Sivut

sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Elly Griffiths: Kadonneet ja kuolleet


Elly Griffiths: Kadonneet ja kuolleet
Ruth Galloway -mysteeri #6
Suomennos: Anna
Alkuteos: The Outcast Dead, 2014
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 10 h 51 min


Ruth Galloway, forensisen arkeologian tuntija, on saanut kustannussopimuksen ensimmäisestä kirjastaan. Hänen pomonsa Phil arkeologian laitokselta on pyrkinyt parhaansa mukaan norkoamaan osuutta löydöstä josta Ruth kirjoittaa.  

Ruth oli heti tiennyt kenen ruumis löytynyt luuranko oli. Jemima Green, jolla oli toisen käden tilalla koukku ja joka siksi tunnettiin myös nimellä Koukkumuori, oli Norfolkin historian pahamaineisimpia murhaajia. 1800-luvulla elänyt nainen oli ottanut rahaa vastaan kasvattilapsia ja hänen uskottiin tappaneen yli 20 lasta, mistä hyvästä hän sai paljastuttuaan hirttotuomion. Käsi ei keinuttanut kehtoa, vaan kidutti. 

"Se meidän löytömme täältä", Phil sanoo hiljempaa. 
Vai "meidän". Phil ei edes ollut kaivauksella kun Ruth löysi naisen luurangon, vaikka ilmaantui kyllä sinne hippulat vinjuen heti uytisen kuultuaan. 
"Siitä ollaan kiinnostuneita ", Phil sanoo.
"Kuka siitä on kiinnostunut, English Heritage, vai?" Ruth kysyy aidosti innoissaan. Jos kulttuuriperintöä vaaliva English Heritage rahoittaisi suuret kaivaukset, he voisivat varmaan löytää vaikka mitä. Norwichin linna rakennettiin jo keskiajalla, joten heidän jalkojensa alla piilee aarteita kerroskaupalla.
"Parempaa", Phil sanoo kasbot autuutta hohtaen. "Telkkari."

Philiä oli tosiaan lähestytty luurangon löytymisen johdosta ja hänellä olikin Ruthille esiteltävänä Naiset jotka tappavat tv-sarjan väkeä, muun muassa Frank Parker, amerikkalainen historioitsija. Philiä haastatellaan ja Ruth on mielissään siitä, että häntä kuvataan vain kaivamassa ja puhdistamassa luita. Tai niinhän Ruth luulee.

Komisario Harry Nelson puolestaan tutkii rikosta, johon niin ikään liittyy kuolleita lapsia. Kolmen lapsen äiti Liz Henderson on saanut kolme poikaa, jotka ovat kaikki kuolleet vauvoina. Voisiko kyseessä olla jokin julma perinnöllinen sairaus vai onko heidän äitinsä murhannut heidät? 

Cathbad tuntee Lizin ja on varma tämän syyttömyydestä. Lizin ja tämän ex-miehen Bobin avioliitto oli kestänyt seitsemän vuotta ja sinä.aikana oli syntynyt ja kuollut kolme vauvaa. Myös Bob, joka on alkanut seurustella uuden, nuoremman naisen kanssa, on varma entisen vaimonsa syyttömyydestä. Justine Thomas, joka on kokopäivätöissä erään varakkaan perheen lastenhoitajana, on hoitanut myös Lizin ja Bobin kaikkia lapsia, sekä Scarlettia, jonka katoamisen myötä Ruth ja Nelson aikoinaan tutustuivat. Miten Justine liittyy lasten kohtaloihin, vai onko kyse vain yhteensattumasta? 

Olen edennyt Ruth Gallowaysta kertovassa kirjasarjassa nyt jo kuudenteen osaan, mikä on aika hyvin ottaen huomioon, että kuuntelin ensimmäisen osan kuluvan vuoden kesäkuussa. Tämä osa ei noussut aivan suosikkieni joukkoon, mutta puhutaan silti 4/5 kirjasta. Tuskinpa menee pitkään, kun kuuntelen seuraavan osan, Aavekentät, joka on juuri se kirja, joka kiinnitti huomioni. Harkitsin silloin, että lukisin vain sen, mutta nyt olen todella mielissäni siitä, että aloitin sarjan ihan alusta.


4 kommenttia:

  1. Minä olen lukenut vasta sarjan ensimmäisen osan, mutta tykkäsin kovasti! Jossain vaiheessa aion lukea nämä muutkin osat. Dekkarien miljöö on tosi tunnelmallinen ja Ruth samaistuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jäin ekasta osasta niin koukkuun, että puolessa vuodessa olen ahminut jo kuusi kirjaa 😀 Huono homma vain, että tälle vauhdilla ne loppuu pian.... onneksi Griffiths on nyt jo kirjoittanut monta joita ei ole vielä edes suomennettu, joten tietää että lisää on luvassa.

      Poista
  2. Ruth on mainio! Luin äskettäin sarjan uusimman suomennoksen Siniviittainen nainen ja pidin siitä kovasti niin kuin aiemmistakin osista. Arkeologian, rikostutkinnan ja yksinhuoltaja-arjen yhdistelmä toimii. Eikä kirjailija onneksi enää koko ajan jankkaa päähenkilönsä painosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Ruth on päässyt pahimmista ulkonäkötraumoistaan :)
      Olen aivan koukussa sarjaan, tunnustaudun Ruth Galloway -faniksi ❤

      Poista