Sivut

sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Johanna Schreiber: Rivien välissä



Johanna Schreiber: Rivien välissä
Kustantamo S&S, 2023
Kesto: Usva Kärnä
Kesto: 8 h 59 min


Emily on töissä Schatzin kirjakustantamossa pr-strategina. Sisarukset Bea(trice) ja Jack ottavat ohjat nyt kokonaan käsiinsä, sillä heidän isänsä ja kustantamon perustaja Otto Schatz on menehtynyt.
Työ markkinoinnissa tarkoitti loputtomia illallisia kirjallisuusalan ihmisten kanssa silloinkin, kun Emily olisi mieluummin lekotellut kotisohvalla katsoen jotakin realitysarjaa.
Monien kirjailijoiden kanssa oli rasittavaa olla tekemisissä, mutta siitä huolimatta hän rakasti työtään. Hänen lähimmät työtoverinsa Klara ja Daniel olivat myös hänen parhaat ystävänsä. Toisaalta se oli säälittävää, toisaalta parasta mitä hän saattoi kuvitella.

Emily oli myös pienen Theo-pojan äiti, mutta vain vuoroviikoin. Ero Peteristä oli ollut ainoa vaihtoehto miehen jäätyä kiinni pettämisestä työkaverinsa kanssa. Peter oli huomattavasti suurituloisempana lunastanut hänet ulos heidän isosta, viehättävästä asunnostaan, ja Emily oli vuokrannut pienen kodin itselleen ja Theolle. Poika ei oikein viihtynyt äidin uudessa paikassa.

"Sinä sanoit että me muutetaan omaan pikku linnaan. Tämä ei ole mikään linna. Tämä on tavallinen asunto."
"Ajattelin että... voimme saada sen tuntumaan linnalta. Sinun ja minun linnalta."
Yksinäinen kyynel vierähtää Theon poskelle.
"Haluan isin luo. Mikset sinä voi asua siellä minun ja isin kanssa? En halua kahta kotia."
Niin, ymmärrän Theo: Oli aika jolloin olin isin mielestä hauska, viehättävä ja kaunis. Mutta sitten minusta tuli ikävä ja masentunut kun emme onnistuneet tekemään sinulle sisarusta, ja sitten isi alkoi lähetellä pornahtavia viestejä henkilöstöhallinnon Saralle. Sitä Emily ei tietenkään sano ääneen. 

Emilyn on vaikea sanoa "ei" uusille työtehtäville, vaikka ne venyttävät hänen iltojaan. Hän kyllä tietää, mihin pomon "voisitko vain vähän vilkaista tätä" johtaa. Vaikka Emilyn terveydentilakin huolettaa, on tunne valituksi ja luotetuksi tulemisesta Emilylle tärkeää.

"Tottakai. Meilaa se minulle niin luen sen ja viilaan sitä hieman."
"Ajattelin että voisimme tehdä päinvastoin. Entä jos sinä kirjoittaisit jotain lyhyesti, hieman kustantamon historiasta, isän intohimosta viihdekirjallisuuteen, kaikesta siitä. Ja vaikka Bea ja minä suremme isäämme, pidämme huolen hänen rakentamastaan ja viemme kustantamon tulevaisuuteen."
"Haluat siis että minä kirjoitan puheesi?"
Jack levittää käsivartensa. "Olen umpisurkea sellaisessa", hän nauraa nolona. "Kyllähän sinä minut tunnet, perinteinen mies jonka on vaikea ilmaista tunteita. Ja tässä puheessa täytyy olla hieman tunnetta. Sen takia tarvitsen sinua."

Kustantamon juhlissa Emily tapaa karismaattisen sarjakuvapiirtäjä Hermanin ja ihastus on molemminpuolista. Mutta miten pitkälle se kantaa? Myös kustantamon sisällä on odotettavissa muutoksia, kun sisarukset tekevät jatkosuunnitelmia omilla tahoillaan. 

Rivien välissä aloittaa uuden kustantamo Schatziin sijoittuvan sarjan, joten jatkoa on luvassa. Kirja oli ihan näppärää chick litiä kun pääsin sen imuun. Jostain syystä minulla oli alussa haasteita omaksua henkilöt, etenkin keitä kaikki ne kustantamon työntekijät oikein olivat ja keiden toimenkuvat minun pitäisi äänikirjaa kuunnellessa muistaa. 

Loppuun tunnustus: minulla kesti puoli kirjaa hahmottaa tuosta kuvasta mitä pariskunnan päiden edessä on. Siihen asti luulin että heillä on jotkut naamiot, ehkä kaksi possua.

4 kommenttia:

  1. No nyt minäkään en osaa nähdä muuta kuin ne possut...
    Kirjamaailmaan sijoittuvat tarinat ovat aina mielenkiintoisia, joten tämäkin pitää merkitä johonkin välipalalistaan

    VastaaPoista
  2. Voi apua! Minäkin näen nyt ne possunaamiot 😄 Tämä oli mielestäni sellainen kesälomakirja, ei mitenkään täräyttävä, mutta helposti soljuvaa viihdettä. Ehkä vähän laskelmoitu maku, oli ne ADHD-jutut ym. kovasti pinnalla olevat asiat. Tosin, ajankohtaisuus on toki myös aina hyvästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, hihi 😉
      Tuo ADHD tuli jotenkin niin puskista kirjassa. Luin haastattelusta, että kirjailijalla itsellään oli todettu ADHD kirjoitusprosessin aikana, ja siksi hän oli kirjoittanut sen myös Emilylle.

      Poista