Sivut

torstai 18. elokuuta 2016

Kirsi Alaniva: Villa Vietin linnut


Kirsi Alaniva: Villa Vietin linnut 
Savukeidas 2016
184 sivua


Villa Vietin linnut on Kirsi Alanivan esikoisromaani ja samalla ensimmäinen Savukeitaan kustantama kotimainen proosateos. Sen löytääkseen Savukeidas yhdessä Turun yliopiston kanssa toteutti kilpailun, johon osallistui yhteensä kahdeksantoista yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen nykyistä tai entistä opiskelijaa.

Päähenkilö Ellie syntyi 1970-luvulla saaressa, rappeutuneeseen 300-neliöiseen kartanoon. Vielä 60-luvulla Ellien isoäiti Saga piti siellä loistokkaita juhlia joihin osallistuivat aikansa kuuluisimmat runoilijat ja kuvanveistäjät. Ellien äiti Ilse kasvoikin sherryn huumaavassa tuoksussa juhlavieraiden jaloissa nukkuen, painaen mieleensä lukuisat tarinat joita kertoi vuorostaan tyttärelleen iltasaduiksi. Yksi Ellien mieleen painuneista tarinoista kertoi avantoon hukutetuista kaksostytöistä, miten avannolle kulki kolmet jalanjäljet mutta vain yhdet palasivat takaisin. 

Kun minun piti kuusivuotiaana neuvolassa piirtää kuva perheestäni, lisäsin harmaalla tussilla minun ja äitini selän taakse parikymmentä laihaa varjoa kuvaamaan niitä sukulaisia, jotka pitivät meille ilta toisensa jälkeen seuraa. Sain lähetteen jatkotutkimuksiin joissa minulla todettiin olevan ylivilkas mielikuvitus ja loitontunut käsitys todellisuudesta. Kukaan ei kiinnittänyt huomiota siihen, että kuusivuotias tiesi miten tehdään kaalikeittoa ja osasi sytyttää leivinuuniin tulet.

Ellien lapsuudessa ei juhlia järjestetty. Isovanhemmat olivat kuolleet 70-luvun alussa, samana vuonna kuin Ellie syntyi, eikä Ellien äiti halunnut taloon vieraita. Niinpä Ellien seuraa olivat äidin lisäksi saaren metsäneläimet ja loputtomat tarinat. Luokkatoveritkin kertoivat kartanosta kummitustarinoita ja pitivät Ellien äitiä pikkulapsia syövänä noitana, joten Ellie ei ystäviä saanut koulussakaan. Tyttö oppikin jo pienenä huolehtimaan asioista äitinsä puolesta, hankkimaan ruuat ja väärentämään äidin nimikirjoituksen koulusta tulleisiin papereihin ja muutenkin ikään kuin suojelemaan tätä ulkopuoliselta maailmalta.

Vain yhdellä ihmisellä oli lupa tulla kyläilemään kartanoon. Saaressa, jos mahdollista vielä rähjäisemmässä kartanossa, asuva Erik täyttää kuolleita lintuja. Uteliaisuuttaan Ellie alkaa käydä Erikin luona, mies laittaa tytölle ruokaa metsästämistään linnuista ja opettaa tälle ornitologiaa.

- Tipuseni, Erik huokaisi, miten minä olenkaan sinua ikävöinyt.

Sanat liukuivat hitaasti sisään ja ulos, toistuivat kertosäkeenä korvissani, tipusenitipusenitipuseni, sinuaikävöinytsinuaikävöinyt. Annoin niiden upota kudoksiini ja painautua pitkin solujen seinämiä, kunnes pienet linnut levittivät siipensä reisieni välissä ja lehahtivat ilmaan. Kuukausia solmussa olleet hermosäikeeni huokaisivat ja avautuivat ihoni alla kuin tutun kartan polut.

Pieni kirja on sivumääräänsä nähden vahva sukupolvien tarina jossa ääneen pääsevät Ellien ja tämän äidin lisäksi menneiden sukupolvien naiset. Mystistä moniäänistä tarinaa lukiessa ei koskaan tiennyt mitä on odotettavissa muutaman sivun päästä ja se lisäsi kiehtovuutta.

8 kommenttia:

 1. Tämä oli todella hyvä esikoisteos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Tässä ei ollut mitään hapuilevaa ja ilmaisu oli mieleistäni.

   Poista
 2. Villa Vietin linnut on ihana kirja, se on paljon sivujaan enemmän. Pidin todella teoksen moniäänisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Paljon enemmän viehättää nämä pienet vahvat tarinat kuin suotta venytetyt pidemmät romaanit joista jälkikäteen ajattelee että olisi ollut tiivistämisen varaa.

   Poista
 3. Kuulostaa kiinnostavalta, jo kirjan nimi onnistuu kiinnittämään huomiota.

  VastaaPoista
 4. Tämä on varmasti hieno kirja, mutta olen vielä jotenkin kahden vaiheilla lukeako vai ei. Toisaalta kuulostaa kiehtovalta, toisaalta aihepiiri ja kauhuelementit tuntuvat vierailta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensisijaisesti tämä on sukupolvitarina jossa on monia yllättäviä käänteitä, oivalluksia lukijalle. Ei mitään varsinaisia kauhujuttuja, paitsi ehkä jos on kovin herkkä? Jos esim tuota kaksosten hukuttamista avantoon tarkoitat, niin sekin tapaus avautuu myöhemmin lukiessa ja on siis osa noita suvussa tapahtuneita asioita.

   Poista