Sivut

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Sjón: Poika nimeltä Kuukivi


Sjón: Poika nimeltä kuukivi
Like 2014, 152 sivua
Islanninkielinen alkuteos: Mánasteinn - Drengurinn sem aldrei var til
Suomennos: Tuomas Kauko

Tasa-arvoinen avioliittolaki on ollut Islannissa voimassa vuodesta 2010. Máni Steinnin eläessä nuoruuttaan 20-luvun vaihteen molemmin puolin Islantikaan ei kuitenkaan ollut vielä valmis homoseksuaalisuudelle. Päähenkilö, poika nimeltä Kuukivi, on hyvin persoonallinen romaanin henkilö. Orpo 16-vuotias joka käy katsomassa kaikki Reykjavikin kahdessa elokuvateatterissa näytettävät filmit ja ostaa niihin pääsyliput myymällä itseään vanhemmille miehille.

Ennen kuin poika kohtasi Sólborg Gudbjornsdóttirin josta käyttää nimeä Sóla Gudb., hän oli pitänyt taidemaalari Mugguria kaikkein kauneimpana.

Valokuvaaja oli yksi pojan ensimmäisistä asiakkaista. Häneltä poika sai valokuvan taidemaalari Muggurista. Kuvassa taiteilijalla on musta puku, silmiin asti ulottuva otsatukka ja veijarimainen hymy huulilla. Kädessään hänellä on savuke, ja juuri sillä hetkellä, kun suljin on auennut, hän on antanut käden pudota alas.
Käden liike piirtyy ilmaan niin kuin Muggur maalaisi siveltimenvedon aikaan.

Valokuva Muggurista on todellinen. Lähde: Wikipedia

 
Kansilehdellä suomentaja kertoo, että Sóla Gudb on anagrammi sanasta blódsuga joka tarkoittaa vampyyria.
Olen vaikuttunut. Vahvaa korutonta tekstiä, lyhyitä lauseita tiiviissä paketissa jossa on paljon sanottavaa, muttei mitään turhaa. Ei myöskään valmiiksi pureskeltua, sillä lukija saa omassa mielikuvituksessaan useaan otteeseen täydentää tapahtumia. Kirjassa on toistensa vastapainona kaunista lyriikkaa ja tummanpuhuvaa vaaraa, kiellettyä suorasukaista seksiä. Olin odottanut kirjan olevan rankka tai ainakin synkkä, mutta ilokseni se ei ollut kumpaakaan. Historiallisiin tapahtumiin viitataan riittävästi, Katla purkautuu, Islanti itsenäistyy Tanskasta ja ensimmäinen maailmansota päättyy mutta sotaa enemmän Reykjavikia koskettaa espanjantauti joka vie niin köyhät kuin rikkaat. Historian tapahtumia oleellisempaa on kuitenkin ihmisten asenteet ja ne ovat Mánin kaltaisia vastaan.

Kirjaa on jo luettu useammassakin blogissa, tällä kertaa haluan nostaa esille arvion eräästä (muusta kuin kirja)blogista jota aina silloin tällöin seurailen, sillä Tämän kylän homopoika on symppis tyyppi :)

Suosittelen lämpimästi että annat tälle kirjalle aikaasi 152 sivun verran, sillä se on enemmänkin väärti.

Kesäkirjabingoon saan ruksin kohtaan Julkaistu tänä vuonna.

12 kommenttia:

 1. Kiva hieman erilainen postaus kirjasta. Luin tämän juuri, enkä saanut kirjasta irti kovinkaan paljon, varmaan siksi, etten tiennyt mitä odottaa ja miten lukea kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut tämä tempaisi mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta niin ettei ollut pelkoa kyydistä tipahtamisesta!

   Poista
 2. Tämänkylän homopoika alias Eino on mahtava tyyppi. Yksi ehdottomasti parhaimmista ja tasokkaimmista suomalaisbloggaajista; ei ikinä sorru mollaamaan eri tavalla ajattelevia, vaikka kyseiset eri tavalla ajattelevat voivat mollamat häntä. Hieno mies.

  (Ja kirjakin oli mainio, itseni mielestä yksi mielenkiintoisimmista tämän vuoden kirjoista)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todella symppis tapaus kaikin puolin :) Ja veikkaanpa että tämä kirja nousee minulla listalle kun joskus taas Blogistaniassa äänestellään...

   Poista
 3. Lukemistani käännöskirjoista tämä on paras. Vahva, maaginen, seassa faktaa ja fiktiota ja nuoren miehen itsensähyväksymistarina salassa ja piilossa katseilta, sillä kiinnijääminen tiesi vaikeuksia ja ylenkatsetta myös hänen hyväksikäyttäjiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kaikkea tuota. Taidokasta osata kirjoittaa niin hyvin niin vaikeasta aiheesta!

   Poista
 4. Vau - sinä löysit tuo kuvan. Sain juuri kirjan luetuksi. Hieno lukukokemus, luen todennäköisesti uudelleen vielä hitaammin. Pidin erityisesti Kuukiven unista. J ahistoriankuvau soli hienoa.
  Tämän kylän homopoika on seuraamieni blogien joukossa. Raikas, symppis, rento ja ystävällinen bloggaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin vähän googletella kun kirjasta jäi niin vahvat fiilikset. Iso yllätys oli kyllä että tuo kuva on oikeasti olemassa. Siitä tuli vielä hienot jälkifiiliksetkin :)

   Poista
 5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta! Odottelen kirjaa kirjaston varausjonossa, ehkäpä syksyllä on vuoroni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kannattaa aina odottaa ja tässä kohtaa on kliseisiin uskomista ;)

   Poista
 6. Tämän voisi kyllä lukeakin! On aina hienoa, kun jokin osa kirjasta perustuu faktaan ja loppu jääkin sitten lukijan päätettäväksi mihin uskoo ja mihin ei. :) Nimen perusteella ei arvaisi tätäkään tarinaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei arvaisikaan. Odotin tosiaan synkkäsävyisempää tarinaa ja mietin että jos tämä on liian rankka maratonilla luettavaksi, niin jätän kesken. Kävi ihan päinvastoin ja jälkeenpäin olin mielissäni siitä että luin sen sellaisessa tilanteessa jossa pystyin lukemaan sen kerralla loppuun, koska en olisi malttanut nukkua yöunia välissä kuitenkaan :)

   Poista