Sivut

sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Paula Noronen: Tarja Kulho : Räkkärimarketin kassa


Paula Noronen: Tarja Kulho : Räkkärimarketin kassa
Tammi, 2020
Lukija: Paula Noronen
Kesto: 4 h

Terse! Tarja Kulho on korsolaisen Räkkärimarketin kassa, sanavalmis ja kova puhumaan, myös asiakkaille. Tarjalla on kiltin ja mukavan oloinen mies, Reijo, ja kaksi lasta, 17-vuotias Pyry-poika joka on lukiolainen ja parhaillaan vaihdossa Hollannissa sekä 8-vuotias tytär Ula, joka on juuri joutunut vaihtamaan koulua sisäilmaongelmien takia ja etsimään uusia ystäviä. Ula on syntynyt Radiomafian suorassa lähetyksessä, siitä nimi tytölle.  

Rakenteen kirjaan luo pitkälti Vantaan harrasteopiston verkkokurssi Uusi suunta työelämälle, jolle Tarja oli puolivahingossa liian monen punaviinilasillisen jälkeen ilmoittautunut. Kolmen kuukauden kurssilta tulee viikottain uusi kirjoitustehtävä, jonka myötä Tarja kertoo menneistä, vauva-ajastaan lähtien. Tarja käy myös aktiivista sähköpostikirjeenvaihtoa opiston sihteerin kanssa joka kerta kun uusi kurssitehtävä ilmaantuu. 

Muita henkilöitä kirjassa ovat muun muassa asiakkaat ja työkaverit kuten kylmäkkö Nadja, jonka mies vaihtaa tämän nuorempaan naiseen jolloin Nadja muuttaa Tarjan naapuriin.

- Naapurin pariskunnalle tuli 70-luvulla vauva. Miehen sisko oli kysynyt mieheltä, että mitenkä se synnytys meni. Mies katseli hetken, mietti ja tokaisi, että no ei sillä menny kauempaa kuin yleensä kun se käy paskalla. Mitäs sitä turhia maalailemaan. Ja enoni vaimo sanoi just naimisiin menneelle veljelleni, että rakastan sua. 
- Mitäs eno siihen?
- Että elä muuta virka. 
- Näinhän se on. 
- Nykyään se on pikkasen pehmeempi ja vastaa, että et ole ainut. 
- Selkeää ja yksinkertaista. 
- Niinku lihakastike. Ruskea kastike jossa on mureita lihanpaloja, simppeliä ja parasta. Ja tämä ilmastonmuutos. Ei se ole pelkästään huono asia, että ilmasto lämpenee ja lumet katoaa. Ainakin täällä Korsossa se on tehny meille hyvää. Mikään ei anna uutta näkökulmaa paremmin, kun nykynen talvi, jossa tarvotaan pimeydessä ja kurassa neljä kuukautta.
- Kyllä.
- Saisivat turistit unohtaa sen pohjoisen ja tulla tänne Korsoon, tämä on ruskean kullan maa. Eli kuraa piisaa kaikille. Täällä saisi kieriä suomalaisessa kurassa ja Reijo voisi esittää kurapukkia.

Radiomafiaa 90-luvulla kuunnelleille Tarja Kulho saattaa olla tuttu hahmo, sillä Kulho oli siellä vakiohahmo. Itse en kuulu tähän porukkaan, joten lähdin kuuntelemaan kirjaa ihan puhtaalta pohjalta. 

Huumori on vaikea laji. Hymähdin muutaman kerran, mutta noin keskimäärin tämä ei minuun oikein uponnut, vaikka koen kuivan ja arkisen huumorinkin monesti omanani.

Noronen lukee kirjan itse ja siihen kestikin tovin totutella. Paula nimittäin puhuu Tarjan reteähköt repliikit möreällä äänellä, joten minä näin mielessäni Räkkärimarketin kassan Fingerporin Rivo-Riitan hahmona, rööki suupielessä, enkä päässyt tästä mielikuvasta irti koko aikana.


6 kommenttia:

 1. Kylläpäs tähän Tarja Kulhoon törmää nyt kaikkialla - on siis minullekin ihan uusi hahmo, en edes tiennyt taustalla olevaa historiaa. Ja jännästi kevään uutuuksissa on kaksi kaupassa työskentelevistä naisista kertovaa teosta, tämä ja se japanilainen Lähikaupan nainen (joka pitäisi lukea, jahka kirjastot taas aukeavat). Olen kullut enimmäkseen positiivisia kommentteja tästä, mutta niin kuin mainitsetkin, huumori on hankala laji, ja yleensä en hakeudu sellaisten kirjojen pariin, joissa on vahvasti humoristinen kerronta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se van on, ei löydy varmaan mitään sellaista huumoria, sketsiä tai vitsiä tai yhtään mitään, jolle kaikki nauraisivat :)

   Poista
 2. Tämä kirja on tosiaan ollut viime aikoina tosi paljon esillä, ja minäkin olen huomannut kiinnosteeni kirjasta. Mutta tuo tekstinäyte oli aika valaiseva, ehkä jätän nämä jutut suosiolla muille lukijoille. :D En muuten tiennytkään, että Kulhon historia juontaa Radiomafian ajoille asti... enpä ko. asemaa tosin paljon kuunnellutkaan. Jännää, että hahmo on ponnistanut onnistuneesti nykyaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ollut Radiimafian kuuntelijoita ollenkaan. Paula Norosen tunnen vain Villi Kortin kautta, mun mies sitä seuraa ja itsekin välillä jään katsomaan :)

   Poista
 3. Tämä kirja on tullut minullekin vastaan useampaan kertaan. Kuuntelin kyllä ysärillä Radiomafiaa mutta, en saa Tarja Kulhoa mieleen.
  Minulla on Paula Norosen suhteen jännä juttu, tykkään hirveästi hänen jutuistaan telkkarissa, esimerkiksi Villissä Kortissa, mutta jostain syystä en kirjoihin ole päässyt oikein sisälle. Mistä sitten johtunee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyihän joku joka on edes kuunnellut oikeaa kanavaa :D Tämä pyöri siellä kai useampana vuonna.

   Villi Kortti on kyllä kaikkiaan hauska, siellä on monta sanavalmista panelistia :)

   Poista