Sivut

perjantai 17. huhtikuuta 2020

Timo Teräsahjo: He ansaitsivatkin kuolla


Timo Teräsahjo: He ansaitsivatkin kuolla
Kovasana kustannus, 2020
Lukija: Tiia Louste
Kesto: 2 h 59 min


Anja on nimettömäksi jäävän kertojan kylmätunteinen, mutta rakas sisko. Karhunkulmalla, pienessä länsisuomalaisessa kuolevien taajamassa he, noin kuusikymppiset naimattomat siskokset, asuvat yhdessä mutta kumpikin omassa talossaan.

Yli neljäkymmentä vuotta sitten, vuonna 1975, sisarukset tulivat Karhunkulman pienestä kyläkoulusta heidän ja ottovanhempiensa kotiin, kun pihassa oli odottamassa poliisiauto. Sosiaalitäti otti tytöt mukaansa ja vei hoitokotiin taajamaan. Ottovanhempien hautajaiset pidettiin kahden viikon kuluttua ja sieltä tytöt karkasivat kotiin. Milloin vain heidät haettaisiin toki takaisin ja sijoitettaisiin uuteen perheeseen, kyllä he sen tiesivät. Mutta jotenkin kai heidät unohdettiin ja he jäivät asumaan kaksin, pysytellen enimmäkseen omissa oloissaan. 

Kaikki alkoi pian sen jälkeen, sillä pitihän heidän jotenkin saada rahaa. Tyttö muisti nähneensä elokuvan, jossa nainen meni miehen kanssa huoneeseen, riisui paitansa ja sai mieheltä setelitukon. He valitsivat yhden kylän rentuista, sellaisen jonka luona kävi paljon epämääräistä väkeä. Tyttöjen tullessa paikalle, talossa oli taas vieraita ja mies itse oli syömässä omenaa, pilkkoi aina uusia paloja hedelmäveitsellä suuhunsa. Tyttö sai miehen houkuteltua makuuhuoneeseen, riisui ensin miehen paidan ja sitten omansa, ajatellen että ehkä mies olisi kiltti, ehkä ottaisi heidät siipiensä suojaan. Mutta mies nauroi. Nauroi hänelle, vieläpä ruokaa suussa. Anja ryntäsi huoneeseen kun kuuli metelin. Siinä vaiheessa tyttö oli iskenyt miestä rintaan ainakin kolmekymmentä kertaa, sinne hedelmäveitsi upposi kuin tyhjää vain. He löysivät miehen lompakosta kolmetuhatta markkaa. 

Kolme vuotta myöhemmin rahat olivat lopussa. Tytöt tienasivat 120 markkaa luomalla lumet kyläläisten pihoista, mutta eihän se pitkään riittäisi. Niinpä he opettelivat ajamaan ottovanhempiensa pakettiautoa ja lähtivät tien päälle kohti Turkua, etsimään "sitä jotain", miten valikoida seuraava uhri. Ryöstömurhaan pitäisi olla hyvä peruste.

Ja niin elämä jatkui, niin he olivat oppineet elättämään itsensä ja heistä oli muodostunut tiivis kahden kopla, jonka elämään ei mahtunut muita ihmisiä. Paitsi niitä paskoja, jotka ansaitsivatkin kuolla. Kunnes vuosi sitten nainen sai lakimieheltä kirjeen, jossa kerrottiin perinnöstä. Hän oli perinyt biologisilta vanhemmiltaan hulppean talon. Vain hän, ei Anja. Asia synnytti heidän välilleen ongelman, eikä Anjaan ollut enää oikein luottamista. Alkoi huolettaakin, mitä jos hänelle tapahtuu jotain, eikä Anjakaan ole häntä puolustamassa.

Minä nimittäin kyllä tiedän, millaisissa paskaoloissa ihmisiä niissä palvelutaloissa pidetään. Ainakin joissain niistä. Olen lukenut tarpeeksi monta lehtijuttua aiheesta.
Sellainen meininki sopii ihmisluontoon hyvin. Puolustuskyvyttömien kiusaaminen on ihmisyyden ydintä. Oikeastaan meidän pitäisi Anjan kanssa hyökätä johonkin sellaiseen paikkaan, tehdä sinne oikein kunnon isku. Mutta enää en tiedä, onko Anja kanssani toimimassa. En voi luottaa häneen. Mutta sen minä olen päättänyt, että jos minulle sitten jonain päivänä ehdotetaan sellaista paikkaa, jossa hiipua pois elämästä, niin yritän varautua asianmukaisella tavalla. Jos toimintakykyni vain sen sallii, aion ottaa mukaani palvelutaloon riittävän määrän räjähteitä ja piilottaa tuliaseen vaikka villapöksyihini, jotta voin tarpeen tullen ilmaista sielläkin itseäni. Palvelukotiampumisista ei ollakaan vielä puhuttu. Minun jälkeeni kenties puhutaan. Sillä tavoin minä asiaan asennoidun. 

He ansaitsivatkin kuolla oli makaaberi tarina joka yhtä aikaa viihdytti sekä hirvitti. Paikoitellen se nauratti, mutta siinä oli mukana myös vakava puolensa ja sanomansa. Eihän tyttöjä olisi realistisesti voitu "unohtaa", mutta toisaalta, kyllä meidän yhteiskunnassammekin on syrjäytyneitä, yksin esimerkiksi mielenterveysongelmiensa kanssa eläviä. Ellet hae aktiivisesti apua ja ole siis kykenevä sitä hakemaan, saat elellä rauhassa miten kuten. Päähenkilön näkemykseen palvelutalo- tai vanhainkotiasumisen ankeudestakin on helppo yhtyä.


5 kommenttia:

  1. No onpas metkalta vaikuttava kirja, piti lukea esittelysi vielä toisenkin kerran. Tämä kirjailija on minulle ihan uusi tuttavuus, samoin on tämä kustantamokin. Eivätkö nämä leidit koskaan jääneet kiinni tekosistaan? - Minusta tuntuu tuo palvelutalo/vanhainkotikommentti hieman erikoiselta, ehkä vanhanaikaiselta. Oma äitini, 93 vuotta, on Attendon palvelutalossa, enkä voisi kuvitella hänelle mitään parempaa paikkaa. - Hyvää kevään odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan näistä erilaisista hoivakodeista vuoden sisäänkin niin paljon löytynyt huomautettavaa, mm hoitajapulaa mikä heijastuu hoitotyöhön ja suljettukin kokonaisia vanhainkoteja laiminlyöntien takia, että joko pahenee vain vuosikymmen toisen perään tai sitten jäävät nykyään enemmän kiinni ja omaiset paremmin uskaltavat tehdä valituksia. Kun mun mummu oli vanhainkodissa, äiti pääsi käymään siellä monta kertaa viikossa, niin uskalsi valittakin, moni ei uskaltanut kun pelkäsi että vanhukselle kostetaan, mutta äidilleni kertoivat.

      Kirjailija ja kustantamo on mullekin uusia tuttavuuksia, on ainakin novellikokoelmia kirjoittanut useamman, tämähän oli aika lyhyt romaani. Hyvä kun on äänikirjat, en olisi ehkä muuten tätä edes bongannut mutta uutuuksissa tuli vastaan :)

      Poista
  2. Mielenkiintoa herättävää luettavaa. Monesta aiheesta enemmänkin ois voinut sanoa olematta tylsä. Olisin lukenut muutaman sata sivua lisää. Odotan jatkoa. Ps. Hymer kannessa liian uutta mallia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ei tainnut käydä ilmi, koska he Hymerin hankkivat sen kasvattivanhemmilta jääneen pakettiauton tilalle, mutta olet todennäköisesti oikeassa.

      Kyllä tämä ajatuksia herättää, edelleen. Ei tule olemaan sellainen kirja, josta ei muistaisi juuri mitään vuoden kuluttua.

      Poista
  3. Palvelutaloista olisi voinut kirjoittaa enemminkin. Laakson sairaalassa, kuntoutusosastolla, Helsingissä odotettiin ja edistettiin kuolemaa. Uhkauksien avulla sain äitini pois sieltä ja on elänyt vielä 6 vuotta. En toivo muuta näiltä laitoksilta kuin että jaksaisivat olla ystävällisiä vanhuksille - ja sehän se kaikkein vaikeinta on, kun aina on pulaa henkilökunnasta ja puolet näistäkin tarvitsisivat itse hoitoa. Minulla on upea manus tuolta ajalta, jos vain saisin jonkun sen kirjoittamaan :) JA Puolustuskyvyttömien kiusaaminen on ihmisen ydintä - niinhän se menee...

    VastaaPoista