Sivut

keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Gillian McAllister: Väärässä paikassa väärään aikaan


Gillian McAllister: Väärässä paikassa väärään aikaan
WSOY, 2023
Lukija: Karoliina Kudjoi
Kesto: 12 h 37 min


Jenin ja Kellyn poika Todd on juuri täyttänyt kahdeksantoista. Halloween on lähestymässä ja eräänä iltana myöhään Jen odottaa Toddia kotiin. Hän näkee jo pojan heidän kotikadullaan, mutta hän näkee myös jotain, mikä järkyttää häntä. Joku tuntematon, aikuinen mies lähestyy Toddia ja tilanne on uhkaava.

"Todd - on - tuolla ulkona, jonkun kanssa..."
He juoksevat ulos. Syksyn viileys kylmää ihoa. Jen juoksee Toddia ja muukalaista kohti. Mutta ennen kuin hän ehtii edes ymmärtää, mitä tapahtuu, Kelly huutaa: "Nyt seis!"
Todd juoksee, ja muutamassa sekunnissa hän on tarttunut tuntematonta miestä rinnuksista. Hän seisoo aivan miehen edessä ja kumartuu eteenpäin, heidän vartalonsa ovat melkein kiinni toisissaan. Tuntematon hapuilee kättä kohti taskua. 
Kelly juoksee heitä kohti hätääntyneen näköisenä. Hän pälyilee ympärilleen, kadun päästä toiseen. "Todd, älä!" hän sanoo.
Ja silloin Jen näkee veitsen.

Jenin kauhuksi hänen poikansa puukottaa miestä. He rientävät paikalle ja Jen yrittää tukahduttaa verenvuodon. Joku hälyttää poliisit, Todd viedään poliisiasemalle, eivätkä he pääse häntä tapaamaan, sillä sekä Jen että Kelly ovat nyt murhan todistajia.
Heidät lähetetään kotiin ja Jen yrittää nukkua hetken. Aamulla hän järjestäisi Toddille asianajajan, vaikka poika oli sanonut, ettei sellaista halua. Mutta Jen on itse juristi, ja tietää Toddin tarvitsevan apua.

Seuraavana aamuna Jen herää ja häkeltyy, kun Todd onkin kotona eikä ymmärrä äidin omituisia kysymyksiä, kuten miten ihmeessä Todd on päästetty kotiin poliisiasemalta. Hän soittaa Kellylle, mies on töissä, kaikki elämässä vaikuttaa aivan normaalilta. 
Kännykkä näyttää päivämääräksi edellispäivän. Onko hän sekoamassa, vai näkikö hän harvinaisen elävän tuntuista painajaista? Vai voisiko puukotus olla etiäinen? 

Kun Jen tietää illan uutisotsikot, tai mitä Kelly seuraavaksi tekee, hänen on uskottava eläneensä tämän päivän ennenkin. 
Miksi hän on joutunut tällaiseen aikaluuppiin? Voisiko hän jotenkin estää poikaansa tekemästä murhaa? Selvittääkseen mikä on syy ja mikä seuraus, hän tarvitsee apua, mutta miten saada ketään uskomaan, mitä hän parhaillaan kokee?

Samaan aikaan seurataan toista tarinalinjaa, jossa nuori poliisi Ryan päätyy peitetehtävään, jossa on mukana varastettujen autojen maastaviennissä. 

Mieheni ajatuksia:
Valitsin kirjan meille, koska en ollut lukenut aiemmin tällaista aikahyppelykirjaa ja se kiinnosti ideana. 
Kaksi tähteä.
Jen tiesi että hänellä on vain tämä päivä aikaa oikeasti saada jotain aikaan kunnes siirtyisi taas taaksepäin, jolloin ärsytti Jenin päämäärätön suunnittelemattomuus, kun hän vain meni intuitioidensa mukana. Juoni ei tuntunut uskottavalta esimerkiksi poliisin peitetehtäviin liittyen.
Toistoa tuli liikaa, ihan kuin lukija pääsisi välillä unohtamaan mitä ollaan selvittämässä. Plussaa siitä, ettei kirja töksähtänyt lopussa vaan siihen tuli selkeä loppu.

Omia ajatuksiani:
Aikahyppely - uhka vai mahdollisuus? Yllätyin siitä, että mieheni valitsi juuri tämän kirjan. Ajattelin, että kirja voi lähteä aivan mihin suuntaan vain, joko se on ovela ja täynnä ihailua herättäviä twistejä, tai sitten se tuntuu kornilta. VPVA ei ollut minulle oikeastaan kumpaakaan. 
Kun Jen alkoi kulkea pidempiä aikoja taaksepäin, oli aivan mahdotonta edes arvailla, miksi hänet sinne lähetettiin ja mitä siellä voisi tapahtua. Kun tätä sitten jatkui pidempään, lupaava alku lässähti ja halusin vain saada kirjan kuunneltua että voi valita seuraavan.
Pidin loppuratkaisusta, siinä oli yksi sellainen twisti joita olisin kaivannut enemmän. 
Tähtiä 2,5.

4 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin tästä kirjasta, se yllätti minut... kuunneltua.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällähän on korkea tähtimäärä niin meidän käyttämässä äänikirjapalvelussa (4,0) että Goodreadsissä (4,03) mitä me taas ei ymmärretty ollenkaan.

   Poista
 2. Kuulostaapa ainakin jotenkin erilaiselta kirjalta (vaikka toki aikamatkailua on monessa muussakin). Harmi, jos sitten osoittautui vähemmän vetäväksi tarinaltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa on kuitenkin tykännyt, tällähän on todella korkea tähtimäärä esim juuri Goodreadsissä, missä on eniten arvosteluja. Kertokaa nyt muut meillekin miksi tämä oli niin hyvä 😅

   Poista