Sivut

sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Nina Lykke: Kohonnut riski


 
Nina Lykke: Kohonnut riski
Gummerus, 2021
Suomennos: Sanna Manninen
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 8 h 32 min


Elin toimi yleislääkärinä oslolaisella terveysasemalla. Viime aikoina hän oli myös alkanut salaa yöpyä siellä, sillä kotiin, alueelle joka oli ennen ollut boheemi mutta nykyään kovin keskiluokkainen, ei nyt ollut menemistä. Elinillä oli ollut jo vuoden suhde nuoruuden aikaiseen poikaystäväänsä ja se oli nyt tullut ilmi, eikä aviomies luonnollisesti suhtautunut asiaan mitenkään positiivisella mielin. 

Vastaanottohuoneensa nurkassa Elinillä oli muovinen, luonnollisen kokoinen luuranko, jolle hän oli antanut nimen Tuure. Luuranko ei pelkästään nököttänyt passiivisena paikallaan, Tuurella oli paljonkin kommentoitavaa Elinin tekemisiin ja ajatuksiin.

"Ja sitten kun on sinun vuorosi kertoa, millainen on sinun versiosi, siis lopullinen versiosi?", Tuure hörähtelee omalla erikoisella tavallaan ja jatkaa avuliaasti. "Että otit rakastajan koska Aksel ei nähnyt sinua? Että olit uskoton koska Akselia kiinnosti vain hiihtäminen, niinkö se meni? Tai että aloitit suhteen Björnin kanssa koska näit hänen katseessaan oman kuvajaisesi 22-vuotiaana? Koska pelkäät kuolevasi, koska meillä on vain tämä yksi elämä ja onko tarkoitus että vain..."
"Hysss!"
"...tai koska olit yksinkertaisesti kyllästynyt? On hyvin tavallista olla lopen kyllästynyt. Asiasta vain puhutaan hienommilla sanoilla jotta sen kanssa pystyy elämään. Olenko unohtanut jotain?"

Elin oli ollut yllättynyt Björnin halukkuudesta tavata häntä vuosikymmenten jälkeen. Mutta miksikäs ei, hän ajatteli ja he sopivat treffit kahvilaan josta pian siirryttiin vahvempien juomien pariin, Elin kun tapasi juoda, tonkallisen viiniä tai neljä tuoppia olutta hups vain. Hänellä ei juurikaan ollut ystäviä, joita olisi tavannut muuten kuin viinilasillis(t)en äärellä.

"Teki hyvää jutella sinun kanssasi. Olisi mukavaa tavata toistekin."
Hän tarvitsee minua.
Hänellä on vaikeaa, ja minä voin auttaa häntä. Voisin maksaa takaisin sekä yleistä velkaani yhteiskunnalle, että erityistä velkaani Björnille koska jätin hänet silloin aikoinaan ja koska hän voi huonosti avioliitossaan. Auttamalla häntä, auttamalla heitä, ajattelin humalaisesti ja sentimentaalisesti.

On ihan harmitonta käydä kahvilla ja jutella vanhan tuttavan kanssa, Elin ajatteli. Niin harmitonta, että Elin kertoi tapaamisesta Akselillekin ja tämä vain huvittuneena ihmetteli, miten Elin jaksoi sitä törppöä.

Mitä jos voisin käyttää tämän löytämäni ilon ja energian, kaiken salaisen ja jännittävän, kaiken sisälläni värisevän joka hillitsee haluani juoda viisi tai kuusi lasia viiniä, ahmia tv-sarjoja ja syödä ja juoda ja niellä kaikkea sitä jolla olen yrittänyt lievittää ja rauhoittaa... mitä jos tämä voisi antaa Akselille ja minulle uuden elämän?

Voisiko tarkoitus todella pyhittää keinot? Silloinkin, kun tavataan yksityisemmin ja seksin merkeissä?

Elin miettii paljon muutakin kuin Akselia ja Björniä, porautuen esimerkiksi yhteiskunnallisiin ongelmiin lääkärin näkökulmasta. Että kukaan hänenkään asiakkaistaan ei ole koskaan sataprosenttisen optimaalisessa tilassa, eikä mikään määrä omalääkäreitä auta heitä sellaisiksi. Jos vertaisimme elämäämme sotavuosiin sietäisimme olla äärettömän tyytyväisiä jos suurin ongelma on jokin vihlaisu kropassa silloin tällöin, saati jos lähtee vertaamaan 1920-luvulle, jolloin voisi olla onnellinen jo siitä että hanasta tulee lämmintä vettä. Samantyyppisiä vertauksia, mutta ilman Elinin kritiikkiä, on tuotu esiin muissakin viime aikoina lukemissani kirjoissa. Esimerkiksi Annamari Marttisen kirjassa Häiriömerkintä päähenkilö vertasi luottotietoihin tehtävää merkintää syöpädiagnoosin saamiseen tai hengiltä kivittämiseen, mikä sai kyllä minut ihmettelemään kovasti päähenkilön suhteellisuudentajua vaikka miten ahdistunut tilanteessaan olikin. 

Onko omalääkärin tehtävä pitää huolta ja osoittaa ymmärrystä? Eikö se kuulu yksityiselämän piiriin. Eikö omalääkärin tehtävä ole ennen kaikkea hoitaa konkreettisia, ruumiillisia vaivoja? 
Useimpien vaivojen juurisyy on kuitenkin henkinen. Polvi- ja lonkkakulumat johtuvat yleensä joko liiasta ylipainosta tai yliharjoittelusta ja ne puolestaan lohtusyömisestä ja treenihulluudesta, jotka puolestaan johtuvat erilaisista puutteista ja täyttymättömistä toiveista. Ja koska pidämme ajatuksesta että mitä visaisempiin arvoituksiin on olemassa vastaus ja mitä kiperämpiin ongelmiin on olemassa vastaus, on houkuttelevaa pakottaa kaikki ongelmat ymmärrettäviin asiayhteyksiin, jotta voimme elätellä toivoa, että jos vain nämä toiveet täyttyvät ja nämä puutteet korjataan, myös vaivat katoavat. 

Kuuntelin viime vuonna Lykken esikoisen Ei, ei ja vielä kerran ei, ja tämä kirja oli hyvin samantyyppinen, mustalla tavalla hauska mutta myös yhteiskunnallisesti kantaaottava ja keski-ikäisten, keskiluokkaisten elämään nasevasti pureutuva. Kirja on ollut Norjassa ja Ruotsissa myyntimenestys ja se on palkittu 2019 Bragenilla, joka on heillä se Finlandiaa vastaava kirjallisuuspalkinto. 


14 kommenttia:

  1. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta kirjalta. Olenkohan lukenutkaan kirjaa, jossa olisi lääkäri päähenkilönä? En ainakaan muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei niitä ainakaan paljon ole, kun mullakin tulee mieleen lähinnä jotain terapeutteja ja muutama erikoislääkäri.

      Poista
  2. Tämä on mennyt multa kyllä ohi,mutta aihepiiriltään vaikuttaisi olevan aivan minun juttuni. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, toivottavasti tykkäät jos päädyt lukemaan :)

      Poista
  3. Kuuntelin tämän jo joku aika sitten ruotsiksi. Terävää havainnointia niin yksityisestä kuin yleisemmästäkin. Jonkinlaista kevennystä olisin kaivannut, paikoittaisen hauskuuden lisäksi oli kyllä paikoitellen myös aikamoista sapen valutusta.

    Huomio kiintyi siihen, että alkuteos Full spredning on saanut ruotsiksi (Nästa! : en läkarroman) ja suomeksi (Kohonnut riski) niin erilaiset nimet, sekä keskenään että alkukielestä poikkeavat. Olisi mielenkiintoista kuulla nimien tarinat.

    Minna /Kirsin Book Club

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä hyvin erilaiset nimivalinnat. Luin jostain, että alkuperäinen nimi tarkoittaa laajalle levinnyttä kun puhutaan sairauksista, kuten syövästä.

      Poista
  4. Mustalla tavalla hauska kuulostaa hyvältä, samoin se, että viime aikoina minua jostakin syystä ovat kiinnostaneet kirjat, joissa esiintyy lääkäri tai psykiatri. Ei, ei ja vielä kerran ei tosin jäi minulla kesken jo ihan alkumetreillä, siinä oli jotakin ärsyttävää. En tosin muista enää mitä. Mutta ehkä voisin antaa Lykkelle toisen tilaisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä todella saman tyylinen kuin tuo ensimmäinen, joten riippuu pitkälti siitä mikä sua siinä ärsytti, että onko se sama tässäkin...

      Poista
  5. Nina Lykke on nimenä tuttu, mutta en ole hänen kirjojaan lukenut. Tästä en edes ollut tietoinen aiemmin (siitä ei ei jne. -kirja olen kuullut). Vaikuttaa periaatteessa kiinnostavalta, mutta mietin tuota ”suhdemätön” osuutta. Itse en kovasti innostu, jos kirjassa hyvin keskeisenä teemana on ihmissuhteet. Toki siis ihmissuhteita saa ja pitääkin olla, koska kaikillahan meillä niitä on mutta… eeh, niiden osuus kirjassa ja yleinen käsittelytyyli vaikuttaa. Jotkut pettämiset ja niistä kiinni jäämiset ei oikein jaksa kiinnostaa. Ehkä, riippuu taas käsittelytavasta. :D

    Joskus käy niin, ettei osaa päättää haluaako lukea kirjan vai ei. Onneksi asiaa ei tarvitse päättää just nyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on näin jälkimakustellen aika fifty sixty suhdeasioita ja lääkärin ammattiin liittyvää havainnointia, sekä yleisellä tasolla että Elinin omista asiakkaista. Molemmissa minua viehätti suorapuheisuus.

      Poista
  6. Jännä, etten muista tuosta Lykken esikoisteoksessa paljoakaan. Tämä voisi periaatteessa kiinnostaa, mutta on tässä varmaan jotain tunkkaistakin/jo niin puhki luettua, jos ymmärrät, mitä tarkoitan. Norjalaisten itseironia korkeasta elintasosta toki kiinnostaa aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään tuosta Lykken suorapuheisesta tyylistä ja huumorista. Päähenkilön ammatista riippumatta lukisin todennäköisesti seuraavankin.

      Poista
  7. Minä en oikein tykännyt tuosta Lykken edellisestä, joten pikkuisen epäröin tämän suhteen. Ehkä jätän toistaiseksi "ehkä"-listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et tykkää hänen kirjoitustyylistä, en usko että pitäisit tästäkään.

      Poista