Sivut

torstai 7. marraskuuta 2019

Poimintoja syksyn 2019 kirjaluetteloista

On taas aika tehdä muistiinpanoja syksyllä ilmestyvistä kirjauutuuksista jotka itseäni eniten kiinnostavat. Perinteisesti näitä on kertynyt kahdenkymmenen molemmin puolin, enimmäkseen kai hieman yli kahdenkymmenen. Käydään siis katalogien kimppuun!

Bazar

Elina Kilkku: Täydellinen näytelmä - Alina 1
Esirippu nousee ja tarina alkaa. Alina on äiti, teatteriohjaaja, työtön freelancer ja sinkku. Hän on myös kahden alle 5-vuotiaan tenavan äiti joka haaveilee paluusta työhön. Tasapainoilu äitiyden, toimeentulon, viranomaisten, apurahaviidakon ja kelpaamisen tunteiden kanssa kertoo jotain olennaista nyky-yhteiskunnastamme. Täydellinen näytelmä aloittaa trilogian Alinan elämästä ja käsittelee paitsi yksinhuoltajuutta myös taiteilijaelämän karikoita sekä niiden yhdistämistä. Hiekkalaatikolla kun on vaikea verkostoitua teatterin johtajien kanssa. Vaikuttaa olevan just mun juttu!

Lucinda Riley: Helmen sisar
Seitsemän sisarta sarjasta ilmestyy syksyllä neljäs osa joka kertoo CeCen suvun tarinaa. Papa Saltin vihje johdattaa CeCen Australiaan, jonne nuori Kitty McBride sata vuotta aiemmin suuntasi Skotlannista varakkaan perhetuttavan seuralaisena. Minulla on hieman kiinni kirittävää, mutta luin sentään kesäkuussa sarjan aloitusosan!

Ruth Hogan:  Kadonneiden tavaroiden vartija
Padua on vanha ruusupuutarhan ympäröimä talo Lontoossa. Sen omistaa iäkäs kirjailija Anthony joka on menettänyt kihlattunsa vuosikymmeniä sitten mutta kaipaa tätä yhä. Hänen apulaisenaan työskentelee eronnut nelikymppinen Laura joka pakenee ihmissuhteiden haavoittuvuutta talon ruusuntuoksuisiin huoneisiin ja pysähtyneeseen aikaan. Vuonna 1974 nuori Eunice kiiltää pitkin Lontoota työpaikkahaastatteluun kirjakustantamoon. Ennen kuin hän on ehtinyt astua kustantamon kynnyksen yli, hän on jo rakastunut sen toisella puolella seisovaan mieheen. Luvassa on monta viehättävää ja yllätyksellistä tarinaa rakkaudesta; ikuisesta, mahdottomasta ja uudelleen syntyvästä. Ihana kansi!

Gummerus

Paula Havaste: Vierashuoneet
Aiemmin ilmestynyt Pronssitähti saa odotetusti jatkoa. Vilja ja Willem ryhtyvät toimiin perustaakseen oman majatalon. 1950-luvun Neuvosto-Eestissä saa olla koko ajan tarkkana ja huolehtia siitä että teot, sanat ja ilmeet ovat annetun aatteen mukaisia. Eniten salattavaa on Viljalla ja suurin panos pelissä, koko hänen pienen perheensä turvallinen arki ja sen pienet onnen hetket. Pronssitähtikin on minulla vielä lukematta.

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei
Ingrid ja Jan ovat olleet naimisissa neljännesvuosisadan ja asuvat hulppeassa omakotitalossa jossa asuvat myös heidän täysi-ikäiset poikansa jotka kuitenkin käyttäytyvät kuin hotellivieraat. Ingridin silmissä sekä perhe-elämä että työ opettajana ovat menettäneet hohtonsa. Juuri ylennyksen saanut Jan sen sijaan uneksii 15 vuotta nuoremmasta kollegastaan Hannesta. Hanne taas murehtii menikö oma juna jo, kun hänen ystävänsä löytävät puolison ja saavat lapsia. Luvassa on vakuuttava ja viihdyttävä kolmiodraama rakkautta ja merkityksellistä elämää etsivästä keski-ikäisestä keskiluokasta. Lämmin ja musta niin kuin hyvin tehty espresso. Kiinnostava triangeli!

Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia
Jojo Moyesilta ilmestyy syyskuussa kertomuskokoelma jonka nimitarinassa Pariisi yhdelle Nelliä odottaa romanttinen viikonloppu Pariisissa. Mutta vain minuutteja ennen junan lähtöä Lontoosta hänelle selviää ettei hänen poikaystävänsä olekaan tulossa mukaan. Tästä pitäisi seurata katastrofi sillä Nell on kaikkea muuta kuin vahva itsenäinen nainen joka pärjäisi omillaan ja ottaisi maailman haltuun. Pariisissa ja sen ihmisissä on kuitenkin sitä jotain. Saako kaupungin taika Nellin unohtamaan kelvottaman poikaystävänsä ja löytämään ehkä sen sijaan itsensä? Toinen kertomus Kuherruskuukausi Pariisissa kertoo romaanista Ne jotka ymmärtävät kauneutta tutuksi tulleista henkilöistä ja tämän Moyesinhän minä peräti olen lukenut.

Into Kustannus

Eveliina Talvitie: Kovakuorinen
Kovakuorinen on tarina tyttöjen välisestä ystävyydestä joka kantaa aikuisuuteen saakka. Pikkukaupungin (Pori) jo nostalgiseen kerrostalolähiöön ja pääkaupunkiin sijoittuva tarina pujottelee 1970-luvulta 2000-luvulle. Kovakuorinen on myös tarina siitä kun saalistajasta tulee saalis. Se leikittelee mieheydellä, naiseudella ja todellisuudella. Kipeästä tulee hauskaa ja hauskasta kipeää. Luin tästä pari blogiarviota ja tein jo varauksen kirjastoon.

Nina Honkanen: Pohjakosketus
On nainen, talvinen kesämökki ja miehen ruumis. Takana on pitkä yhteinen elämä jollaista ei toivoisi kenellekään, vai onko kohtuullista että puoliso hallitsee raivokohtauksillaan koko perhettä, päättää mitä toinen laittaa päälleen, kontrolloi toisen jokaista hymyä tai lausetta ja saattaa aloittaa huutamisen keskellä katua? Alku oli ollut ihanaa, mutta loput 11 vuotta myös paljon muuta. Puitteet ovat kyllä kohdillaan, mies on menestynyt ja arvostettu kirjailija, nainen on valokuvaaja, tai oli ennen kuin tutustui mieheen. Nykyään hän keskittyy pitämään itsensä kasassa ja perheen arjen raiteillaan. Jotain pitäisi tehdä myös miehen kylmenevälle ruumiille. Romaani on menneestä nykyiseen ja takaisin liikkuva kuvaus parisuhdehelvetistä, mutta myös mustan huumorin ja elämänilon maustama selviytymistarina joka ravistelee mutta myös lohduttaa ja kannustaa. Kuulostaa vahvalta kirjalta.

Kyung-sook Shin: Hovitanssija
Pidä huolta äidistä -romaanin kirjoittaneelta Shiniltä on ilmestynyt historiallinen romaani. Hovitanssija kertoo pakahduttavan naiskohtalon Geishan muistelmien ja Madama Butterflyn hengessä. Taustalla kuohuvat 1800-luvun viimeiset vuodet Koreassa kun talonpojat kapinoivat ja Kiina, Japani ja muut suurvallat taistelevat vaikutusvallasta niemimaalla. Rakastunut nuori ranskalainen diplomaatti on saanut kuninkaalta luvan naida hovin kauneimman tanssijan ja viedä hänet mukanaan. La Belle Epoquen ajan Pariisissa Yi Jiniä odottaa aivan erilainen vapaus kuin tarkkaan valvotussa hovissa. Viehättävä nainen herättää huomiota eksoottisella ulkonäöllään ja säkenöivällä älyllään ja pääsee pian kirjallisiin piireihin. Hän kuitenkin kaipaa takaisin Koreaan ja kamppailee kahden kulttuurin välissä. Mikä hänelle tuo onnen? Kuulostaa erittäin lupaavalta!

Karisto

Terhi Rannela: Kiivaat
Jatkosodan sytyttyä 16-vuotias Salme ja hänen kommunistinen kaveripiirinsä päättivät vastustaa Suomen sotaa Saksan rinnalla. He levittivät lentolehtisiä, agitoivat ihmisiä ruokakorttijonoissa ja tuhosivat armeijan kalustoa. Valtiollinen poliisi oli kaiken aikaa nuorten jäljillä eikä kiinni saatuaan päästänyt helpolla. Saksan antautumisesta on kulunut nyt kymmenen vuotta. Tamperelainen Salme kirjoittaa kirjettä nuoruuden rakkautensa vaimolle ja palaa elämänsä tärkeimpiin vuosiin sota-aikaan. Romaani pohjautuu todellisiin tapahtumiin, mutta henkilöt ovat fiktiivisiä. Frau oli todella hyvä!

Amanda Vaara: Heti vapaa - Majatalo Villa Venla 3
Ihana Villa Venla -sarja saa jatkoa! Jörnistä on paljastunut entistä ikävämpiä asioita ja Venla on vakuuttunut siitä, että miehestä eroaminen oli oikea ratkaisu, siitä huolimatta, että Venla odottaa Jörnin lasta. Venla alkaa jälleen keikkailla kiinteistönvälittajänä ja Venlan exällä Henrillä on jokin erikoinen ehdotus. Kirjastossa on tästä jo minulle varaus.

Like

J P Koskinen: Tulisiipi
Suuren laman runtelemassa Amerikassa suomalaistaustainen perhe kuulee huhuja Neuvosto-Karjalaan rakennettavasta työväen paratiisista. He jättävät kaiken taakseen ja matkaavat Atlantin yli paremman tulevaisuuden tähden. Kaiken keskellä on perheen poika Kaarle ja unelma vapaudesta. Syvä ja kuulaan kaunis romaani pojasta joka tahtoi lentää. Tulisiko vihdoin luettua ensimmäinen Koskinen?

Otava

Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus
Kaimani Jane on töissä matkatoimistossa, hänen miehensä on näyttelijä. Vaikka seksistä on tullut kuin kotityö muiden mukana, järkyttyy Jane silti miehen ehdottaessa parinvaihtoa. Jane suostuu vastahankaisesti ehdotukseen ja tempautuu mukaan häkellyttävään seikkailuun.
No miksikäs ei, kyllä Härkönen aina menee.

Anna-Kaisa Linna-Aho: Paperijoutsen
Esikoisromaani pienen kylän ihmissuhteista jatkosodan aikaan. Kokematon helsinkiläistyttö Lydia tulee pulaa pakoon maalle sukulaisiin kesällä 1943. Täti Gunhild on matriarkka jonka upseeripojat ovat sodassa. Lydia ystävystyy Annan, ei-toivotun morsiamen kanssa. Kun upseeripojat ystävineen pääsevät lomille, Anna järjestää Lydialle yllätyksen. Ehkä vähän kevyempää?

Heidi Köngäs: Mirjami
19-vuotias Mirjami on Sandran tyttäristä keskimmäinen ja muistuttaa eniten äitiään. Hän ompelee talvisodan rintamalle lumipukuja. Vanhempien vastustuksesta huolimatta Mirjami rakastuu palavasti ja tekee valintoja jotka vievät hänet kuolemanvaaraan. Heidi Köngäs lienee taattua laatua.

Nura Farah: Aurinkotyttö
1970-luvun Somaliassa Shamsu unelmoi koulunkäynnistä ja elämästä kaupungissa. Hänen isänsä, klaanin päämies, vastustaa naisten koulutusta ja Shamsu joutuu alistumaan vanhoihin perinteisiin. Kun Shamsu kohtaa nuoren opettajanuorukaisen ja alkaa tapailla tätä salaa, vanhemmilla on oma ehdokas Shamsun aviomieheksi. Farahin esikoinen oli hyvä, joten tämäkin kiinnostaa.

Maija Kauhanen: Eliitti
Inkku, Karla ja Ilmo ovat keskiluokkaisten perheiden lahjakkaita lapsia 90-luvun Suomessa. Koulupihan julmassa maailmassa kaikista tulee kiusattuja. He kohtaavat eliittilukiossa Helsingissä ja tiivis ystävyys kantaa heidät aikuisuuteen asti, kunnes kansallinen tragedia uhkaa repiä kaikki hajalle. Kuulostaa ihan kiinnostavalle mutta tuskin nousee aivan listan kärkeen?

Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset
Kun amerikankiinalainen Rachel saa poikaystävältään Nicholasilta kutsun sukuhäihin Singaporeen, häntä odottaa elämänsä yllätys. Nicholas ei ole tullut maininneeksi, että tulee upporikkaasta suvusta. Juoruja, juonitteluja ja ökyelämää. Entä kosiiko Nicholas?
Siis miehen kirjoittamaa chick-litiä??? Pakko tsekata miten toimii!

Julian Fellowes: Loiston päivät
Fellowes on hylännyt Downton Abbeyn ja Belgravian aikakauden ja siirtynyt 1960-luvulle. Vakavasti sairas ja suunnattoman varakas Damian Baxter pohtii kuka hänet perii, kun saa nimettömän vihjekirjeen, hänellä onkin lapsi? Äitiehdokkaita on viisi ja selvittelytyö vie 60-luvulle aristokraattisiin piireihin. Röyhkeä nousukas Damian ei kuulunut heihin, mutta naiset eivät voineet häntä vastustaa. Mielenkiintoista nähdä miten Fellowes taipuu paljon uudempaan aikakauteen.

S&S

Laura Kosonen: Suomi synnytti
Vuosina 1960-2017 Kätilöopiston sairaalassa syntyi yli 300 000 vauvaa. Minä olen yksi heistä ja siksi tämä sukellus Kättärin historiaan kiinnostaa. 

Tammi

Anssi Hemmilä: Ilosaari
Y-sukupolven Juhannustanssit. Jäätävää sadetta, outoja bändejä, känniläisiä, kuka siellä oikeasti haluaisi viettää viikonlopun? Hiku ostaa liput lähinnä vitsinä, mutta lopulta on pakko lähteä kun instapostauskin kerää satoja tykkäyksiä. Kaveriksi lähtee Annu joka toivoo löytävänsä festareilta kiinnostavaa materiaalia blogiinsa. Ihan kiinnostava asetelma. 

Taija Tuominen: Kuningaskobra
Ilmeisesti pitää ensin lukea kirjailijan aiempi teos Tiikerihai joka kertoo tyttären elämästä alkoholisoituneen äidin piinaamana. Kuningaskobrassa kotitalo on palanut ja tytär toivoo että äiti olisi kuollut sen mukana. Autofiktiivinen romaani on suorasukainen ja vangitseva sekoitus kevyttä ja vakavaa, kaunista ja kauheaa. Toivottavasti lähes 20 vuotta vanha Tiikerihai löytyy vielä kirjastosta!

Riitta Jalonen: Tanssikaa!
Elisabetin seitsemästä enosta kuusi on kuollut, mutta Elisabetin kodissa he ovat edelleen elossa. Kuudesti vuodessa pöydälle levitetään silkkiliina, kun on aika juhlia enojen syntymäpäiviä. Äiti kerää ympärilleen ihmisiä joiden muistot ovat yhtä surullisia kuin hänen omansa, mutta välillä kristallikruunu nostetaan turvaan ja on aika tanssia. Elisabetkin tanssii, mutta vaikka remmikengät miten hakkaavat lattiaa, enojen muisto ei katoa. Nyt on niin erikoinen kuvaus kirjasta, että tämä nousee lukulistalla hyvin korkealle!

Hyppe Salmi: Aaltoja ja asiattomuuksia 
"Viiskyt voi olla uusi kolkyt, mutta perseestä se silti on."
Riehakas esikoisromaani elämänvaiheesta joka naista itseään harvoin naurattaa, mutta lukijana kyllä. Kun kahvi maistuu kuralta, ihmiset on tyhmiä ja aina on hiki, Rimma toteaa että tässäkö on ne vaihde-vitun-vuodet? Parasta ennen päiväys saattaa olla ohi, mutta vkp ei sentään ole vielä kohdalla. Ei kun Tinderiin. Lähtökohtaisesti hyvä ettei chick-litin päähenkilö ole aina max kolmekymppinen. 1966 syntynyt kirjailija on töissä Yle Draamassa.

Teos

Pertti Lassila: Kovassa valossa
Romaani kertoo kahdesta naisesta 1900-luvun alkupuolen Helsingissä. Suoma oli kotiapulaisena tohtorisperheessä kun tapasi Heimon. Uutteruudellaan mies on noussut hyvään asemaan vakuutusyhtiössä. Alhaalta saattoi nousta ylös, mutta ylhäällä oli paras katsella vain ympärilleen, ei alaspäin. Heljäkin on lähtöisin vaatimattomista oloista, mutta on päässyt töihin kirjakauppaan. Hän ihastuu Suoman poikaan Tarmoon, joka on ollut Saksassa vapaaehtoisena. Tämä on Lassilan neljäs romaani, olen lukenut kaksi viimeisintä ja pidän kovasti hänen tyylistään.

Wsoy

Antti Heikkinen: Maaseudun tulevaisuus
Sotien jälkeen rakennettu punainen talo koivukujan päässä saa uudet asukkaat. Maalle muuttava nuoripari uskoo maaseudun tulevaisuuteen ja kokee tulevansa osaksi kyläyhteisöä ja kyläyhteisön osaksi heitä, mutta pian he huomaavat että tulevaisuutta on pirun hankala rakentaa jos menneisyyden kanssa on vähän niin ja näin. En ole aiemmin lukenut mitään Heikkiseltä, mutta nyt aihe kiinnostaa erittäin paljon.

Tuula-Liina Varis: Sattunut syntymään
Omakohtainen romaani naiseksi ja taiteilijaksi kasvamisesta. Assi ja Essi syntyvät jatkosodan aikana. Sotien jälkeisestä ajasta kuljetaan nykypäivään, varsinaissuomalaisesta kauppalasta pääkaupunkiin, Assin myrskyisiin avioliittoihin ja dramaattisiin vaiheisiin. Tuula-Liina Varista olen jo muutaman lukenut ja lukemistani tykännyt.

Suvi Vaarla: Westend
Suuri romaani 1990-luvun lamasta ja sen pitkästä varjosta. Westend on elävästi kirjoitettu sukupolviromaani suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta, hajoavasta perheestä ja ystävyydestä. Samalla se on kuvaus talouden mahdista ja yhden aikakauden lopusta.

Siinä ne olisivat, herran tähden 27 romaania ja yksi tietokirja! Mutta kun käyn uudestaan koko listaa läpi, en tahdo yhtään poistaakaan... 


3 kommenttia:

  1. Kiitos näistä valinnoista. Hyviä kirjoja olet valinnut, pidin paljon Suvi Vaarlasta ja Terhi Rannelasta. Paperijoutsen on hyllyssä. Sain tästä vinkkejä lukupiirikirjoiksi. Tuo Tuula-Liina Variksen kirja ei kuulu syksyn kirjoihin, se ilmestyy maaliskuussa 2020.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että sait vinkkejäkin!

      Myönnän etten katsonut julkaisupäiviä, Variksen kirja on Wsoy:n syyskatalogissa. Hmmn.

      Poista
    2. Kävin vielä meidän Piki-kirjastossa laittamassa siihen varauksen. Siellä se on tilassa "hankinnasaa" ja huomautuksessa lukee "EI VIELÄ ILMESTYNYT, arvioitu ilmestymisaika 17.09.2019". Ilmeisesti tullut jokin viivästys, mutta odotellaan :)

      Poista