Sivut

torstai 21. marraskuuta 2019

2 x chick lit: Kirjosieppo ja Heti vapaaHanna Velling: Kirjosieppo
Bazar, 2018
252 sivua


Avoliitossa asuvat Anna ja Make, heidän taaperoikäinen tyttärensä Nuppu ja vehnäterrieri Nasu ovat juuri muuttaneet uuteen vuokrakotiin. Joka toinen viikonloppu perheeseen liittyy myös Jami, Maken esikoinen. Make on jättänyt pettyneen Annan keskelle muuttolaatikkomerta ja häipynyt jokakesäiselle joogaretriitilleen. Sieltä kotiuduttuaan ja Annan palattua äitiyslomalta töihin kauneushoitolaan, Make pamauttaa uutisen. Hän muuttaa pois.

- Yritetään nyt mennä tää siirtymävaihe rauhallisesti. Mulla on yksi kämppä jo kiikarissa. Mä asun tässä kuitenkin siihen asti että asia varmistuu. Voin nukkua sohvalla, Make selosti. 
- Muutatko sä yksin asumaan? Anna sai kysyttyä.
- Niin olis tarkoitus tässä totutteluvaiheessa. Se on varmaan kaikille helpompaa niin. 
Siirtymävaihe ja totutteluvaihe. Rauhallisesti ja helpompaa. Mistä Make repi määritelmiään? Kuulostaa ihan joltain amerikkalaiselta TV-psykologilta. Anna ei jaksanut sanoa mitään. Odotti vain, että joku herättäisi ja sanoisi, ettei tämä ollut totta. Että tämä ei tapahtunut Annalle. Ei hän ollut tilannut mitään siirtymävaiheita tai muuta sontaa.

Kaiken huipuksi Make osoittautuu kirjosiepoksi. Tämä lintu on moniavioinen, ensimmäisen naaraan alettua haudontansa koiras alkaa etsiä uutta puolisoa ja tämän alettua oman pesintänsä koiras siirtyy takaisin ensimmäisen naaraan luo hoitamaan poikasia jättäen toisen naaraan yksinhuoltajaksi. 

Make on aikoinaan väittänyt, että Jami oli vahinko, kun Pinke oli salaa jättänyt pillerit pois. Anna ei ollut koskaan mustasukkainen Pinkestä, niin rumasti Make tästä aina puhui. Yhtäkkiä Make väittää koko ajan rakastaneensa myös Pinkeä ja muuttaa koska Pinke ja Jami tarvitsevat häntä. Niin tarvitsisivat myös Anna ja Nuppu.

Kun olin liittänyt Kirjosiepon lukulistalleni, en ollut tiedostanut sen olevan näin kevyt, chick litiä. Se tuli siis yllätyksenä, mutta kyllähän Kirjosieppo on chick litiä sieltä parhaammasta päästä, eikä onneksi mitään älytöntä kohellusta, sillä sitä en tuohon väliin kaivannut. 

Amanda Vaara: Heti vapaa
Karisto ,2019
235 sivua

Aloittaessani Heti Vapaan sen sijaan tiesin mitä on luvassa ja odotukseni myös toteutui. Heti vapaa on kolmas osa Amanda Vaaran (Niina Hakalahden sivupersoonan) Majatalo Villa Venla -sarjaan. 

Juuri kun Venla on lopullisesti heivannut Jörnin elämästään miehen loputtoman epärehellisyyden vuoksi, Venla saa tietää odottavansa lasta. 

Oli Venla oikeastaan jo arvannut asian laidan. Ateenan-matkalla hän oli voinut pahoin monta kertaa. Hän oli yrittänyt selittää asiaa stressillä, olivathan ero Jörnistä ja konflikti Ilonan kanssa varsin stressaavia ja mullistavia asioita. Mutta appelsiinipuun juureen oksentaessaan hän kyllä jo tavallaan tiesi.

Valitettavasti raskaustestin tulos ei ole kosminen vitsi, kuten Venla aluksi toivoo. Miettii hän raskauden keskeytystäkin, miten hän pärjää vauvan, Laurin ja Eedlan sekä majatalobisneksensä kanssa jos hoidettavana on myös uusi vauva? Onneksi naapurin Satu, suurperheen äiti, lupaa auttaa ja ottaa vauvan perhepäivähoitoon tarvittaessa. 

Kaiken lisäksi Venlan eksä, Henri, heittäytyy vähintäänkin omituiseksi. Pinjastaan eronnut Henri on kuullut Venlan ja Jörnin välirikosta ja tekee sen pohjalta oman painostavan ehdotuksensa. 

Uskottomuus, halveksunta, vittuilu. Ne olivat olleet heidän avioliittonsa kolme keskeistä elementtiä Henrin puolelta. Ja eron jälkeen: huoltajuusriita, Henrin pillastuminen Venlan vloggaamisesta, kaikki kiusanteko, poliisit, jotka Henri oli ohjannut Venlan pop-up tapahtumaan, Henrin ja Annelin yhteisvakoilu, liittoutuminen ja urkinta, ylipäänsä kaikki ilkeily, inhottavuus ja paska. 
Ja nyt Henri istui Venlaa vastapäätä muina miehinä ja ehdotti, että he palaisivat yhteen. Ja myönsi käyttäytyneensä "sopimattomasti". Hyvä kun ei "tuhmasti".

Venla alkaa myös keikkailla vanhassa ammatissaan kiinteistönvälittäjänä ja kohtaa asiakkaan joka haluaa tavata Venlaa muutenkin kuin kaupanhieronnan merkeissä. Voiko raskaana olevalla naisella olla eri miesystävä kuin lapsen isä?

Aivan ihanaa ja laadukasta ihmissuhdesoppaa! Villa Venla jatkaa osasta toiseen taatulla taidolla eikä kirjaa taaskaan raaski laskea käsistään kuin pakon edessä.

Villa Venla -sarjan aiemmista osista täällä.

12 kommenttia:

 1. Aina välillä tarvitsee jotain mukavan kevyttä kaiken arkitohinan vastapainoksi. Minä olen viimeaikoina näköjään napannut siihen tarpeeseen englanninkielistä kevyttä historiallista dekkaria, mutta kyllä sitä voisi välillä lukea jotain kotimaistakin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama minulla, välillä kiva lukea jotain kevyttä ja viihdyttävää :)

   Poista
 2. Luin myös Kirjosiepon äskettäin ja Villa Venla-sarjasta pari aiempaa osaa. Venlan kanssa matka ei enää jatku, koska sarja toistaa itseään ja on liian kotoilupainotteinen makuuni. Kirjosiepollekaan en toivoisi jatkoa, mutta Vellingiltä lukisin mielelläni toisen teoksen muusta aiheesta. Hoito/henkisen alan narsistien touhut naurattavat edelleen, mieluummin ottaisin puolisoksi rapajuopon kuin joogaretriittien suurkuluttajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vellingiltä on tulossa toinen mikä vaikuttaa aika samantyyliseltä, muttei ilmeisesti ole jatkoa tähän? En ole kyllä aivan varma.

   Minä luen varmasti kaikki Villa Venlat, olin aivan myyty ensimmäisestä osasta lähtien! Venlahan on minun unelma-ammatissani joten luulenpa että lukisin vaikkei teksti olisi näin vetävääkään ;)

   Poista
 3. Löysin Niina Hakalahden alkuvuodesta ja olen lukenut jo kolme kirjaa häneltä. En tiennytkään hänen sivupersoonastaan! Tykkään lukea välillä chicklittiä mutta sen pitää olla laatukamaa. Kiva saada hyviä vinkkejä tästä genrestä! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laadukasta ilman muuta, mitään "kohellushömppää" en minäkään enää jaksaisi lukea tai mitään kovin imelää. Minäkin olen lukenut kaksi Hakalahden kirjoista ja pitänyt niistäkin :)

   Poista
 4. Chick lit kiinnostaa. Vaikka ajaudun usein aika raskaisiin kirjoihin, niin kevyt ihmissuhdehömppä virkistää ja toivoisin, etteivät muutkaan suokupuoleni edustajat pelästyisi ainakaan tuota chick lit -termiä. Heti vapaa olikin näistä jo luettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kunnon viihdepläjäys on välillä niin paikallaan ja varsinkin nollaamaan jos on lukenut jotain rankkaa mikä ei meinaa väistyä mielestä... niinkin välillä käy.

   Poista
 5. Chick littiä tulee luettua aika harvoin, mutta joskus se on kyllä ihan paikallaan. Esim. kesällä tykkäsin kovasti Veera Vaahteran Sattumalta sinun -kirjasta. Kirjosieppo menee siis muistilistalle. Saatan hyvinkin kokeilla tätä, kun chick lit -olo tulee seuraavan kerran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vellingiltä tulee keväällä toinenkin samantyyppinen kirja, niin on mistä valita :) Ja on tosiaan välillä ihan paikallaan, itselleni esimerkiksi kesähelteellä tai syksyn harmautta piristämään. Tai sitten jos on ollut lukujumitusta, niin kyllä se chick litillä aukeaa :)

   Poista
 6. Ihanaa, olen vähän kaipaillut jotain kevyttä lukemista, sen verran syvissä vesissä on tämä syksy uitu. Nämä vaikuttavat ihan potentiaalisilta aivojentyhjennyslukemiselta.

  VastaaPoista