Sivut

sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Katie Lowe: Graham Cattonin murha

 

Katie Lowe: Graham Cattonin murha
Gummerus, 2022
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 13h 14min


Kymmenen vuotta aiemmin Hannah heräsi lattialla maaten siihen, kun kuuli miehensä veren tippuvan lattiaan. Tip, tip, tip. Hänen ensimmäinen ajatuksensa oli Evie. Tytärtä täytyy varjella kaikelta, hän on vielä niin pieni. 

2018, Derbyshire

Nelikymppinen Hannah on töissä psykiatrina syömishäiriöisten klinikalla ja ollut yhdessä Danin kanssa jo seitsemän vuotta. Viisitoistavuotias Evie, joka on kohta lähdössä opiskelemaan, rakastaa Dania kuin omaa isää, eihän hän juurikaan muista muusta.

Tuomio oli podcast, joka jakaa oikeuden uusiksi. Edellisellä kaudella tuotanto ja kuulijat olivat yhdessä onnistuneet keräämään todisteet joilla saatiin vapautettua 20 vuotta syyttömänä vankilassa istunut mies. Sillä he olivat onnistuneet kohoamaan lukuisten true crimejen joukosta maailmanluokan ilmiöksi. Uuden kauden traileri järkyttää Hannahia.  Seuraavaksi kohteeksi he olivat valinneet kirjallisuuden professori Graham Cattonin, Hannahin edesmenneen puolison.

Ensimmäinen jakso käsittelee murhasta tuomittua Mikea, mutta jo toinen jakso alkaa etsiä oikeaa murhaajaa ja kuka onkaan tarjottimella ellei Hannah. Kaikki kymmenen vuoden takainen kaivetaan esiin, tuotanto lähestyy kaikkia millään tapaa asiaan liittyneitä. Hannah katsoo podcastit yhdessä Danin kanssa, välillä Evienkin, tarkkaillen huolestuneena miten nämä reagoivat uusiin paljastuksiin, kumpaa he uskovat. Koko ajan lukija tietää Hannahilla olevan miehensä kuolemaan liittyviä salaisuuksia, sillä Hannah tuskailee miten kauan menee ennen kuin kaikki paljastuu. Ihmisten tuijotus, kun he tunnistavat hänet, tai kauniisti "perhevapaaksi" naamioitu kehotus olla enää ilmestymättä työpaikalle, eivät ole ollenkaan pahinta mitä hän tulee löytämään edestään. 

Ensimmäinen jakso on ollut julki vasta yhden päivän.
Ja minä kudon jo valheen verkkoa. 

Samaan aikaan tapahtumiin liittyy Hawkwoodin kartano, jota ympäröivästä kylästä Hannah oli ostanut kuin suoraan satukirjasta olevan mökin saatuaan Grahamin vakuutusrahat. Kukaan ei tiennyt todellista syytä hänen muuttoonsa juuri tuon raunioituneen, pitkään hylättynä olleen, vielä 1950-luvulla sairaalana toimineen kartanon maille. Ja nyt kuin onnen kaupalla tuttava menneisyydestä ostaa kartanon remontoidakseen sen ja Hannahille aukeaa mahdollisuus päästä tutkimaan kartanoa. Samalla Hannahista alkaa tuntua, että tapahtumat hänen ympärillään elävät omaa elämäänsä, eivätkä ihmiset enää usko häntä. 

Mitä pidemmälle etenemme kartanossa, sitä musertavammalta sen tuho näyttää. Se on lannistavaa: vanhan musiikkihuoneen katto on täysin romahtanut, yläkerran olemattoman lattian läpi kasvaa puu. Potilashuoneiden käytävään lankeaa valo lattian kannatinpalkkien lomasta, eivätkä palkit pitele pystyssä yhtään mitään. Huoneet sulautuvat toisiinsa seinien murentuessa. Valtavan kylpyhuoneen lattia, seinät ja katto ovat kauttaaltaan sammalen peitossa, yksinäinen halkeillut kylpyamme nököttää vääräsäärisenä huoneen keskellä. 
Koko hanke on mahdottomuus ellei siihen sijoita valtaisaa määrää aikaa ja rahaa, ja silloinkin epäilen, että se saattaa olla pelkkää unelmaa. 
Olet vain kateellinen, Graham kuiskaa. 
Kuiskaus on muisto, olen varma siitä. 

Olipahan melkoinen psykologinen trilleri! Tämä oli kirja joka minun olisi pitänyt kuunnella yhdessä mieheni kanssa jollain pidemmällä automatkalla, sillä olisin niin halunnut spekuloida hänen kanssaan ihan kaikkea. 

Hawkwoodin kartano oli hyvä lisä kirjaan ja nautin todella siitä kummitusmaisesta tunnelmasta joka vallitsi sekä kartanossa että Hannahin pään sisällä hänen siellä oleillessaan. Kirjan loppupuoli oli todella yllätyksiä täynnä, enkä nähnyt mitä oli luvassa. Loppuratkaisu se vasta erikoinen olikin.

Osallistun tällä kirjalla myös Dekkariviikko kirjablogeissa -tapahtumaan, jota emännöi tänä vuonna Kirsin kirjanurkka2 kommenttia: