös epäillä että Conet ovatkin juutalaisia. 
Mary Jane oli innoissaan kun kuuli, että taloon tulisi asumaan herra Conen asiakas, rocktähti, ja hänen elokuvatähtivaimonsa. Kun hän sitten tapasi ensimmäisen kerran tuon elokuvatähden, nainen osoittautui Sheebaksi. Mary Jane oli nähnyt jokaisen jakson tämän tv show'sta!

Mary Jane alkoi taiteilla kahden hyvin erilaisen perheen välillä. Hän oli oppinut tietynlaiset tavat kotikasvatuksestaan, mutta haltioitui kaikesta mitä koki Coneilla ja alkoi pian jos ei valehdella, ainakin oikoa mutkia äidin kysellessä mitä tytär Izzyn kanssa teki päivät pitkät ja miksei rouva Cone esimerkiksi tehnyt ruokaa. Äitihän olisi järkyttynyt jos Mary Jane olisi kertonut ettei tämä osannut ja että rouva Cone osti ruuat aina valmina, eikä naisen, vaimonkaan, edes tarvinnut hänen mielestään osata laittaa ruokaa. 

We went downstairs, through the living and dining rooms, and back through the swinging door into the kitchen. In my own house, the kitchen belonged to my mother and it was up to her if it was “open” or “closed.” Most days, it closed at two p.m., as she didn’t want anyone to lose their appetite before supper. Though sometimes it closed right after lunch. 
I wondered if Mrs. Cone planned to make dinner that night. There was nothing in the Cones’ oven, nothing defrosting in the sink, nothing in a saucepan on the stove. There was no indication that plans had been made to feed the family. 
I had a feeling that Dr. and Mrs. Cone wouldn’t be angry if I made dinner for Izzy. “Lemme call my house,” I said. I looked around the kitchen for the phone. I’d seen one somewhere earlier but couldn’t remember where. “Where’s the phone?” 
Izzy found the cable plugged into the wall below the counter and followed it with her hands as high as she could reach. “It’s here somewhere!” 
I pushed aside the bathrobe that was on the counter, and found the phone. 
“Can I dial?” Izzy climbed up onto the orange wooden stool and balanced on her knees.
She removed the handset from its cradle and rested it on the counter. 
“Four.” I watched as Izzy carefully examined the holes in the number dial, found the four, and inserted her chubby little finger. There was a line of black dirt under her nail and I made a note to myself that I’d give her a bath after dinner..

Niinpä Mary Jane, joka ei kotona saanut tehdä mitään keittiössä ilman että äiti katsoi hänen peräänsä, (ja jos ylipäätään antoi Mary Janelle veitsen, kertoi joka kerta mihin kohtaan tyttären tuli sormensa asettaa) alkoi laittaa aamupalan lisäksi myös illalliset. 

Jimmy, tuo Coneille muuttanut rocklaulaja, ja vaimonsa Sheeba todella tykästyivät Mary Janeen ja kesä Izzyn lastenhoitajana avasikin tytölle aivan uuden maailman, jossa kaiken ei tarvinnutkaan olla viivasuoraa.

Voi miten ihana kirja tämä Mary Janen kasvutarina oli! En olisi halunnut sen loppuvan ollenkaan. Tunnelma oli kohdillaan, juonen kulku mieleinen, loppu hieman erilainen kuin odotin mutta silti hyvin kirjoitettu. Olin ihan hiukan vain kateellinen Mary Janelle tuollaisesta kesästä 14-vuotiaana! Minä joka harvoin kyynelehdin kirjoille, valutin muutaman ilon kyyneleen lopussa. Tämä saattaa hyvinkin olla paras englanniksi kuuntelemani kirja tälle vuodelle.

Kirjan kansikin oli ihanan kesäinen ja siitä välittyy myös 70-luvun fiilis. Goodreadsissä näin toisenkin kansikuvan joka oli teeman puolesta vielä osuvampi, joten laitan senkin tähän.


6 kommenttia:

  1. Kuulostaakin tosi sellaiselta lämpimältä ja ihastuttavalta kirjalta! :) Tämän kirjan pariin tuskin koskaan päädyn, mutta olipa kiva lukea siitä blogistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, harmi ettei tämäkään päädy suomennettavaksi 😌

      Poista
  2. Ensin ajattelin ettei tällainen nuoren tytön kasvutarina ole ollenkaan minua varten, mutta sehän kuulostikin mielenkiitoiselta ja hassulla tavalla hitusen vinksahtaneelta henkilöhahmoiltaan. Mistä sinä tämä otit ? Löytyisiköhän Storytelista ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyi Storytelista nimenomaan äänikirjana... :-)

      Poista
    2. On ne ainakin boheemeja! Kyllähän siinäkin oli osansa viehätyksestä, että ne kaksi perhettä on niin erilaiset. Mary Janen äiti olisi välittömästi kieltänyt tytärtä jatkamassa kesätyössään jos olisi tiennyt puoliakaan siitä mitä siellä tapahtui....

      Mulla on Nextory käytössä. Yllättävän eri valikoimat näiltä äänikirjapalveluiden tarjoajilta löytyy, kun olen Goodreadsin löytöjä yrittänyt etsiä tuolta niin eipä löydy kuin murto-osa, mutta joko Storytelistä tai Bookbeatistä löytyisikin.

      Poista
    3. Joo, yllättävän paljon eroja on valikoimissa. Olen huomannut erojen yleensä näkyvän varsinkin englanninkielisissä kirjoissa. Tuntuu,että tähän mennessä kokeilemistani palveluista nimenomaan Nextoryssa on ollut parhaiten... Riippuu tietty myös siitä, millaisia kirjoja etsii

      Poista