Sivut

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Jane Austen: Ylpeys ja Ennakkoluulo

 
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Teos 2013, 505 sivua
Alkuteos: Pride and Prejudice, 1813
Uusi suomennos: Kersti Juva
 
 
Ylpeys eli herra Darcy ja Ennakkoluulo, tuttavallisemmin neiti Elizabeth Bennet, Lizzy. En aio referoida tämän mestariteoksen juonta, se on tehty jo niin moneen kertaan. En muutenkaan muista enää puoliakaan siitä, mitä halusin tästä kirjoittaa lukemisen edetessä. Ehkä minun pitäisi antaa periksi ja alkaa tekemään muistiinpanoja kesken lukemisen. Vanhuus ei tule yksin.
 
Niinpä tyydyn vain kehumaan, miten elämyksellisenä Ylpeys ja Ennakkoluulo taas tajuntaani iski. Aivan alussa lukemistani häiritsi hieman se, että näin mielessäni sen tietyn BBC-filmatisoinnin kohtaukset, mutta melko pian onnistuin, jos en sentään vallan poistamaan niitä mielestäni, niin ainakin lukemaan kirjaa sopusoinnussa niiden kanssa, niin että lukemisesta tuli vielä visuaalisempaa kuin yleensä.
 
Nautin Austenin kielestä ja kiitän suomentajaa hänen työstään. Nautin tarinasta juonenkäänteineen, nautin kaikista keskenään niin kovin erilaisista henkilöhahmoista, jopa herra Collinsista, vaikka tosielämässä käskisinkin hänen painua tiehensä! Nautin siitä, että vielä kaksisataa vuotta sen jälkeen, kun kaimani on tämän kirjoittanut, tunnen kirjan niin omakseni, tarinan niin rakkaaksi.
 
Nauti sinäkin.

Perusteellisempia arvioita uudesta painoksesta esim. täällä: Booking it some more sekä Sinisen linnan kirjasto.

4 kommenttia:

 1. Ylpeästi ja ennakkoluulottomasti haastoin sinut kiusalliseen ketjuhaasteluviritykseen, joka piinaa meitä kaikkia. ks. tarkemmin http://nipvet.blogspot.fi/2014/05/haastevastaus.html

  VastaaPoista
 2. Tämä on ihana kirja. Uutta suomennosta en ole lukenut, vaikka todella viehättävä kansi onkin hieman houkutellut sen ostamaan. Minulla on sama juttu tuon BBC:n sarjan kanssa - Y&E:tä lukiessa se nousee silmien eteen aivan väistämättä. Mutta eipä tuo ole minua haitannut, sillä harvoin on missään sarjassa ollut niin hyvää roolitusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin ne aika nopeasti tasapainoon sain, luetun tekstin ja bbc-muistelut :-) Kirja on tosiaan kauniskin vielä kaiken muun lisäksi ♥

   Poista