Sivut

torstai 27. helmikuuta 2020

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita



Celeste Ng: Tulenarkoja asioita
Gummerus, 2019
Suomennos: Sari Karhulahti
Äänikirjan lukija: Anna Saksman
Kesto: 13 h 11 min

Tärkeintä oli välttää isot roihut.

Eletään 90-luvun lopppuolta. Mia Warren ja hänen tyttärensä Pearl vuokraavat talonpuolikkaan Shaker Heightsista läheltä Clevelandia, tyylikkäästä pikkukaupungista jossa kaikki talot on maalattu muutamalla sallitulla värillä, roskikset pidetään takapihalla etteivät ne rumenna julkisivuja ja nurmikon leikkaamatta jättämisestä saa nopeasti huomautuksen. He elävät melkoista mustalaiselämää, muuttavat kaksi, kolmekin kertaa vuodessa, mutta nyt Mia ajattelee, että tänne he voisivat jäädä pidemmäksi aikaa.

Winslow Roadin talo on sijoitusasunto ja sen omistaa rouva Elena Richardson, joka itse asuu perheensä kanssa kaupungin paremmalla alueella. Herra Richardson on puolustusasianajaja ja firman osakas, Elena itse on töissä paikallislehdessä. Elena on perinyt sijoitusasunnon vanhemmiltaan ja hän piti sen vuokran alhaisena, eräänlaisena hyväntekeväisyyden muotona ja valitsi vuokralaiset sen mukaan. 

Richardsonien kuopus, 15-vuotias Moody, kiinnostuu äidin uusista vuokralaisista kun kuulee, että Pearl on samanikäinen kuin hän. He tutustuvat ja viettävät paljon aikaa yhdessä, ja Pearlista poika löytää yhtä runollisen sielun kuin hän itse. Hän salasi aluksi tämän ystävyyden perheeltään, mutta kolmen viikon kuluttua hän päätti esitellä perheensä tytölle. Pian Pearl alkoi viihtyä Richardsoneilla aamusta iltaan. 

Mia on ammatiltaan taiteilija, nälkätaiteilija kuten rouva Richardson sanoi. Koska ei tienaa tarpeeksi valokuvillaan, Mia tekee helppoja pikkutöitä kuten siivoamista tyttärensä elättääkseen. Kun rouva Richardson pyytää Miaa siivoamaan kotiaan, Mia suostuu koska saa vuokran kuitattua muutamalla päivittäisellä siivoustunnilla. Suurin syy on kuitenkin se, että pääsee näkemään Pearlia Richardsoneilla. Kuten arvata saattaa, Pearlille tämä käänne ei ollut mieleinen. Mia saa kuitenkin vaihdokkaan, kun Richardsonien kuopus alkaa viihtyä Mian pikku apulaisena.

Kun paloasemalle hylätään pieni tyttövauva, rouva Richardsonin hyvälle ystävälle tarjoutuu vihdoin mahdollisuus adoptoida vauva. Muutaman mutkan kautta tämä kärjistää Rouva Richardsonin ja Mian välit ja Elena alkaa penkoa Mian omaa menneisyyttä.

Tulenarkoja asioita kuuluu niihin kirjoihin, joissa esitellään ensin loppuratkaisu ja sitten aletaan keriä juonta kuin sipulin kerroksia, miten tähän hetkeen on päädytty. Tapahtumia ja rinnakkaisia juonikuvioita on monia, hetken seurataan yhden etenemistä ja siirrytään / palataan sitten toiseen. Mukana on myös melko muikeita juonenkäänteitä ja niitä tulenarkoja asioita tulee ilmi aina vain lisää. Moni niistä liittyy eri tavoin äitiyteen. Kirjailijalta ilmestyi juuri toinen suomennos ja tämän romaanin perusteella voisin tarttua siihenkin.


6 kommenttia:

  1. Olen miettinyt tätä kirjailijaa, mutta on tässä kirjassa yhtään jännitystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä dekkarimaisia aineksia varsinaisesti ole, eikä kuuntelijaa pelota. Elena alkaa kyllä ottaa selville Mian menneisyyttä mistä alkaa paljastua kaikenlaista yllättävää ja siitä tulee jännitettä plus siitä miten hän tulee käyttämään saamiaan tietoja, samaten siitä miten käy yhdessä huoltajuuskiistassa joka liittyy tähän samaan.

      Poista
  2. Olen juuri lukemassa tätä! Melko vetävä ja mielenkiintoisia aineksia, muttei ihan minun lempikirjakseni yllä. Silti se kirjailijan toinenkin kirja kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahus jun en tiedä missä kohtaa olet lukemassa :D Kyllä minäkin uskon, että otan aika pian kuunneltavaksi sen uudenkin suomennoksen. Siinä on niin ihana kansi, että lukisin sen mielellään ihan paperikirjanakin, mutta pakko vähän valikoida mitä missäkin formaatissa...

      Poista
  3. Tämä oli aika hyvä. Tykkäsin kirjasta sen verran, että vaikka luin sen kirjastokirjana, ostin myöhemmin kirjan ääniversion omaksi Elisa Kirjan alesta. Anna Saksman on suosikkilukijoitani, ja ajattelin, että tämä kyllä kestää uusintakuuntelun, vaikka kirjan juju onkin jo tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva kyllä kun pääsisi vertaamaan miten paljon kokemus ja loppufiilis kirjasta eroaa sillä onko sen lukenut vai kuunnellut.

      Poista