Sivut

sunnuntai 6. elokuuta 2017

Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät


Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät
Wsoy 2017
179 sivua


Seitsemäs kevät on Ruotsiin sijoittuva episodiromaani, jossa on useita päähenkilöitä joiden tiet pienesti kohtaavat. Peter on organisaatiouudistuksessa työnnetty sivuun tv-meteorologin tehtävästään, taustatoimittajaksi joka on nyt lähetetty ilmastosymposiumiin kuin laastarina haavan päällä. Viimeisen puolen vuoden aikana Peter ei koe saaneensa mitään järkeviä tehtäviä ja se, että hänen työnsä saivat missinnäköinen tyttö ja 25-vuotias vastavalmistunut pojankloppi syö miestä. Toisaalta tehtävien muutoksessa on hyvätkin puolensa, eipä enää tarvitse vastailla chatissa katselijoiden kiukkuisiin kysymyksiin miksei vieläkään ole luvassa lämpenevää. Tv-meteorologin työ on erityisen epäkiitollinen tilanteessa, jossa Pohjolassa on ollut kuusi kylmää kesää peräkkäin. 

Susanne skypettää intialaisen klinikan kanssa. Ruudulla näkyy myös Padma, sivuttain kameraan niin että kasvava vatsa näkyy. Klinikka on erikoistunut sijaissynnytyksiin, Padma on hedelmöitetty Susannen munasolulla mutta lahjoittajan spermalla, sillä Susannen aviomies ei tiedä heille tulossa olevasta perheenlisäyksestä.

Neljän kuukauden jälkeen raskaus näkyy. Susanne alkoi jo pari viikkoa sitten pukeutua väljiin paitapuseroihin ja muotoja kätkeviin tunikoihin. Ensimmäisen vatsaproteesin hän ottaisi käyttöön ensi viikolla. Hän on tehnyt kolme erikokoista varastoon. Halvoista Ikean tyynyistä, sukkahousuista ja leveistä kuminauhoista kyhätyt mahat näyttävät uskomattoman aidoilta, kun päälle pukee äitiyssukkahousut.

Muita henkilöitä ovat Peterin ja Susannen puolisot ja sivusuhteet sekä tietenkin Padma, tuo nuori intialaisnainen jolla on omat syynsä ryhtyä kohdunvuokraukseen. 

Viehätyin Laitila Kälvemarkin tyylistä kirjoittaa lukiessani hänen edellisen romaaninsa Karkulahti. Seitsemännen kevään teemoina ovat suuret odotukset, vastakkainasettelu ja oman henkilökohtaisen onnen etsintä hinnalla millä hyvänsä. Laitila Kälvemark on tarttunut aiheisiin jotka ovat valitettavan tosia, kylmät kesät piinaavat meitä suomalaisia ja kohdunvuokrausbisnes voi olla aika häikäilemätöntä varsinkin kolmansien maiden mustan pörssin markkinoilla. Lähestyttyään teemoja useamman henkilön näkökulmasta kirjailija punoo päät taitavasti yhteen jättäen lukijalle riittävästi ajattelemisen aihetta.

24 kommenttia:

 1. Tämä oli minulle yksi kesän parhaista! Mielenkiintoisia episodeja, tarkka ajankuva, dystopiahenkisyys, välillä esseemäisiä pohdintoja... hurjan hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mä en löytänyt siitä mitään dystopiaan viittaavaa, jos tarkoitat kylmiä kesiä niin nehän on valitettavan tosia nykyään... ja valitettavan todennäköisesti edessä tulevinakin kesinä, vaikkei toki yhtä hyytävinä kuin kirjassa, muuten meillä ei tosiaan olisi varaa hakemaan sitä kesälämpöä kauempaa.

   Muuten näen nuo kaikki samat kirjassa kuin sinäkin ja pidon kirjasta kovasti minäkin ☺

   Poista
  2. Ajattelin dystopialla sitä, että tämän voisi ajatella sijoittuvan muutaman vuoden päähän, jolloin säät ovat muuttuneet entistä enemmän jne. En muista oliko kirjassa jotain viittausta aikaan. Tai sitten vain kuvittelin sen itselleni varoitukseksi lähitulevaisuudesta :)

   Poista
  3. Tänään on ollut ihanan lämmin päivä, mutta muuten on ollut sen luokan kesä täällä Pirkanmaalla, että tiedä voiko tuota edes vaihtoehtotodellisuudeksi sanoa 😂😂😂

   Poista
 2. Luen tosi vähän suomalaista uutta kirjallisuutta, eikä tämän aihe houkuttele. Toisaalta, voin olla aivan väärässä kirjan suhteen, siltä vaikuttaa kun katson kirjoitustasi ja Kaisan kommenttia edellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkeinpä suosittelen tätä kirjaa vain heille (meille) joille kotimainen on mieleen, koska kyllä tästä tietynlainen nykytyyli on löydettävissä. Itse taas luen aika vähän ulkomaista kotimaiseen verrattuna.

   Poista
 3. Tämä sopii ainakin tähän kylmään kesään.. En ole lukenut Laitila Kälvemarkilta mitään. Kuulostaa kiinnostavalta, mutta jotenkin olen kyllästynyt näihin episodiromaaneihin. Tuntuu olevan kovasti muotia kotimaisissa nykykirjoissa.

  VastaaPoista
 4. Kiinnostuin kovasti! Täytyy katsoa, jos saisin kirjan käsiini. Haluaisin muutenkin lukea enemmän kotimaista kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että kiinnostuit 👍 Minä taas huomattavasti vähemmän luen käännöskirjoja. Se ei ole mitenkään tarkoituksellista, mutta jotenkin vaan oma maku on kääntynyt tähän suuntaan ☺

   Poista
 5. Minullekin tässä on uusi kirjailija. Kirja on ainakin mukavan lyhyt (olen tosi kyllästänyt paksumpiin kirjoihin just nyt, kipuraja tuntuu olevan jossain 350 hujakoilla ellei sitten kyseessä ole joku aivan huippuvetävä kirja..). Kaisa kävi tätä kehumassa eräässä jutussani :), joten kirja kyllä kiinnostaa. Vinkki otettu talteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla useimmiten menee hyvin nämä noin 200-300 -sivuiset. Ehtii tapahtua tarpeeksi, muttei jää naimisiin sen kirjan kanssa vaikka lukeminen jäisi nukkumanmenon yhteyteen vain.

   Poista
 6. Tämä olikin minulle aivan uusi tuttavuus, kiitos siis vinkistä! Jäi kyllä vaivaamaan, miten nämä tarinalinjat punotaan yhteen, kiinnostus siis heräsi. Pistänpäs nimen korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne langanpäät vaan yhteen solmuun laitetaan, kuka tuntee kenetkin jne :-)

   Poista
 7. Ihan uusi tuttavuus minullekin tämä kirjailija ja kirja. Alkoi kyllä heti kiinnostaa teemojensa puolesta eli merkitsen oitis nimen ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tässä oli kiinnostavat teemat, enkä kaikkia edes paljastanut :-D Peteriinkin liittyy eräs erikoinen, paheksuttava ominaisuus jota en halunnut paljastaa tässä ;-)

   Poista
 8. Tästä olen muualtakin lukenut, ja nyt kiinnostus vahvistui entisestään. Ehdottomasti lukulistalle tämä, kuulostaa kirjalta, joka sykäyttää.

  VastaaPoista
 9. En ole lukenut tältä kirjailijalta vielä mitään, mutta sen sijaan olen törmännyt useampaankin blogikirjoitukseen, joissa hänen teoksiaan on kehuttu. Tarttis varmaan tehdä tälle lukemattomuudelleni jotain. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tarttis varmaan 😁 Aika erilaiset teemat ja tapahtumat tässä verrattuna Karkulahteen, joten kannattaa tutustua sen verran etukäteen että kumpi olisi enemmän oma juttu ja aloittaa siitä.

   Poista
 10. Ihan uusi nimi minullekin, mutta kuulosti mielenkiintoiselta. Tosin olen viime aikoina jotenkin väsähtänyt lukemaan ihmisistä, jotka ajavat omia halujaan muista välittämättä ja kaikenlaiset noihin haluihin liittyvät lieveilmiöt maailmalla saavat välillä turhautumaan.

  VastaaPoista
 11. Ah, episodimuoto on onnistuessaan ihan mun lemppari! Seitsemännen kevään teemat kuulostavat kovin ajankohtaisilta ja samalla kimuranteilta, sellaisilta joista voi perustellusti olla montaa mieltä. Kälvemark on minulle nimenä tuttu, ehkä aloitan tuotantoonsa tutustumisen tästä.

  Minna /Kirsin Book Club

  VastaaPoista