Sivut

perjantai 3. kesäkuuta 2022

Rosa Liksom: Väylä


 
Rosa Liksom: Väylä
Like, 2021
Lukija: Anna Saksman
Kesto: 7 h 22 min


Jokaisesta tienhaarasta tuli mukaan lisää karjaa, useimpia ajoivat nuoret tytöt kuten nimetön kertoja yhdessä toisella kymmenellään olevan Katrin kanssa, joistain olivat vastuussa vielä pienemmät lapsetkin. Yhdeksänvuotias poikakin saattoi olla jo kelpo työmies.
Nautoja oli letkassa toistasataa, lisäksi vasikoita, hiehoja ja pienempää sonnikarjaa. Pärekoreista kuului kaakatusta, puulaatikoista possujen vinguntaa. Veriklimppejä yskivät vanhukset lotat ottivat eri jonoon, sanoivat että sairaat pääsevät väylän länsipuolelle, kulkutautisairaalaan. 

Postipolkua lähesty muutama vanhempi saksalainen sotilas. Net liityit ensin meän kolonnan perhään, mutta jo kohta ohitit meät. Mie seurasin ko net pyöritit vintilällä joka toisseen sähkötolppaan reiän, tungit reikhään panoksen ja sanoit räjhäyttävänsä sitte ko olemma menheet menojamma. Joka toisen tolpan net sahasit puolivälistä poikki.

Kun he pääsivät väylän rantaan, kävi ilmi, että äiti ja setä olivat jo menneet länteen, vaikka alunperin oli sovittu että nämä odottavat heitä tyttöjä ja karjaa. 

Kotona tytön äiti oli tuijottanut ikkunasta ulos ja sanonut, että jos olisi tiennyt millaista oli elämä maalaistalossa, ei olisi koskaan tullut. Äiti olikin melko kiinnostava hahmo tässä tarinassa, kykenemätön tarjoamaan tyttärelleen turvaa jota tämä olisi nuorella iällään ja vieläpä sotatilanteessa kipeästi tarvinnut, mutta ilmeisesti hän oli niin rikki, ettei kyennyt parempaan. 

Evakot ja pakolaiset ovat viime vuosina termeinä hämärtyneet, jopa lähentyneetkin, vuonna 2015 käynnistyneiden tapahtumien jälkeen. Itselläni ei ole sukua rajantakaisessa Karjalassa, oman isäni vanhemmat olivat ruotsia äidinkielenään puhuvia suomenruotsalaisia jotka kuitenkin antoivat lapsilleen suomalaiset nimet. Mieheni taas on molemmin puolin karjalaista evakkosukua. Hän on koko ikänsä, yli 50 vuotta, asunut tällä samalla kylällä jonne hänen isovanhemmilleen, kuten muillekin samalta kylältä lähtöisin oleville evakoille, osoitettiin talonpaikat. Vuorotellen nämä rakensivat toisilleen talkoilla rintamamiestalot. Mieheni mummon talossa asui kolme perhettä: mummo ja pappa sekä heidän kaksi tytärtään perheineen. Kun lähestyttiin 80-luvun puoltaväliä ja mieheni oli lukiossa, molemmat siskokset raivasivat mummon ja papan maille omat tontit ja rakensivat talonsa viekukkain. Siihen asti mieheni asui ja eli mummon ja papan kanssa, eikä koskaan kuullut heidän puhuvan itsestään tai menneisyydestään pakolaisina, vaan aina evakkoina. 

Mieheni mummo oli paikallisen Karjala-seuran pääorganisaattori, kirjoittaen mm näytelmiä joita he kiersivät esittämässä valtakunnallisilla kesäjuhlilla. Mieheni ei aina ollut yhtä innoissaan pakollisista osallistumisista kaikkeen toimintaan, etenkin vastahakoiset hiihtokilpailut ovat porautuneet mieleen, mutta on toisaalta hyvin tietoinen juuristaan ja on tehnyt valtavan työn vuosien mittaan virtuaalista sukupuuta rakentaessaan. Joka kerta kun hän kuulee jonkun rinnastavan Karjalan evakot ja pakolaiset, reaktio on sama. Hän vinkkaa heille, jotka eivät erota termejä toisistaan: Pakolaiset lähtevät pois sodan jaloista. Osa lähtee, valtaosa jää, jokainen perhe tekee oman päätöksensä. Evakot, oman maan kansalaiset, määrättiin valtion toimesta lähtemään kodeistaan.
Kirjassa puhutaan moneen otteeseen pakolaisista ja vaikka Lappiinkin annettiin evakuointimääräys, oli siinä eroa Karjalan vastaavaan. Lapin ja lähiseutujen siviiliväestöstä evakuoitiin noin 75% ja valtaosan evakkotaival jäi melko lyhyeksi. Jälkeenpäin onkin kauhisteltu sitä, miten tiheästi miinoitettuun maahan annettiin lupa palata niin pian. 

Äänikirjan lukijaa on paljon kehuttu suorituksestaan. Saksman kuuluu yleensä suosikkeihini, nyt minulla kesti tovin tottua murteen ääntämiseen, mutta kyllä se ennen pitkää lakkasi häiritsemästä. 


8 kommenttia:

 1. Kyllä, pakolainen ja evakko eivät ole sama asia.
  Mielenkiintoinen sukuhistoria miehelläsi! Minulla on kauempana suvussa, jo aikaa sitten kuolleita, nykyisellä Venäjän alueella asuneita sukulaisia. Laukkuryssiksikin haukuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon aina ajatellut että "laukkuryssä" olisi niitä vanhanajan venäläisiä kaupustelijoita mitä täällä kiersi, niitähän oli kai paljonkin siihen aikaan. Niiltä ostettiin nauhoja ja nappeja ja kai vähän isompaakin.

   Poista
 2. Mulle on vähän hämärän peitossa, onko meänkieli murre vai kieli. Se on kuitenkin eri asia kuin Lapin alueen murre.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsekkasin, että Ruotsissa on vähemmistökielen virallisessa asemassa, mutta meidän puolella menee kai sitten murteena, kun ei ole kieleksi tunnustettu. Aika vieraita sanoja on kyllä ja tosiaan eroaa lappilaisista murteista. Asuin nuorena pari vuotta Kittilässä ja osaan vieläkin laittaa h:n sikäläisen paikhaan 😅 Murresanoja olen osannut, mutta näköjään unohtanut. Kläppi tulee hetkeksi puheeseen koiranpennuille, kun katsoo Napiksia 😁

   Poista
 3. Historia kiinnostaa minua, ja olen huomannut tämän olevan meidän kirjastossa tosi varattu, joten ihmettelen, miksen ole itse tähän tajunnut jo tarttua. Voisinpa hyvinkin kokeilla äänikirjana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla miltä kuulostaa omaan korvaan, niin ei tarvitse kärvistellä pitkissä jonoissa 😊

   Poista