Sivut

keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta


Kesäinen ja mitä herttaisin rakkausromaani Kaikki alkoi salaisuudesta on neljäs kirjajuttuni naistenviikolla. Ylihuomenna, jolloin muun muassa Kirsti viettää nimipäiväänsä, on luvassa vielä erään Kirstin kirjoittama kirja.


Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta
Bazar, 2020
430 sivua
Suomennos: Pirjo Ruti
Alkuteos: It Started with a Secret, 2020


Jill Mansell on kuusikymppinen brittikirjailija, joka on 90-luvun alusta tähän päivään julkaissut yli kaksikymmentä suuren suosion saanutta romaania. Niiden käännösoikeuksia on myyty yli kolmeenkymmeneen maahan ja nyt vihdoin saatiin ensimmäinen myös suomeksi. Lisää on luvassa, sillä Bazar on ilmoittanut uuden käännöksen julkaisusta kesälle 2021.

Kiitokset kustantajalle ennakkokappaleesta.

Kit ja Lainey olivat olleet töissä Loiren laaksossa, vanhassa linnassa jossa eläkkeelle jäänyt brittipariskunta oli haaveillut järjestävänsä ainutlaatuisia häitä ja majoituspalveluita. Luvassa oli ollut muun muassa näyttävä yllätyskosinta ja sitä seuraavat ökyhäät, mutta kaikki alkoi mennä pieleen kun Wyattin morsian sanoikin kiitos, mutta ei kiitos. Tähän muutama muukin peruutus ja yllättävä rahareikä linnan rakenteissa, ja edessä oli valitettava konkurssi. Laineyn poikaystäväkin otti hatkat ja siirtyi eteenpäin, eikä kolmikymppisillä ystävyksillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin palata Lontooseen. Lainey löysi kyllä unelmiensa työpaikkailmoituksen, siinä oli vain pieni mutta... Lainey näki sielunsa silmin ilmoituksessa mainitun talon merenrannalla ja ilmoituksen laatineen naisen. Hän otti puhelimen Kitiltä ja jatkoi: "En kestä. Ilmoituksessa haetaan pariskuntaa."
Kit virnisti. "Jos polvistut ja pyydät oikein kauniisti, saatan suostua menemään kanssasi naimisiin."

Osaisivatko he esittää pariskuntaa? Olisi ehkä helpompi vaikuttaa rakastavaisilta, jos toinen ei olisi homo ja toinen hetero, mutta aina kannattaa yrittää, he tuumasivat ja Cornwalliin päästyään ihastuivat välittömästi pieneen merenrantakaupunkiin St Carysiin, auringossa valkoisena hohtavaan taloon ja sen persoonallisiin asukkaisiin. Talon omisti Sir Richard, joka oli tehnyt mittavan uran Hollywoodissa ja vietti eläkepäiviään lähinnä giniä naukkaillen ja häntä stalkkaavia faneja pakoillen. Ihailijapostia saapui edelleen päivittäin mutta Richard kippasi kirjeet niitä aukomatta roskiin. Hänen poikansa Tony oli kuollut muutama vuosi sitten, mutta tämän leski Majella ja heidän kolme lastaan, 17-vuotiaat kaksostytöt sekä 11-vuotias poika, asuivat taloa hänen kanssaan. Majellan poikapuoli Seth, Tonyn aiemmasta suhteesta, kuului myös talon asukkaisiin ja Majella oli töissä tämän matkailuyrityksessä. Seth olisi halunnut palkata taloa hoitamaan ja heidän arkensa kaaosta selättämään vanhemman ja pidempään yhdessä olleen pariskunnan, mutta kaikki muut ihastuivat Laineyyn ja Kitiin ja niinpä Seth joutui taipumaan. 

Sethillä oli tosin henkilökohtaisempikin syy miksei olisi halunnut Laineya asumaan saman katon alle, sillä hän oli välittömästi tuntenut vetoa tätä varattua tyttöä kohtaan. Hänellä itsellään oli orastava suhde Dawniin, hiljattain paikkakunnalle muuttaneeseen asianajajaan, jonka oli tavannut vasta pari viikkoa aiemmin. Dawn oli aina tyylikäs ja huoliteltu, Lainey vaikutti maanläheisemmältä ja Seth tiesi jo nyt, että valitsisi Laineyn. Harmi vain tämän poikaystäväkin asui saman katon alla, joten Laineystä tuli pysytellä etäällä. Hänellä saattoi olla naistenmiehen maine, mutta hän oli aina noudattanut - ja noudattaisi - sitä periaatetta, että ei tarkoituksellisesti rikkoisi kenenkään parisuhdetta. 

Muitakin ihastuksia syntyy. Vaikka Lainey oli vannonut pysyvänsä toistaiseksi kaukana miehistä, hän iski silmänsä Sethiin ennen kuin edes tiesi tämän kuuluvan tuleviin työnantajiinsa. Kit alkoi vilkuilla paikallisen baarin komeaa tarjoilijaa ja Majella kävi Laineyn innostamana pitkästä aikaa treffeillä. "Sinä otit minut tänne, koska halusit Maija Poppasen helpottamaan elämääsi." Lainey heilautti hilpeästi käsiään veitsi yhdessä ja peruna toisessa kädessään. "Minä otan asian hoitaakseni. En ehkä voi taata, että tapaat jonkun ihanan miehen, mutta me voimme ihan varmasti edesauttaa asiaa." Ranskalaislinnan epäonnisesta kosinnasta yli päässeet Wyatt ja Penny kohtasivat myös uusia ihmisiä ja lapsilla nyt oli muuten vain huolensa ja murheensa, samoin Sethin yrityksellä. Sir Richardin elämään vaikutti eräs turkoosi kirjekuori. 

Viihdekirjallisuudessa on muutama juonikuvio, josta en välttämättä oikein syty, ja tällainen a tykkää b:stä ja b a:sta, mutta kumpikaan ei neljäänsataan sivuun voi tehdä aloitetta, on yksi niistä. Pallottelusta seuraa roppakaupalla kiusallisia tilanteita, haikailua ja sähkön tuntua ilmassa, mutta myös etäistä käyttäytymistä, kyräilyä ja salailua. Oh come on! Pitääkö minun puuttua asiaan ja tönäistä teidät toistenne syliin?! Mutta toisaalta taas, onhan tämä mitä suloisin ja kesäisin rakkausromaani, jossa on aivan kirjaimellisesti loistava kansi. Plussaa myös siitä, että muutkin henkilöt kuin pääpari Seth ja Lainey olivat äänessä eivätkä pelkästään statistien rooleissa. Niinpä kansien välissä oli monta erilaista rakkaustarinaa ja monta onnellista loppua. Pelkästään onnellisia loppuja. Suosittelenkin kirjaa rakkaustarinoiden ja SuomiLOVEn faneille.


6 kommenttia:

  1. Mistähän se johtuu, että etenkin kesällä on viihdyttävää lukea romanttista kirjallisuutta? Tätä en ole lukenut, mutta muutamia muita, lisäksi dekkareita, joissa on romanssiviboja. Ehkä kesä ja loma antaa vapauden lekotella myös kirjallisesti.

    Kiitos osallistumisestasi naistenviikolle! Viikon valinnoistasi on kiva lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi emännöinnistä :)

      Jaa-a, jotenkin se on se aurinko ja lämpö ja lomafiilis, vaikkei edes olisi lomalla? Ja näissä kirjoissa on monesti se sama aurinkokesä menossa kuten tässäkin, ehkä sekin vaikuttaa. Kieltämättä syksyn tullen lukemisto muuttuu ja nyt on ollut kiire ehtiä lukea tietyt kirjat ennen sitä. Tämä oli yksi niistä.

      Poista
  2. Minä tykkäsin myös siitä, että tässä kirjassa oli monta tarinaa ja monta onnellista loppua. SuomiLOVE matskua tosiaan! Itse olen sen verran jahkailija luonteeltani, että tässä asia ei ärsyttänyt, enemmänkin samaistuin tilanteeseen hyvinkin.
    Toisaalta tällä viikolla lukemassani Ahrnstedtin kirjassa alkoi jo ihmetyttää, kun pääpari mietti kahden yhdessä vietetyn yön jälkeen, että mahtaako tuo toinen flirttailla kanssani...siis What? Ehkä olen ollut deittimaailmasta poissa niin kauan, etten vain tajua jotain 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hauska tuo Ahrntedtin kirjan "pohdinta" 😂 En tajua minäkään, mutta sama juttu kylläkin, ehkä ajat on muuttuneet sitten omien deittailuaikojen 😉

      Poista
  3. Tämä oli täydellistä hempeän kesäpäivän lukemista. Jännää, että Jill Mansell rantautuu Suomeen vasta nyt, mutta voin kuvitella, että muutkin hänen kirjansa ovat näitä feel good -kirjoja ja ymmärtääkseni muissakin kirjoissa ollaan Cornwallissa. Eli farewell ensi kesään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä metkaa, ettei häntä ole aiemmin käännetty, vaikka on tehnyt pitkän uran ollen todella suosittu maailmanlaajuisesti. Mutta onhan niitä vastaavia kirjailijoita varmasti paljon, kuitenkin niin pieni osa kirjoista päätyy suomennettavaksi...

      Poista