Sivut

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

F. E. Sillanpää: Ihmiset suviyössä


F. E. Sillanpää: Ihmiset suviyössä 
Otava 1982 (1. painos 1934), 91 sivua


Mitään suviyötä Pohjolassa tuskin onkaan; on vain viipyvä, viipyessään hieman himmenevä ehtoo, mutta siinä himmeydessäkin on tuo sanalla sanomaton kirkastuksensa. Se on suviaamun aavistus, joka lähenee. Kun ehtoopuolen musiikki on painunut orvokintummaksi pianissimoksi, niin hienoksi, että se jatkuu vielä lyhyenä taukonakin, niin silloin herää jo ensiviulu vienoon korkeaan säveleeseen, johon sello pian yhtyy, ja tuo sisäisesti tajuttu sävelkuva saa jo ulkonaisenkin tukensa: tuhansilta oksilta ja ilman korkeuksista livertää tuhatkielinen säestys; aamu on jo, vaikka äsken vielä oli ehtoo.

Näillä sanoilla alkaa Ihmisiä suviyössä, pienoisromaani jota myös eepilliseksi sarjaksi ihmiskohtaloita kutsutaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat yhteen kesäiseen päivään ja yöhön. Maatilan emännän synnytyksen aika on tullut, nuoret rakastuvat toisiinsa, tukkimiehet tulistuvat ja konstaapelia tarvitaan. On vihaa, rakkautta, syntymä ja kuolema ja kaiken tämän kertoo ulkopuolinen kertojaääni, taiteilija joka luontoa, kylää ja sen asukkaita tarkkailee.

Sillanpään kieli on niin kaunista että olen ihailusta lähes sanaton. Heti ensi sivuilta kirjailija on luonut teokseensa latauksen joka lumoaa lukijan ja vangitsee tämän mukaan tarkkailijaksi joka haluaa tietää mitä tapahtuu, vaikkei kirjan tenho sen tapahtumien määrässä tai ripeydessä ole vaan juuri tuossa suloisen suviyön tunnelmassa. Tämä kirja tuo kesän helteisen hehkun suoraan iholle. Jos johonkin kerronnan tyyliin sopii sana viipyilevä, niin juuri tähän. Ymmärrän senkin miksi tätä on aikanaan rohkeana, eroottisesti latautuneena pidetty, sillä se väreilee.

Näin taitava kirjailija on Nobelinsa ansainnut, politiikasta viis.

4 kommenttia:

 1. Sillanpää on Mestari.
  Se lyyrisyys...

  VastaaPoista
 2. Luin tämän kirjan toissakesänä lukumaratonilla. Olen nähnyt tämän myös elokuvana. Sillanpäätä on mukava lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en muista olenko nähnyt joskus elokuvankin, siitä on niin kauan kun olen vanhoja suomileffoja katsonut. Ja nyt en sitten tiedä haluanko lukea muita, erityylisiä Sillanpään kirjoja, kun tämä oli niin hieno?

   Poista