Sivut

maanantai 1. maaliskuuta 2021

Jenny Offill: Ilmastoja



Jenny Offill: Ilmastoja
Gummerus, 2020
Alkuteos: Weather, 2020
Suomennos: Marja Luoma
205 sivua



Lizzie Benson työskentelee yliopiston kampuksen kirjastossa ilman muodollista koulutusta työhönsä. Lizzie on myös vaimo, äiti ja sisar ja erityisesti veli, joka on toipuva addikti, tarvitsee Lizzyltä paljon emotionaalista tukea. Hänen takiaan Lizzy on myös nuorempana tehnyt merkittäviä elämänvalintoja. Sitten hänen yliopistoaikainen mentorinsa Sylvia, joka pitää suosittua podcastia ilmastonmuutoksesta, pyytää Lizzyä avustajakseen. Lizzyn tehtävänä on vastata Sylvian saamaan fanipostiin, joka on aika kirjavaa.

Kysyn, millaisia viestejä hän saa. Kaikenlaisia, mutta jokainen, joka hänelle kirjoittaa, on joko hullu tai masentunut. Tarvitsemme rahaa, se nyt on selvä, mutta sanon kuitenkin Sylvialle, että täytyy vähän miettiä. Elämääni taitaa nimittäin jo ennestään kuulua paljon juuri sen sortin ihmisiä.

Lizziellä on sen jälkeen tuplasti ongelmia ratkottavana, sillä kyllä kirjaston asiakkaatkin häntä tarvitsevat. Eräs vanhempi mieskin suorastaan suuttuu hänelle, kun kirjaston asiakaspalvelussa ei osata kertoa hänen sähköpostinsa salasanaa. Sylvian mukana Lizzie alkaa matkustaa kokouksiin ja puhujatilaisuuksiin, joissa tapaa myös muutoksista huolissaan olevia rikkaita ihmisiä.

Jotkut tämäniltaisille päivälliselle osallistuvat ihmiset ovat alkaneet sijoittaa kelluviin kaupunkeihin, sellaisiin jotka voidaan ankkuroida kansainvälisille vesille omiksi hallintoalueikseen. Illan isäntäpari ei kuitenkaan halua turvautua niin radikaaliin ratkaisuun. He kertovat kuunnelleensa Sylvian podcastia jo pitkään. He tekevät muistiinpanoja Sylvian puhuessa, mutta esityksen lopussa he esittävät vielä sen iänikuisen kysymyksen: mikä paikka on turvallisin? He ovat ottaneet yhteyttä useisiin asiantuntijoihin, mutta kukaan ei ole saanut selkeää vastausta. 
"Sinähän olet haastatellut kaikkia. Onko päästy jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen? Onko tiedemiehillä ja journalisteilla jokin klusterianalyysiin perustuva malli? Emme ole huolissamme omasta puolestamme, mutta kun meillä on lapsia."

Ilmastoja koostuu lyhyistä katkelmista sieltä täältä Lizzien elämästä ja ajatuksista. Ne ovat enimmäkseen muutaman rivin mittaisia, aukeamalle niitä mahtuu aina useita. Kun muutenkin lyhyen kirjan aukeamilla on paljon tyhjiä rivejä kirja on hyvin nopealukuinen. Asioita joihin tulee varustautua on niin paljon, ilmastot ovat tässä muutakin kuin ilmastonmuutos itsessään, oli Trumpin presidenttiys ja sen seuraukset eli poliittinen ilmasto, terveydenhuollon kattavuus, ylipäätään erilaisiin tuloillaan oleviin, väistämättömiin katastrofeihin varustautuminen.

Luin kirjan melko tasan viikko sitten ja huomaan jo nyt unohtaneeni siitä valtaosan. Kirjasta ei siis jäänyt mitään selkeää muistijälkeä. Se johtuu luultavasti siitä, että kirjan edetessä odottelin mihin se johtaa ja itselleni jäi fiilis ettei se johtanut oikein mihinkään. Se on tavallaan hauskakin, muttei sillä tavalla joka saisi nauramaan ääneen. 


6 kommenttia:

  1. Vaisuksi tämä jäi minullekin. En päässyt oikein missään vaiheessa kunnolla kiinni kirjan sisältöön, tapahtumiin tai henkilöihin. Tämä olikin eräs viime vuoden suuria pettymyksiä minulle, sillä pidin Offillin esikoisesta tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla jää kyllä tämän perusteella esikoinen vallan lukematta, vaikka olen muualtakin kuullut samaa, että se on huomattavasti parempi.

      Poista
  2. Mä olin kuullut hehkutusta tästä, mutta hyvä kuulla nyt eriäviä mielipiteitä. Ehkä luen jotain muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Goodreadsissäkin on hyvin ristiriitainen vastaanotto, joko pitää tai kaksi tähteä. Sinähän voisit tykätä :)

      Poista
  3. Sain juuri viestin kirjastosta, että tämä olisi noudettavissa. Jonkin kirjallisuusarvion perusteella sen laitoin syksyllä varausjonoon, ja jotenkin haluaisin uskoa, että Offillin teos olisi hyvää luettavaa. Kokeillaan, katsotaan miten käy! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa oletko jo ehtinyt lukea ja blogata, kun niin nopealukuinen pieni kirja. Olisi kiva nähdä saiko tämä sinuun paremman otteen!

      Poista