Sivut

lauantai 15. elokuuta 2020

Syksyn 2020 kirjauutuuksia

Kaikki syksyn katalogit ovat aikaa sitten ilmestyneet, osa niissä esiteltyjä kirjojakin jo julkaistu. Tässä omia poimintojani kirjoista, jotka pyrin lukemaan.

Atena


Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät 

Vahva esikoisromaani Stalinin hirmuteoista, Suomeen muutosta, maahanmuuttajan koti-ikävästä ja ulkopuolisuuden tunteesta. Kuitenkin kauniisti kirjoitettu sukutarina.


Aula & co

Jenna Kostet: Linnunluisia
Turun saaristoon sijoittuva tarina yhden perheen salaisuuksista ja rakkaudesta saaristoon.

Basam Books

Liisa Isotalo: Jostakin olen tullut
Neljän hyvin erilaisen suomalaisen naisen elämäntarinat kietoutuvat toisiinsa tässä koskettavassa teoksessa, jonka päähenkilö Paula on yhden naisen synnyttämä, toisen kasvattama ja kolmannen äiti.


Bazar

Karoliina Niskanen: Tilhi
Tilhi tuli Inkerin perheeseen sijaislapsena, kun hän itse oli kahdentoista. Nyt Inkeri on tuore äiti, joka alkaa kirjoittaa tarinaa sille, joka voisi auttaa löytämään hänen kadonneen pikkuveljensä.

Elina Kilkku: Mahdoton elämä
Jatkoa teatteriohjaaja Alinan tarinaan. Kaikki on kohdillaan, pian kilisevät hääkellot Matias Raatteentien kanssa ja uusi näytelmä on saamassa ensi-iltansa, uusi ohjaustyö odottamassa. Mutta sitten Hesari julkaisee kritiikin näytelmästä ja se ei ilmeisesti ole hyvä...

Åsa Hellberg: Hotelli Flanagans
Loistohotellissa Lontoon sydämessä juhlitaan uudenvuodenaattoa 1959 ja koolla on yhteiskunnan kerma. Kirja aloittaa trilogian, jossa seurataan hotellin ja vahvojen naisten juonitteluja tähän päivään saakka.

Lori Lansens: Pitkä tie kotiin
Addy muistelee lapsuuttaan entisten orjien pelastamassa kylässä. Ensirakkauden ja kivuliaan koettelemuksen myötä hän joutui jättämäään kotinsa iäksi.

Beth Morrey: Missy Carmichaelin rakkaustarina
Missyn elämänpiiri on kutistunut yksinoloon ja päivittäisiin rutiineihin, kunnes hänen elämäänsä tupsahtaa väriä ja eloa.

Gummerus

Jenni Linturi: Mullojoki, 1950
Malmi 1917 ja Jälleenrakennus saavat jatkoa. Niin häijyä kuin Kalevin lobotomia tekikin, haluan lukea tämän. Olavi-veljen morsian Martta odottaa lasta ja Olavi joutuu ainakin toistaiseksi hautaamaan suunnitelmansa yliopisto-opinnoistaan. Hän hakeutuu sijaiseksi kyläkouluun, mutta unelmat ovat Marttaa ja Mullojokea kauempana.

Anni Kytömäki: Margarita
Kivitaskun kirjoittajan uusin sijoittuu 1950-luvulle, jolloin Suomen metsille asetettiin suuria tavoitteita. Margarita kertoo kolmen ihmisen kautta tämän kääntöpuolesta.

Eppu Nuotio: Maggie ja minä
Olen kesän mittaan tykästynyt Nuotion cozy crime -romaaneihin. Uutuus on rakkausromaani kahdessa aikatasossa ja 1900-luvun alussa sen päähenkilö on taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt. 

Susanne Maude: Ennen kuin unohdat
Esikoisromaani aikuistumisen huumasta ja haavoittuvuudesta sijoittuu 1960-luvun loppupuolelle. Ystävyys, intohimo ja valinta joka muuttaa kaiken.

Venla Saalo: Kukkia maan alla
Berliiniin sijoittuvassa romaanissa metroaseman kukkakaupan myyjä Mariana on ihmisten tarkkailija ja kuuntelija, mutta on kadottanut yhteyden samassa kaupungissa asuvaan äitiinsä. 

Valeria Luiselli: Kadonneiden lasten arkisto
Nelihenkinen taiteilijaperhe suuntaa automatkalle New Yorkista Arizonaan. Matkalla he kuulevat niistä tuhansista lapsista, jotka jäivät jumiin vastaanottokeskuksiin tai eksyivät aavikolle.

Into kustannus

Laura Gustafsson: Rehab
Jos piti tuikata tuleen vain oma talonsa, mutta tulee polttaneeksi koko asuinalueen, päätyy kuntoutukseen. Taivastalo on rehab heille jotka eivät halua luopua Ikean huonekaluistaan ja kakkosautostaan. Kysymys onkin, kumman uhraat mieluummin, oman mukavuutesi vai lapsesi tulevaisuuden?

Karisto

Amanda Vaara: Sopivassa suhteessa
Majatalo Villa Venlan neljännessä osassa Venlan äiti menehtyy odottamattomasti ja Venla saa yllätysperinnön. Ilona lähtee pitkälle matkalle ja naapuriin asettuu tämän pojan perhe. Vanha suola alkaa janottaa Venlaa - tämä kuulostaa kyllä todella epäuskottavalta ;)

Tarja Leinonen: Tuohitähtipuu
Kiva, että Koti koivun alla kirjoittajalta tulee uusi romaani! Nytkin liikutaan vanhoillislestadiolaisten piireissä, mutta sodan jälkeisinä pulavuosina.

Like 

J P Koskinen: Hukkuva maa
Vaaterin teollisuussuvun patriarkka on ollut kadoksissa viisi vuotta. Trillerimäisesti etenevän romaani ilmastonmuutoksesta, sukusalaisuuksista ja muistojen pettävyydestä.

Otava

Terhi Kokkonen: Rajamaa
Ultra Bran ja SMG:n laulajan esikoisromaani. Melkeinpä luettava jo siksi. Lapinloma, avioliiton kireys, auto-onnettomuus ja seudun ainoa majapaikka jonne on jäätävä. Trillerimäinen romaani ihmisistä poikkeusolosuhteissa.

Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)
Lapsuus Sonkajärvellä, Lontoo, New York, elämän ja ajattelun kokonaisesitys. Pitänee lukea että ymmärtää (?).

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
Inarissa 1944 Olavi työskentelee saksalaisten vankileirillä. 1947 Inkeri kirjoittaa reportaasisarjaa sodasta toipuvasta Lapista ja selvittää samalla miehensä katoamista. Kun nämä kaksi kohtaavat, salaisuudet alkavat paljastua.

Pasi Pekkola: Kaikki isäni naiset
Kun isän, arvostetun ilmastotutkijan, salaisuudet paljastuvat, menee monen suvun jäsenen elämä uusiksi. Perhetarina pohtii etenkin miehenä olemista eri vuosikymmenillä.

Johanna Laitila: Synty
1917, Helsingissä kuohuu. Aleksanterin ja naapurihuoneistoon muuttavan venäläisen lehtimiehen välille syntyy eriskummallinen suhde, vihaa muistuttava halu. "Psykologisesti tarkkanäköinen, kaunis ja groteski pienen tilan romaani." 

Emmi Pesonen: Maailman kaunein sana
Lapseton Amanda kohtaa Onnin jolla on neljä lasta, ja Amanda joutuu pohtimaan mitä muutakin rakkaus kestää kuin loputtomat tiski- ja pyykkivuoret. Uusperhearkea ja mielenterveyden arkea.

Paula Nivukoski: Mainingin varjo
Pappilan naisväki on varpaillaan perheen pään edessä, mutta Evalina uhmaa isäänsä ja karkaa kalastajan kanssa kaukaiselle luodolle, luopuen samalla äidin ja sisaren tukiverkosta. Kestääkö rakkaus, kun myrsky lyö yli luodon ja Anders viipyy merellä?

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut
Elisa ja Saara rakastuvat, 11 v myöhemmin heillä on pieni poika ja asuntolaina. Sitten Saara rakastuu toiseen, mutta mieheen.

Naoise Dolan: Jänniä aikoja
Dublinilainen Ava opettaa Hong Kongissa englantia rikkaiden lapsille ja vihaa työtään. Ava tapaa miehen, investointipankkiirin, ja viehättävän juristin, naisen. Hän ei kerro kummallekaan toisesta ja on pian keskellä monimutkaista ihmissuhdekuviota.
Meinasin jo alkaa kuuntelemaan tätä äänikirjana englanniksi, mutta sitten huomasin, että luvassa on myös suomennos.

Jessie Burton: Tunnustus
1980 Elise tapaa Connien, jonka romaanista on tekeillä elokuva. Keskellä Hollywoodin glamouria Elise kuulee kuitenkin keskustelun, joka ei ollut tarkoitettu hänen korvilleen ja hänen maailmansa järkkyy. 30 v myöhemmin Rose yrittää selvittää miten hänen äitinsä katosi ja erakoitunut kirjailija Connie voisi olla avain siihen.

Tammi

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet
Kun Annu oli lapsi, hänen äitinsä kuoli, isä joutui vankilaan ja pikkusiskokin katosi jonnekin ja Annu itse varttui kasvattiperheessä. Romaani katkenneista perhesiteistä ja peruuttamattomista vahingoista.

Anna Kortelainen: Tulirinta
Albert Edelfeltin ainoalla avioliitossa syntyneellä pojalla oli raskas salaisuus. Muutamaan johtolankaan pohjautuva mielikuvitusmatka Etelä-Ranskassa tuberkuuloosista toipuvan reilu parikymppisen älykön viimeisistä vuosista, miten hän oli aikonut muuttaa maailmaa.

Terhi Tarkiainen: Kitty, eli miten mies tuhotaan
Viihderomaani 1740-luvun Lontoosta, miten apteekkarintytär päättää kostaa pahantekijälleen.

Elizabeth Strout: Pikkukaupungin tyttö
Huhut kertoivat, että Olive Kitteridge saa jatkoa, mutta uusi suomennos (esikoisromaani) sijoittuukin aikaan ennen Lucy Stroutia ja Olivea. Yhden kesäpäivän romaani Amysta ja tämän äidistä Isabellesta.

Teos

Hannele Mikaela Taivassalo: Lopussa minun pitäisi kuolla
Kirjailija tapaa naimisissa olevan miehen, ensin on himo, sitten rakkaus, jota ei saisi olla olemassa. Rakkaus jolla ei ole toivoa, elämä jota ei halua elää muttei kuollakaan. Kirjailija on suomenruotsalainen.

Tiina Rajamäki: Alisa
Alisa kuoli 19-vuotiaana, lupaavana sellistinä. Sara näki, että Katja näki, mutta mitä kuudennen kerroksen parvekkeella tapahtui? 

Mikko Viljanen: Onni
Onni on perheen keskimmäinen lapsi, he muuttavat New Yorkiin 1980-luvulla. Paluu Suomeen siivittää Onnin kasvukertomukseen nuoruuteen ja ystävyyteen Josen kanssa. Mitä muistetaan ja mitä muut muistavat eri lailla.

Wsoy

Tommi Kinnunen: Eivät osoittaneet katuvansa
Kesällä 1945 viisi Norjassa vankileirillä ollutta naista lähtee kävellen kotimatkalle, läpi poltetun Lapin. Kaikilla on tarinansa, miksi olivat lähteneet saksalaissotilaiden matkaan, millaista on palata rauhan ajan Suomeen.

Kreetta Onkeli: Meiltähän tämä käy
Joulukuussa Paula oli kutsuvieraana linnanjuhlissa, tammikuussa hän on asunnoton. Syynä on ilmeisesti hänen bistrossa tapaamansa joogaohjaaja, mies jonka takia Paula jättää teini-ikäiset lapsensa ja menestyneen miehensä.

Anna Tommola: Haamusärky
Henrin pitäisi laittaa myyntiin ränsistynyt lapsuudenkotinsa. Hän päätyy mukaan Viemärihyttyseen, tv-realityyn jossa esitellään kriisiksi yltyneitä putkiremontteja. Tuotannossa on mukana Mila, joka on tavannut Henrin jo kauan sitten, vaan ei tiedä sitä vielä.

Karoliina Timonen: Suolaa iholla
Lisalla on komea mies, ihania ystäviä ja mieleinen työpaikka taidemuseossa. Lisa lähtee kuitenkin yksin Espanjan Valenciaan, viimeistelemään kesken jäänyttä graduaan. Siellä hän kohtaa miehen, joka saa hänet miettimään heittäytyäkö, antaako mennä, ihastua?

Nina Wähä: Perintö
Kun Annie huomaa olevansa raskaana hän palaa vastentahtoisesti Tornionlaaksoon, maatilalle jota asuvat vanhemmat ja 12 sisarusta. Isä on despootti perheenpää, mutta nyt äiti on päättänyt, että saa riittää.


Oyinkan Braithwaith: Sisareni, sarjamurhaaja
Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede siivoaa hänen jälkiään, silloinkin kun kolmas poikaystävä löytyy tapettuna veitsi sydämeen iskettynä. Mutta kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, joutuvat verisiteet koville. Luvassa mustaa huumoria.

Elina Seppälä, Mikko-Olavi Seppälä: Suomen kultakausi
Yksissä kansissa kaikki Suomen kultakauden (1880-1916) taiteenalat: kuvataide, arkkitehtuuri, säveltaide, teatteri, kirjallisuus. Varmasti upea kirja!

Olin olevinani valikoiva ja kriittinen, jätin pois monta jonka voisin esim ajatella lukevani mikäli niistä alkaa näkyä positiivisia kommentteja, eli en ollut muutaman rivin kuvauksen perusteella varma olisiko kirja minulle vai ei.

Ja silti näitä kertyi 42. Huh hah hei!


6 kommenttia:

  1. Syksyllä kyllä ilmestyy valtava määrä hyviä kirjoja!
    Minulla vaan on aivan erinäköinen lista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu sulla on varmaan niitä dekkareita, jotka minä jätin listaamatta, kun monet ovat sarjoja, joissa olen niin paljon jäljessä :D Kirin niitä kiinni pikkuhiljaa :)

      Poista
  2. Mahtava lukusyksy tulossa. Toivon, ettei kirjastot menisi kiinni syksyllä, kuten keväällä. Odotan mm. Tommi Kinnusen, Terhi Kokkosen ja Anni Kytömäen uutuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano, se vähän jännittää! Tein jo läjän varauksia kirjastoon ja pääsin suht hyville sijoille. Tietää ainakin mitä lukee, jos ne kaikki tupsahtavat yhtä aikaa ;) Mainitsemistasi varasin jo kaksi, Kinnusen ja Kokkosen kirjat. Lisäksi uuden Nivukosken, JP Koskisen, Holman ja Isotalon ainakin. Todella kiinnostavia kirjoja odotettavissa!

      Poista
  3. Seuraan todella suurella mielenkiinnolla miten Nina Wähän Perintö otetaan vastaan siellä Suomessa! Täällä Ruotsissa kirja sai hyvät arvostelut ja se oli paljon esillä myös julkisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitipä käydä laittamassa varaus siihen kirjastossa. Ilmestyy näköjään vasta lokakuun puolivälissä, että menee tovi odotellessa 😃

      Poista