Sivut

maanantai 31. tammikuuta 2022

Klassikkohaaste - Henrik Ibsen: Nukkekoti


Henrik Ibsen: Nukkekoti
Laatusana, 2018
Esipuhe: Hanna Korsberg
Alkuteos: Ett dukkehjem, 1879
111 sivua


Nora ja Torvald Helmer elävät onnellisina avioliitossaan jonka täydentävät kolme lasta. Joulunpyhät ovat juuri lähestymässä ja koti täyttyy ilosta ja onnesta.

Heillä on muutenkin aihetta iloon, sillä asianajajana toimivasta Torvaldista on tulossa pankinjohtaja, mikä tulee takaamaan heille entistä paremman ja vakaamman taloudellisen turvan. 

Noralla on kuitenkin salaisuus. Avioliittonsa alkuvaiheissa hän on ottanut merkittävän suuruisen lainan, että on voinut viedä vakavasti sairastuneen miehensä etelän suotuisaan ilmastoon toipumaan. Torvald luulee rahojen tulleen Noran isältä. Todellisuudessa Nora on kuitenkin tehnyt rahoista velkakirjan erään herra Krogstadin kanssa ja lyhentänyt kyllä lainaa likipitäen sopimuksen mukaan. Kun kaivetaan esiin vielä enemmän totuuden siementä, velkakirjaa ei ole varsinaisesti tehnyt Nora, sillä tuohon aikaan naisen allekirjoitus ei kelvannut lainapaperiin. Nora väärensi asiakirjaan isänsä nimen.

Nora oli kuitenkin tietämättään tehnyt harmillisen virheen ja päivännyt asiakirjan päivälle isänsä äkillisen kuoleman jälkeen ja jäänyt näin Krogstadille kiinni tekemästään vilpistä. Päivä sinne tai tänne? Ei ollenkaan, vaan tästä käynnistyy tapahtumien vyöry.

Noran elämään on palannut hänen vanha ystävänsä rouva Linde, joka on leskeksi jäätyään työpaikkaa vailla. Nora järjestää rouva Lindelle työpaikan Torvaldin johtamasta pankista, mutta myös herra Krogstad on töissä samassa pankissa ja tämän Torvald sanoo vastaavasti irti. Krogstad alkaa kiristää Noraa; ellei Nora käytä vaikutusvaltaa mieheensä niin, että Krogstad saa pitää työnsä, hän kertoo Noran teosta Torvaldille. Noran tässä epäonnistuttua Krogstad kirjoittaa Torvaldille kirjeen ja jättää sen heidän lukittuun postilaatikkoonsa. Siellä kirje odottaa ja ahdistaa Noraa monen päivän ajan, eihän Torvaldinkaan joulunpyhinä sovi työasioita ajatella. Nora ei saa kirjettä haltuunsa, sillä avain laatikkoon on tietenkin vain perheen päällä. 

Nora avautuu ahdistavasta tilanteestaan rouva Lindelle. Tämä tarjoutuu liehittelemään Krogstadia toivoen, että tämä pyytäisi kirjeensä takaisin. Rouva Linde onnistuukin tässä niin, että Krogstad kirjoittaa uuden kirjeen, jonka mukana on myös tuo tuhoisa velkakirja. 

Noran viivyttelystä huolimatta Torvald ehtii kuitenkin lukea ensimmäisen kirjeen ja raivostuu vaimolleen. Juuri kun näyttää siltä, että välirikko on väistämätön, saapuu Krogstadin toinen kirje. Saatuaan velkakirjan käsiinsä Torvald helpottuu ja antaa Noralle välittömästi kaiken anteeksi. 

Nora ei kuitenkaan pysty unohtamaan miehen sanoja riidan aikana. Hän on aina elänyt hyvin suojattua elämää, ensin isänsä, sitten aviomiehensä kodissa. Torvald oli riidan mittaan huutanut Noralle tämän olevan kyvytön hoitamaan heidän lapsiaan ja Nora näkee tilanteen nyt samoin. Hän ei myöskään voi hyväksyä sitä, miten Torvald on valmis unohtamaan Noran teon, vain koska kukaan ulkopuolinen ei enää voisi saada käsiinsä raskauttavaa velkakirjaa. Hän kokee eläneensä elämäänsä kuin nukkekodissa, lähtee, jättää miehensä ja lapsensa, ja hänen tulevaisuutensa jää lukijalle avoimeksi. 

Klassikkohaasteen ympärillä oli tällä kertaa hieman tavallista enemmän keskustelua sen sisällöstä ja tämä laittoi minut pohtimaan haasteen perimmäistä tarkoitusta lukea klassikko, jonka lukemattomuuden koet ikään kuin häpeäpilkuksi. Kun sitten eräässä juuri lukemassani kevyessä historiallisessa romaanissa päähenkilö sai lahjaksi Ibsenin Nukkekodin, siihen asti haasteeseen tarkoittamani, kesken ollut kirja meni vaihtoon. Juuri Nukkekoti minun on ollut tarkoitus lukea jo vuosia, mutta jostain, täysin perustelemattomasta syystä, en ollut sitä vieläkään tehnyt. 

Kirja herätti heti ilmestyttyään melkoisen kohun, eikä pelkästään Tanskassa, jossa se pääsi Kuninkaallisen teatterin näyttämölle joulun alla jo ilmestymisvuonnaan. Vain parissa kuukaudessa se oli levinnyt muiden pohjoismaiden ja Saksan teattereihin ja painettuna levinnyt kirjakauppoihin.

Viktoriaaniseen aikaan, jolloin Nukkekoti ilmestyi, kuului hyvin tiukka tapakulttuuri. Luokkaerot olivat suuret ja ylittämättömät, mutta myös ylempien yhteiskuntaluokkien sisällä vallitsi tiukka ero miesten ja naisten oikeuksien välillä. Tästä asetelmasta syntyi myös kirjan aikaansaama kohu. Etenkin sitä, että Nora hylkää lapsensa, pidettiin radikaalina ja sopimattomana. Ibsen jopa kirjoitti näytelmään toisen lopun, jossa Nora jää perheensä luo, ja tätäkin on esitetty. 

Esipuheessa tuodaan julki, ettei kaikissa kulttuureissa tänä päivänäkään voida käsittää miksi Nora lähtee, kun mies ei ollut väkivaltainen, eikä pettänyt vaimoaan.

Ymmärrän hyvin näytelmän sanoman sen tasa-arvon, ihmisarvon, moraalisen pohdinnan ym kannalta, kuten varmasti kuka tahansa näytelmän katsoja tai lukija, enkä siksi puutukaan niihin. 
Jäin kuitenkin miettimään, onko Noran teko länsimaisessakaan kulttuurissa hyväksytty, vielä tänä päivänäkään? En tarkoita avioeroa (jota Torvald todennäköisesti sai hakea Noran oltua tietyn aikaa teillä tietymättömillä, ellei vaimoa sitten julistettu kadonneeksi ja kuolleeksi), en lasten yhteishuoltajuutta enkä edes lasten yksinhuoltajuuden jäämistä isälle erotilanteessa, vaikka jälkimmäinen onkin hyvin harvinaista ja varmasti puheita herättävää. Tarkoitan tilannetta, jossa Nora teki yksipuolisen päätöksen lähteä ja lapsiaan hyvästelemättä poistuu kotoa aikomatta koskaan enää palata näiden elämään. Ei itkuisia hyvästelyjä, ei mitään "äiti tarvitsee nyt vähän omaa aikaa, äiti tulee sitten takaisin". Kyllä tuollainen lähtö ja etenkin se omien lasten hylkääminen aiheuttaisi pahennusta ja sääliä lapsia kohtaan tänä päivänäkin. Me katsomme lapsen tarpeiden menevän etusijalle vanhemman henkilökohtaisesta moraalisesta omatunnosta ja ainakin henkilökohtaisesti näkisin Noran teon tänä päivänäkin turhan teatraalisena (melkoinen drama queen?), mutta toisaalta olisin todella huolissani hänen mielenterveydestään. Entä onko puolisolta normaalia suuttua ja sanoa pahastikin vastaavassa tilanteessa? Vai olisiko oma reaktiosi "että mitä teit, no ei se haittaa, otetaanko kahvin kanssa vähän kakkua?

Osallistun kirjalla kirjabloggareiden perinteikkääseen klassikkohaasteeseen #14, jota emännöi Kartanon kruunaamaton lukija -blogin Elegia. Kiitos haasteen vetämisestä. 
Olen mukana nyt yhdeksättä kertaa. Aiemmat kirjavalintani löydät tästä linkistä.



13 kommenttia:

  1. Nukkekoti on sujuvaa luettavaa, Noran tehtävä perheessä ei juuri muuta ollut kuin näyttää suloiselta. Lasten hylkääminen on silti kyllä kova juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja synnyttää perillisiä, toimia emäntänä miehensä vieraille ja mitä nyt ylempien yhteiskuntaluokkien vaimojen tuohon aikaan oli. Ei ollut rystyset pullataikinassa eikä tarvinnut kakkavaippoja vaihtaa.

      Poista
  2. Voin hyvin kuvitella, miten ahdistavaa koko tilanne on miehen sairastelusta asti ollut Noralle. Kauhea velkataakka ja ilkeä velanperijä. Sitten miehen julmuus ja julmat sanat salaisuuden tultua ilmi oli viimeinen niitti. Julma aika, jolloin naisella ei ollut tosiaankaan mitään oikeuksia tai edes mahdollisuuksia hoitaa omia lapsia eron sattuessa.
    Kiitos hienosta lukuvinkistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nyt lähdetään siitä, että Norahan on rikollinen. Tämä päivänäkin tuosta taitaa sitä kakkua saada, kun olet vielä nostanut lainan väärillä henkkareilla, etkä vain väärentänyt allekirjoitusta ilman sen kummempia seurauksia, jolloin todennäköisemmin selviäisi sakoilla. Moraslisestikin ajatellen aikuisen ihmisen pitää pystyä puhumaan asioista, myös niistä vaikeista. Elämä ei aina ole pelkkää ruusunpunaa. Ihmisen joka syyllistyy sekä rikokseen, että valehteluun, kannattaa katsoa peiliin, löytyisikö sieltä syyllinen siihen, että on "ikävään tilanteeseen" joutunut. Itse en arvosta rikollisia enkä valehtelijoita, joten minun mielestäni Noran olisi pitänyt päätyä telkien taa rikostaan sovittamaan. Piste.
      Noran naiivissa käyttäytymisessä näkyy aikakausi, ylemmän luokan tyttärien kasvatusmallit ja kokemattomuus oman elämänsä hallinnasta, mitkä kaikki tietyllä tapaa nivoutuvat yhteen. En kuitenkaan halua uskoa, että kaikki aikakautensa perheenäidit olivat samanlaisia. Saman aikakauden historiallisten romaanien sankarittaret ovat aina niin erityyppisiä, omasta elämästään vastuuta kantavia, sanavalmiita ja ennen kaikkea oman tahdon omaavia, että uskon tällaisia naisia olleen todellisuudessa kun. Muuten naiset eivät olisi koskaan esim saaneet äänioikeutta.

      Poista
    2. Hyvin usein Nukkekodin kohdalla painotetaan sitä, miten naisilla ei ollut aikanaan oikeuksia, mutta pohdintasi tuovat esiin monipuolisesti ajatuksia kasvatuksesta, kokemattomuudesta ja lasten hylkäämisestä. Tällainen osoittaa myös sen, että klassikot eivät usein ole turhaan klassikoita, vaan niillä on paljon annettavaa.

      Poista
    3. Totta, ei tämä ole ollenkaan niin yksiulotteinen! Kukaan joka sen on nähnyt tai lukenut ei varmaan ole eri mieltä siitä, etteikö Noran ja aikansa naisten elämä ollut alisteinen ja tasa-arvo siitä kaukana.

      Poista
  3. Olen lukenut tämän joskus tooosi kauan sitten ja aika on tehokkaasti mullannut kuistit. Nyt hieman muisti palaili kirjoitustasi lukiessani ja oikeastaan tuli halua ottaa tämä uusintalukuun. Todennäköisesti saisin tästä enemmän irti nyt tässä ajassa. Jostain syystä mieleeni tulee aina tulipalo, kun tästä kirjasta on puhe. Mietin tekeekö muistini tepposia vai oliko kirjassa tulipalo...? :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tulipaloa ainakaan tässä. Kirjan lopusta on kyllä toinen versio, jossa Nora ei lähdekään vaan jää kotiin, mutten tiedä että siihenkään liittyisi tulipaloa 🤔

      Poista
    2. Okei, tulipaloassosiaatio on syntynyt jostain muusta syystä. Tuntemattomat ovat mielen ja muistin tiet! Pakko lukea tämä uudelleen jossain vaiheessa. En tiedä, minkä version luin enkä edes muista sitä lähtikö Noora vai ei. Kirjan kannen muistan eikä se ollut sama kuin tuossa sinun lukemassasi kirjassa.

      Poista
    3. Tästä onkin melkoinen määrä eri kustantamojen painoksia. Tässä ei ollut edes mitään järjestysnumeroa, ehkä se on vain silloin kun sama kustantaja ottaa lisäpainoksia.

      Poista
  4. Oletkin valinnut todellisen klassikon. Minäkin olen lukenut tämän joskus todella kauan aikaa sitten. Tapahtumat palailivat mieleen kun luin postaustasi. Tekisi itsekin mieli lukea tämä vaikka uudelleen. Nukkekoti tulee Rauman teatterin ohjelmistoon maaliskuussa. Menen mielenkiinnolla katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin kiva nähdä tämä teatterissa minne se on kuitenkin tarkoitettu 🙂

      Poista
  5. Ibsenin Nukkekoti oli esillä juuri tällä viikolla kuuntelemassani Anna Kontulan Pikkuporvareissa. Pamfletinomaisessa kirjassa käsitellään muitakin teoksia, jotka on kirjoitettu tai joita on käsitelty porvarillisuuden kritiikkinä. Nukkekodissakin aviomiehen reaktio riippuu siitä, onko teko vaarassa tulla ilmi. Kun riskiä ei ole, mies antaa anteeksi. Varmasti osaltaan Nukkekoti herätti kohua juuri siksikin, että hän lähtiessään kotoaan hylkäsi paitsi perheensä myös yleisesti ns. hyvän ja kunnon elämän rakenteet.

    VastaaPoista