Sivut

lauantai 4. helmikuuta 2023

Carola Dunn: Death at Wentwater Court



Carola Dunn: Death at Wentwater Court
#1 A Daisy Dalrymple Mystery
Blackstone Publishing, 2005
(lukukirja 1994)
Lukija: Bernadette Dunne
Kesto: 6 h 38 min


25-vuotias Daisy Dalrymple oli innoissaan saatuaan toimeksiannon ensimmäisen kahden aukeaman juttunsa  Town and Country -lehden tammikuun 1923 numeroon. Hänen ei todellakaan olisi tarvinnut tehdä töitä elättääkseen itsensä, mutta rakkaan veljensä Gervaisen kuoltua sodassa hän oli kokenut sietämättömäksi asua äitinsä ja Edgar-serkun hoteissa, eikä huolinut näiltä enää puntaakaan.

Yhtä mielissään kuin Daisy oli palkkiostaan, Town and Countryn päätoimittaja oli mielissään Daisyn tulevasta työpanoksesta kuukausittaisen kuvareportaasin muodossa, eihän kenellekään tavalliselle toimittajalle aukenisi samat ovet kuin Daisylle, jonka isä oli ollut ylähuoneen jäsen. Tarkoituksena oli esitellä lukijoille hieman vähemmän tunnettuja mutta kuitenkin loisteliaita sukukartanoita, ja ensimmäiseksi kohteekseen Daisy oli valinnut Wentwater Courtin.

Hän ei tuntenut viisissäkymmenissä olevaa jaarli Wentwateria henkilökohtaisesti, mutta tämän kaksikymppiset jälkeläiset Lady Marjorien ja tämän veljen Jamesin kylläkin. Jamesin kihlaus Lady Fenella Petrien kanssa oli julkaistu hiljattain, ja tuo nuori ujo tyttö sekä hänen veljensä Phillip olivat talossa vieraina tälläkin hetkellä. Nuorten seurueeseen viidentenä kuuluvaa lordi Stephen Astwickia hän ei tuntenut ennestään, mutta Phillip oli ollut hänen veljensä läheisimpiä ystäviä ja kosiskellut Daisyä siitä lähtien kun hän oli valmistunut tyttökoulusta, ehkä kuitenkin enemmän muodon vuoksi, Daisy arveli. 

Jaarlin sisar, seurapiirien mieluinen juorujen aihe Lady Josephine, oli myös talossa, mistä Daisy oli erityisen mielissään, sillä häneltä Daisy saisi varmasti irti mehukkaampia juoruja kuin jaarlilta itseltään. Tämän seurasta Daisy tapasi myös Lady Annabellen, jaarlin uuden vaimon, kaunottaren joka Daisyn yllätykseksi oli hädin tuskin poikapuoltaan vanhempi. 

Näin keskitalvella nuorilla oli tapana käydä luistelemassa talon edessä kulkevalla joella. Daisy ei ollut huomannut ottaa omia luistimiaan mukaan, mutta sai sellaiset lainaksi. Heti Daisyn ensimmäinen luisteluretki saa kuitenkin karmivan päätöksen, sillä mies, jonka he luulivat olevan nokosilla huoneessaan, löytyykin hukkuneena joelta. Daisy pääsee osaksi murhatutkimusta, kun tapausta alkuun onnettomuutena tutkimaan tuleva komisario arvostaa sekä Daisyn tuoreeltaan ottamia valokuvia, että pikakirjoitustaitoa kartanossa asuvia sekä vierailijoita kuulusteltaessa. 

Suomeksi meillä on tarjolla hyvin vähän jännityskertomuksia jotka sijoittuvat 1900-luvun alkupuoliskolle, etenkin sotien väliin eikä niistä suoraan kumpaankaan, joten päätin ottaa englanniksi kuunteluun vanhan, pitkän sarjan, jonka aloitusosa niin osuvasti ajoittuu tasan sadan vuoden päähän. Sarjassa on peräti 23 osaa viiden vuoden aikajanalla Daisyn elämässä, joten nuori nainen pääsee todistamaan rikoksia tiuhaan tahtiin. Aika näyttää jatkanko sarjan parissa. Kannet ovat jatkossakin sangen houkuttelevia.


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ihan kelpo sarjan avaus, ja kuitenkin jo '94 alunperin julkaistu.

      Poista
  2. Pidän kovasti näistä "historiallisista" cozy mystery kirjoista ja tämänkin olen tainnut jossain kohtaa lukea. Täytynee palata sen pariin vielä uudelleen, sillä jotenkin en taas muistanut tuosta mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä on puolensa, ovat usein jotenkin herttaisia. Pidin ehkä enemmän kuitenkin siitä Lee Straussin vastaavantyylisestä sarjan avauksesta joka tapahtui valtamerilaivalla. En ole sitäkään tosin tullut jatkaneeksi.

      Poista