Sivut

tiistai 12. syyskuuta 2023

Vilja-Tuulia Huotarinen: Drive-in


Vilja-Tuulia Huotarinen: Drive-in
Siltala, 2022
Lukija: Hannamaija Nikander
Kesto: 4 h 39 min


Ella on muuttanut Islantiin vuosia sitten poikaystävän ja maaperän takia. Ensimmäinen poikaystävä Eyvindur jäi historiaan, mutta kivien historia sai Ellan jäämään saarelle. Ellan pitäisi vihdoin saada valmiiksi geologian opintonsa, kaikki muut samalta vuosikurssilta ovat tehneet väitöskirjansa vuosia sitten. 

Miten kivi syntyy?
Se särkyy. Murenee ja kulkeutuu muualle. Törmää, kerrostuu, paistuu, muuttuu toiseksi. Hioutuu.
Alun perin kaikki kivet ovat tulivuoren sisuksista lähtöisin. 
Tällä saarella tuoksuu merilevältä, rikiltä ja hieltä. Reykjavikilaiset juoksentelevat, heillä on kiire ja he ovat kuumissaan, laava ei suoranaisesti tavoittele heidän kantapäitään, ei tällä hetkellä, mutta he tietävät, että kannattaa pysyä liikkeellä. Ei voi jäädä tuleen makaamaan. 

Ellan sisarentytär Vala on Suomen kulttuurialan keskusjärjestön pääsihteeri, joka tulee käymään Islannissa työasioissa. Meneillään on hanke, jossa viikonlopun ajan esitettäisiin suomalaisia rakkauselokuvia, ja ne halutaan saada drive-in teatteriin. Ella on yrittänyt puhua siskolleen hankkeen älyttömyydestä Islannin luonnonolosuhteissa edes parhaimpina kesäkuukausina, mutta Vala on jo asian päättänyt. Niinpä Vala ja tämän pieni Melissa-vauva lentävät Reykjavikiin Ellan vieraiksi.

Eyvindurin jälkeen Ellan elämään oli tullut toinen islantilaismies, Kjartan, josta Ella on eronnut aivan hiljattain.
Kjartanin Birta-täti johtaa Reykjavikin elokuvaviikkoja ja hänen veljensä, Kjartanin isä Axel, on Islannin viihdeinstituutin päällikkö. Juuri sellaiset ihmiset, joiden kanssa Valan tulee tehdä yhteistyötä. 
Ella taas asuu vuokralla Birtan omistamassa talossa.

Sellaista vuokrasopimusta eivät kaikki olisi solmineet, luovutus kimpsuineen ja kampsuineen, mutta Ellalla ei ollut silloin ollut mitään sitä vastaan. Hänhän oli yksinkertaisesti kuin kivi, joka pysyi liikkeellä, kunnes kierähti sopivaan kohtaan. Kivet eivät ylitä esteitä. Niiden vauhti pysähtyy helpoimpaan mahdolliseen paikkaan. 
Eikä Ellalla ollut mitään syytä uskoa, etteikö hän viihtyisi talossa, jota oli katsellut jo edellisen vuokra-asuntonsa ikkunasta, talossa, joka oli piste mäen päällä. Ja yhä aamuisin, kun Ella avaa silmänsä puuleikkauksin koristellussa vankkarakenteisessa tammisängyssä ja näkee poppelin suojelevat käsivarret ikkunan takana, hänestä tuntuu siltä, kuin hän olisi oikealla paikallaan. Ihan vähän jumissa vain, vaatekomeron ja korkean yöpöydän välissä... 

Jäin pohtimaan näitä ikäasioita. Jos Ellan sisarella Marketalla on 25-vuotias tytär (Vala), hän ainakin lähestyy viittäkymmentä. Ella vaikuttaa kuitenkin huomattavasti nuoremmalta, ehkä kolmekymppiseltä? Voihan siskoksilla toki olla suuretkin ikäerot, jos Marketta on tehty nuorena ja Ella on iltatähti. Kaikkea sitä jää miettimään. Kirja kaikkineen oli otteessaan pitävä ja Islannista on aina kiinnostavaa lukea. Kansi on kovin pelkistetty minun makuuni, mutta sellaisenaan suomalaisen kirjan oloinen. 

5 kommenttia:

  1. Minä pidin tästä. Ella oli outoudessaan hyvin samastuttava tyyppi. Kieltämättä Ellan ikä on vähän hämmentävä asia, koska minustakin hän tuntui ainakin tuota viittäkymmentä nuoremmalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan selvästi nuoremmalta. Sellaiselta joka vielä vähän etsii itseään, olisi siinä niin sanotussa lapsentekoiässä, mutta ei ota löytääkseen vakituista suhdetta. Tavallaan häntä olisi voinut ajatella nuoremmaksi kuin Valaa, joka taas on saavuttanut monta sellaista asiaa elämässä, jota pidetään jonkinlaisina merkkipaaluina.

      Poista
  2. Kuuntelin tämän noin vuosi sitten ja pidin. Silti jäin miettimään, että tämän voisi vielä lukea painettuna kirjana, luulen että saisin ehkä enemmänkin irti perinteisestä formaatista.

    VastaaPoista
  3. Kannen muistan, on sen verran erikoinen, että on jäänyt mieleen 😊 Mutta muutoin ei ollut mitään käsitystä kirjan sisällöstä. Ihan kiintoisan kuuloinen!

    VastaaPoista
  4. Luin tämän kirjan juuri itsekin ja eksyin blogiisi googlettamalla arvioita tästä kirjasta. Otan nyt kantaa tuohon Ellan ikäkysymykseen: kirjassa mainittiin yhdessä kohtaa, että Ella oli teini-ikäinen Valan syntyessä. Jos Vala on 25, Ella on kaiketi jotain 37-40 väliltä. Muistaakseni kirjassa mainittiin myös Ellan siskon Marketan ikäero Ellaan, taisi olla niin että hän on Ellaa vähintään 10 vuotta vanhempi. Tämä oli ehkä itselleni helpompi sisäistää, sillä oma siskoni on minua 14 vuotta vanhempi ja hänen esikoisensa syntyi kun olin itse 10-vuotias. :D

    VastaaPoista