Sivut

sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Sanna Tahvanainen: Mitä perhoset tekevät sateella

 

Sanna Tahvanainen: Mitä perhoset tekevät sateella
Otava, 2022
Suomennos: Jaana Nikula
Lukija: Elena Leeve
Kesto: 8 h 53 min


Mitä perhoset tekevät sateella? 
Ne taittavat siipensä selkänsä päälle ja odottavat hiljaa parempia aikoja.

Göteborgilainen meribiologi Li Holtz oli saanut vuokrattua viikoksi taiteilijaresidenssin Ahvenanmaalta ja otti sisarensa Karenin seurakseen. Lin ja Karenin isä oli tanskalainen kirjallisuuden professori. Vanhemmat olivat eronneet kun Karen oli ollut pieni ja Li vielä äitinsä Fannin vatsassa. Silloin Fanni oli muuttanut Helsinkiin ja perustanut kukkakaupan nimeltään Fannin Flora. 

Li aikoi tehdä saarella säntillisesti töitä kahdeksan tuntia päivässä. Lillä oli myös muuta mietittävää. Hän oli opiskellut pitkään pianonsoittoa mutta valinnut sitten kahdesta rakkaasta aiheesta merentutkumuksen työurakseen. Nyt hän oli kuitenkin lähdössä konserttikiertueelle. 

Oliver Andersen, miljonääri jonka huhuttiin olevan kuolemansairas, oli rahoittanut kuukauden mittaisen kiertueen, jolla Lin tehtävä oli soittaa pianoa, johon oli kytketty kaksi akvaariota. Toisessa oli likaista merivettä joka oli kulkevinaan flyygelin läpi, joka taas puhdisti sen toiseen akvaarioon. Temppu oli tietenkin silmänlumetta, mutta sillä olisi merkittävä symbolinen arvo meriensuojelulle ja sellaiseen Li oli ollut helppo puhua mukaan.

Yleisö rakastaa sinua. Meribiologi joka soittaa veden puhtaaksi ja vielä paljain jaloin. 
- Olet siis tosissasi? 

Li ja Karen eivät olleet saarella kaksin, siellä kävi myös turisteja. Heidän kipparinsa Mattson oli kertonut myös "lintumiehestä", jonka Li tapasikin heti seuraavana päivänä. Taidemaalari Jack Carlson, joka asui saarella ja maalasi ainoastaan lintuja. Ei aikaakaan, kun he jo viettivät yön yhdessä ja Li käytännössä muutti Jackin mökkiin Karenin jo lähdettyä. Mutta saarella saattoi asua vain aikansa, kesän jonka jälkeen maailma ja sen velvollisuudet eivät enää joustaneet. Suhde jatkui on ja off, mutta tekikö impulsiivinen Jack liikaa päätöksiä Lin puolesta? Li kokee, ettei voi päästää miestä menemään, joten menee miehen tahdosta naimisiin ja muuttaa tämän kartanoon, mutta tuntee olonsa yksinäiseksi miehen maalatessa vimmaisena taulujaan. Tuleeko pidemmän päälle sellaisesta suhteesta mitään, jossa toinen on itsekäs lintu ja toinen herkkä perhonen? 

Minulla on ollut suunnitteilla lukea Tahvanaiselta milloin mitäkin uutuusromaania, mutta jostain syystä tulin nyt vasta todellakin tarttuneeksi hänen kirjaansa. Ehkä harmi, sillä ainakin tämän tyylistä pidin paljon. Kustantajan kuvauksen perusteella luulin kirjaa kevyemmäksi kuin se on, sillä tästä kehittyi monisyinen tarina jota voisin viime aikoina lukemistani verrata esimerkiksi Johanna Elomaan, Pauliina Vanhatalon tai Suvi Vaarlan uutuuksiin, ei kuvatun kaltainen jalat-alta-rakkaushöttö. 

Annelin lukuvinkeissä on arvio, jonka allekirjoitan. 


6 kommenttia:

  1. Kuulostaa kiintoisalta! Ei ehkä ihan minun heiniäni mutta pidin kyllä noista sitaateista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä liian ihmissuhdepainotteinen sun kirjaksi 🙂 Mutta monelle muulle sopisi hyvin, tätä ei vaan ole paljon blogeissa näkynyt...

      Poista
  2. Tämäkin on mennyt ihan ohi minulta. Niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa! Vähän kiinnostaa kyllä, varsinkin Ahvenanmaa kiehtoo tässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, se ainainen dilemma! Mutta joskus kun tulee luettua tai kuunneltua oikea helmi, niin sitten on ihan sanoinkuvaamattoman hyvä fiilis siitä, että kaikista vaihtoehdoista tuli valittua Juuri Se Kirja 🧡

      Poista
  3. Nyt en ihan pysynyt juonessa mukana, ilmeisesti tarinassa on paljon aineksia! Jo pelkästää sisarusten alkutilanne tai äidin tilanne erossa olisi ollut kiinnostava fokus kirjalle. Täytyy tutkailla, tartunko tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On on, paljon sellaistakin mistä en hiiskunut sanaakaan 🤫 Tässä pitikin miettiä minne asti tarinaa kertoo, kun haluaa jäävän itselleen muistiin riittävästi että saa palautettua kirjan mieleensä, ilman että paljastaa liikaa sille joka ei ole (vielä) lukenut 😃

      Poista