Sivut

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Elise Bryant: One True Loves

 

Elise Bryant: One True Loves
Balzer + Bray, 2022
Lukija: Joniece Abbott-Pratt
Kesto: 8 h 50 min


Kun Lenore Bennettin paras ystävä Tessa kuulee, että Lenore pääsee vanhempiensa kanssa Välimeren risteilylle, tämä näkee mielikuvissaan eurooppalaiset pojat, nimeltään jotain erityisen seksikästä kuten Enzo, viheltämässä Lenorelle oh-la-laa ja suorastaan kilpailemassa siitä kuka saa viedä hänet gelatolle. Lenore ei kuitenkaan näe elämäänsä yhtenä pitkänä, eeppisenä Hallmark-elokuvana. Sitäpaitsi, hänellähän on Jay.

He ovat deittailleet koko lukuvuoden, tosin aika vaivihkaa, sillä Jayn vanhemmat eivät hyväksyisi virallista treffeillä käymistä ennen kuin Jay täyttää 18. Lenoren ystävät eivät usko tätä, etenkin kun Jay ei ole esitellyt Lenorea vanhemmilleen edes ystävänään, vaikka käy juhlissa toisten tyttöjen kanssa. Lenorella on tähänkin selitys, tosin Jayn antama. Nämä tytöt ovat vain hänen vanhempiensa perheystävien tyttäriä, eli velvollisuus, ei muuta.

Prom-juhlissa Lenorelle paljastuu se mitä ystävät ovat pelänneet. Kun Jay suutelee erästä näistä 'perheystävien tyttäristä', kaikki näkevät ettei kyse ole ensisuudelmasta. Kaikki näkevät myös, ettei Jay petä Lenorea, vaan Lenore on se, kenen kanssa on petetty.

Lenoren vanhemmat ovat menestyneitä, isä on saavuttanut tavoitteensa ja ainoana mustana päässyt lakifirmansa osakkaaksi. He odottivat samankaltaista menestystarinaa myös lapsiltaan. Lenorea paljon nuorempi pikkusisko Etta valmistuisi varmasti omistaja opinnoistaan etuajassa, mutta osasiko hän selittää mikä on TikTok? 

Lenorella on syksyksi opiskelupaikka New York University Collegeen, mutta hän ei ole vielä varma mitä haluaa siellä opiskella. Pääaineen valinta olisi lopullisesti edessä vasta sophomore vuoden lopussa. Vanhemmat eivät nähneet asiaa samoin.

"What I need you to understand, Lenore, is that we don't have the privilege to figure things out, to float around and see where things take us." His voice was low and steady, it hits me right in the chest. 
"It's not a fair race for us. We have to be better, or we're behind. And part of that is being prepared and having a plan." 
I don't need him to tell me who "we" is, not just we as in our family, but the collective we. All of a sudden the severity of this hits me and I feel ashamed for being suprised, for joking. Of course what they're saying makes sense, of course they're worried. 
"Black people don't get second chances in life", mom says sitting close to me and holding my hands in hers. "You know this Lenore, and it's not right and it shouldn't still be like that, but it's reality. So we got to be ready on the first one. College is your first one, and we just don't want to see you waste it."

Kun he palaavat risteilyltä, Lenoren on kerrottava mikä hänen pääaineensa tulee olemaan ja mihin hänen on sitouduttava. Kahdentoista päivän risteily aikaa tietää loppuelämänsä suunta luo Lenorelle paineita. 

He lentävät ensin Roomaan ja kiertävät sen nähtävyyksiä. Yksi kolikko Fontana Di Treviin tietää paluuta Roomaan, kaksi rakkautta, oli Tessa opastanut. Suihkulähteellä on valtavasti turisteja ja yksi mielettömän komea poika ja Lenore heitti olkansa yli kaksi euron kolikkoa. 
Laivalla Etta jakaa hienomman hytin vanhempien kanssa siinä missä Lenorella ja heidän veljellään on pieni ankea sisähytti. Lenoren yllätykseksi sama nuori suihkulähteellä bongasmansa komistus on mukana risteilyllä ja jopa puhuttelee häntä - mutta osoittautuu kismittävän tökeröksi. Ainakin aluksi.

Sijoitan kirjan Helmet-haasteessa kohtaan 9, kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön, koska Lenore on tummaihoinen ja Alex on myös puoliksi korealainen. 

Valitsin kirjan kuunneltavaksi Helmet-haasteeseen ja toisaalta myös siksi, että pidin alkuasetelmaa risteilylle lähtevästä amerikkalaisperheestä potentiaalisena.  Valitettavasti nuorten rakkauselämä ja Lenoren opiskelupohdinta veivät ajasta 98% ja varsinaiset risteilykohteet jäivät aivan sivuseikaksi. Esimerkiksi pysähdys Pompeijissa mahtui kuunneltuna alle kahteen minuuttiin. Olisin mieluummin pyöritellyt rakkauskiemurat suoriksi vähän ripeämpään tahtiin. 


2 kommenttia:

  1. Kiitos ideasta Helmet-lukuhaasteeseen! Plus eihän tuo onneksi ollut pitkä lukukokemus,vaikka ei ollut ihan paras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä 😊 Jos nuorten rakkauselämä sekä opiskeluhaaveet ja tulevaisuuden suunnittelun haasteet kiinnostaa aiheina, niin tästä saa kopin.

      Poista