Sivut

keskiviikko 30. elokuuta 2023

Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin


Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin
#3 Jana Kippo
Tammi, 2022
Lukija: Satu Paavola
Kesto: 8 h 42 min


Bror jätti hänet yksin, kuolemalla pois, ja siitä janakippo syytti itseään: hän oli sitonut sen solmun joka petti.

Jana oli palannut pohjoisesta uskonlahkon parista Smalångeriin, missä heidän vanha kotitalonsa oli. Nyt kun bror oli kuollut, jana ja brorin tyttöystävä angelika asettuivat asumaan kahdestaan. Petra oli kadonnut jonnekin, jättänyt kissansakin yksin taloon, mitä jana piti outona. Brorin hautapaikasta tuli kiistaa, kun pastorisilas vaati tätä haudattavaksi pohjoiseen ja kaikkien muiden mielestä bror kuului kotiseudulleen. Brorilla oli ollut myös morsian lahkossa, ja sirkkaliisa oli sitä paitsi raskaana. Jana tiesi myös, että sirkkaliisa potkittaisiin ulos uskonyhteisöstä kuten oli käynyt sirille, ellei silas saisi tahtoaan läpi.

Oli miten oli bror haudataan tänne smalångeriin.
Teidän isänne viereen nordin sanoi.
Kissanviikset sanoin. Veli pannaan omaan hautaan. 
Siinä tapauksessa tyttöä käy sääliksi nordin sanoi. 
Ketä tyttöä.
Sirkkaliisaa. Pastorisilasin mukaan hänet pitää erottaa uskonyhteisöstä ellei broria haudata kukkojärvelle. Pastorisilas on kuulemma valmis siunaamaan avioliiton postuumisti hautajaisten jälkeen.
Halusin miettiä asiaa. Halusin hypätä jeeppiin ajaa suorinta tietä kukkojärvelle ja posauttaa hirvikiväärillä pastorisilasilta aivot pellolle. Hän oli listallani miehistä joiden kuolemaa toivoin mitä hartaimmin. 

Läheisyydenkaipuu ajoi janan taas johnin levitettävälle sohvalle. Jana kuuli edelleen brorin ajatukset mielessään ja vastasikin tälle.

Koinsyömiä verhoja mummotangoissa. Haalistuneita mattoja linoleumilattioilla. Ruukkukasveja jotka taistelivat hengestään. Epämukavia talonpoikaistuoleja klaffipöydän ympärillä. Sekä kello joka näytti väärää aikaa. 
Olen alkanut taas maalata haluatko nähdä.
Jos saan sanoin.
Sinun ei tarvitse pelätä john sanoi.
Pelätä mitä sanoin.
Hän tyrkki minut edellään salin puolelle. Me seisoimme tovin pimeässä. Hän kietoi kätensä ympärilleni. En voinut vastustaa kiusausta olla hetkellisesti toisen. 
Voi helvetti jana veli sanoi. Ei taas.
Huolehdi omista asioistasi sanoin. Et voi roikkua koko ajan perässäni.
Sinä olet riippuvainen hän sanoi. Narkkari.
Kaipaan ihmisen kosketusta sanoin. Tajuat kai sen. 
No ota göranbäckström vaikka veli sanoi tai joku muu. Tiedät kyllä että john.
Tiedän mitä sanoin kun john nosti hiukseni ylös ja puraisi minua niskasta. 
Se ei ollut mikään hellä näykkäisy.

Olisiko janan vain aika lähteä kotiin?

Olen ollut harvinaisen koukussa tähän Karin Smirnoffin sarjaan. Huumori on vaikea laji, sanotaan, ja musta huumori se vasta vaikeaa onkin, mutta veljet että janakipon seikkailut on osuneet ja uponneet. Täyttä viittä tähteä koko setti. Harmi ettei ole enää yhtään osaa jäljellä. 

Kunpa janakipon suosion myötä Smirnoffia käännettäisiin lisää suomeksi. Katselin Goodreadsista muita hänen kirjojaan ja esimerkiksi Sockerormen kuulosti sellaiselta jonka voisin lukea. Ruotsiksi kynnys on liian korkea. 

4 kommenttia:

  1. Aivan mahtava sarja. Tv-sarjakin on tekeillä. Sitä odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti osun huomaamaan koska tv-sarja tulee meille, todellakin haluaisin nähdä sen 😊

      Poista
  2. Olen lukenut kakkososan, kun se sopi hyvin viimevuotiseen Helmet-haasteeseen (ilmansuunta). Pitäisi lukea kyllä muutkin osat. Kirjan musta huumori upposi minuun hyvin.

    VastaaPoista