Sivut

maanantai 6. maaliskuuta 2023

Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset


 Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset
Tammi, 2022
Lukija: Elina Varjomäki
Kesto: 6 h 42 min


Koulun kesäloma on alkanut kun Lennin perhe muuttaa uudelle paikkakunnalle, pieneen tehdaskaupunkiin. Syksyllä hän menisi neljännelle luokalle. Pikkusisko Elli on vielä tarhaikäinen. 

Äiti on iloinen, sillä he saivat uuden kodin niin edullisesti, että edellisen kodin asuntovelka on kuitattu ja äiti voi pitää pitkän kesäloman ennen kuin menee kaupungille töihin. 

Naapurin pikkutyttö kysyy Lenniltä heti ensimmäiseksi: - Tiiättekö te mitä teijän kotona on tapahtunu?

Seuraavana päivänä vanhemmilla on tärkeää asiaa Lennille. Poika kuulisi kuitenkin, joten mieluummin heiltä. Tässä talossa asui aiemmin perhe, vanhemmat ja kolme lasta, ja he ovat kaikki kuolleet. 

Perheensä ja sitten itsensä surmanneen Jukan paras ystävä Pasi majailee viereisessä autiotalossa. Kesän mittaan sinne pesiytyy myös Valo ison sekarotuisen koiransa kanssa, vaikka Pasi koittaakin häätää penskaa pois. Tahtoi tai ei, Pasin kontolla ovat pian koiran hoito ja huumekoukussa olevan Valon mukanaan tuomat ongelmat, varastettu tavara ja pojan perässä olevat velkojat. 

Valo on niin sanotusta hyvästä perheestä, vanhemmista äiti on opettaja ja isä lääkäri. Nina-äiti yrittää kaikkensa pitääkseen pojan kuivilla ja saakin tämän välillä luokseen, kunnes poika lähtee taas.  Onko hyvillä lähtökohdilla enää nykypäivänä samanlaista merkitystä, kun nuorten elämässä on uudenlaiset haasteet?

Kirjan aiheet ovat sieltä rankemmasta päästä, kuten huumeongelmat ja perhesurma. Jälkimmäisestä en ole koskaan lukenut fiktiota tai edes tiedä sellaista kirjoitetun. Valinta aiheeksi on ihailtavan rohkea, sillä on ehdottoman hyvä ja tärkeää että niin vaikean ja vaietun aiheen voi nostaa esiin. 

Eivätkä vaikeat aiheet siihen jää, nykypäivän meno saa muutenkin tilaa. Heti alussa karvani nosti pystyyn kohta, jossa perhe oli juuri ajanut uuden kotitalon pihaan. Isä antaa Lennille kaksikymppisen ja kehottaa hakemaan kaikille jäätelöt. Lenni kysyy missä täällä on kauppa, ja isä vain lähettää pojan matkoihinsa sanoen "Katso puhelimesta". Huh huh. Mihinkäs lapsi uudella paikkakunnalla enää vanhempansa apua tarvitsee, onhan hänellä kännykkä!


4 kommenttia:

  1. Kuulostaa kieltämättä aika rajulta perhesurmineen ja huumeineen. Voisin kyllä kuvitella tämän lukevani, ei ilmeisesti ole kovin pitkä sivumäärältään, jos äänite on alle 7 tuntia. Ehkä ensi reissulla Suomessa!

    VastaaPoista
  2. Saattaapi olla, että tämä jää minulta toistaiseksi lukematta. En oikein jaksa rankempia aiheita. Näyttää siltä, että maailma on jo itsessään niin vinksallaan, että haen kirjoista mieluummin jotain lempeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämän käsittely minusta niin kovin rankkaa ollut, muttei toisaalta ihan cozy crimeakaan. Mulla on koko ajan menossa myös kevyempi vaihtoehto mitä voi kuunnella väsyneempänä, tai jos olisi sellainen fiilis, ettei halua kuulla mitään mahdollisia ikäviä käänteitä kirjassa.

      Poista