Kirjasfäärin Taika nakkasi kymmenellä kysymyksellä jo tammikuun puolella, vaan vihdoin minä dementikko muistin niihin vastatakin ;)
1. Minkä runon tai romaanin lauseen muistat ulkoa?
Kirsi Kunnaksen runon Kissa Krumeluu. Olen lausunut sen koulun kevätjuhlassa joko toisen tai kolmannen luokan päätteeksi ;) Niin kauan kun siitä onkin, muistan sen edelleen ja edelleen myös rakastan noita Tiitiäisen satupuun runoja.
2. Mitä kirjaa suosittelet yleensä, kun joku pyytää suosittelemaan jotain kirjaa?
Riippuu ihan siitä millaisista kirjoista kysyjä pitää, ettei ihan metsään mene. Voisin suositella dekkareita lukevalle äidilleni Karo Hämäläisen Ilta on Julma.
3. Sorrutko ostamaan kirjan pelkän nimekkeen tai kansikuvan perusteella?
Lainaan kirjat kirjastosta, mutta kyllä, olen aiemmin lainannut kirjoja jokseenkin noin. Takakansiteksti ei ole välttämättä suuremmin avannut sisältöä. Nykyään, ellei kirja tai kirjailija ole millään lailla tuttu, vilaisen pikaisesti jonkin blogiarvostelun josta voi jo päätellä voisiko tämä olla minun tyyliseni kirja vai ei.
4. Mikä oikolukuvirhe ärsyttää eniten?
En minä niistä suuremmin ärsyynny, tokko edes huomaan kaikkia. Muistan joskus pari vuosikymmentä sitten korjanneeni lyijykynällä oikean muodon kirjaston kirjaan! Silloin taisin siis ärsyyntyä enemmän.
5. Mikä kirja istuu kirjahyllyssäsi lukematta aina vaan?
Ei istu mitään ei... mutta näyttää siltä että jo useamman kerran uusimani Elizabeth Gilbertin Tahdonko? : kuinka päädyin naimisiin palautuu ensi viikolla kirjastoon lukemattomana. Pidin Eat Pray Love -elokuvasta paljonkin (tai sitten yhdistän siihen liikaa positiivisia fiiliksiä koska katsoin sen lentokoneessa kotimatkalla Miamista Lontooseen ja olin edelleen aivan taivaissa mahtavan kaksiviikkoisemme jäljiltä!), mutta sen perusteella millaisen olen tuon jatko-osan ymmärtänyt olevan blogiarvioiden perusteella, se ei taidakaan olla minulle.
6. Mikä on (oli) salainen lukupaheesi?
Onko minulla sellaisia? Ihan avoimesti luen chick-litiä mutta niin lukee moni muukin... Nykyään ihmettelen vain sitä, miten jaksoin myöhäisteininä / nuorena aikuisena lukea niin hirvittävän määrän historiallista hömppäkirjallisuutta tyyliin Catherine Cookson tai Barbara Cartland :D
7. Mikä on paras kirjan pituus sivumäärissä laskettuna?
Luettuani juuri Jenni Linturin Malmi 1917 voi todeta että 205 sivuakin voi riittää, mutta useimmiten tartun kirjoihin jotka ovat vähintään 300 sivua mutta max ~450. Olen lukenut tiiliskiviä kuten Tuulen viemää ja Anna Karenina, mutta nykyään tuntuu olevan niin paljon kirjoja jotka ehdottomasti haluan lukea seuraavaksi tai ainakin vielä tässä kuussa tai ainakin ihan-tosi-pian, joten kynnys tarttua tiiliskiveen on tällä hetkellä korkea. Siksi olenkin mielissäni siitä että Anna Karenina on jo luettu ;)
8. Epilogit, puolesta vai vastaan?
Keskimäärin vastaan. Joskus en ole ollenkaan pitänyt siitä miten henkilöille on niissä käynyt ja toisaalta, miksei tarinaa voi päättää niin, että kaiken haluamansa sisällyttää tarinaan itseensä. Siinä mielessä pidän romaaneista joissa seurataan vuoronperään kahden eri ajanjakson tapahtumia, esim. vanhuksen muisteluita nuoruuden kokemuksistaan.
9. Kartta kirjan tapahtumapaikoista, hot or not?
Niitä on varmaan enemmän fantasiakirjoissa? (Mieheni seuraa Game of Thronesia tv:stä ja siinä on alussa kartta.) Kaari Utrion kirjoissa on karttoja ja kyllä minä niitä aina tutkailen jos kansilehdeltä sellainen löytyy.
10. Mikä on paras humoristinen kirja?
En ole lukenut (ainakaan aikoihin) muuta humoristista kuin chick-litiä, vaikka lukulistalla olisi kyllä mm. Tuomas Kyröä. Sophie Kinsellan Kevytkenkäinen kummitus nauratti!
Olivatpas ne kimurantteja, mutta niin vain selvittiin loppuun :) Kupletin juoneen kuuluu jatkaa haastetta kymmenellä uudella kysymyksellä jotka tulevat tässä:
1. Lempikirjasi lapsuudesta?
2. Mistä kirjasta tehty elokuva on ollut kirjaa parempi? Vai onko se edes mielestäsi mahdollista?
3. Luetko yleensä vain yhtä kirjaa kerrallaan vai voiko sinulla olla useampi yhtä aikaa kesken?
4. Luetko runoja? Onko sinulla lempirunoa?
5. Minkä kirjan henkilön haluaisit oikeasti ystäväksesi ja kuka tämä henkilö on?
6. Missä yleensä luet ja millaisessa asennossa?
7. Millainen/millaisia kirjanmerkkejä sinulla on?
8. Minkä kirjan jätit kesken? Harmittaako jälkeenpäin? Voisitko ajatella lukevasi sen joskus myöhemmin, jos vain hetki olisi oikea?
9. Mikä kirja pitäisi lukea jo ihan yleissivistyksen kannalta? Oletko itse lukenut sen?
10. Miten luulisit käyttäväsi sen ajan joka nyt kuluu lukemiseen, ellet lukisi enää ollenkaan?
Tämä haaste on kiertänyt varmasti valtaosan blogeista joten haastan vain yhden kanssabloggaajan tällä kertaa. Anuliini/Anuliinin ajatelmia, olisi mukavaa lukea vastauksiasi :)
Haastis otettu vastaan :) Kiitos kysymyksistä :)
VastaaPoistaKävinkin jo lukemassa vastauksesi, kivasti olit jaksanut kysymyksiin paneutua :)
PoistaMinäkin luin melkein kaiken lähikirjaston historiallisen hömpän nuorena. Mikähän siinä tosiaan oikein oli...
VastaaPoistaKevytkenkäistä kummitusta voisin kokeilla. Parin raskaamman kirjan jälkeen kaipaan jotain iloista. :)
Tekisi mieli vastata ettei silloin vielä tajunnut paremman päälle, mutta toisaalta luin samoihin aikoihin satunnaisia klassikoitakin. Ehkä siihen hömppään oli helpompi tarttua ja historiallisista romaaneista olen aina tykännyt ja luen niitä enimmäkseen edelleen. Nykyään niihin vain kaipaa sitä ajankuvaa enemmissä määrin mukaan ja haluaa oppiakin siitä ajasta jotain siinä samalla.
PoistaKevytkenkäinen kummitus sopii erinomaisesti hyväntuulenkirjaksi tyhjentämään ajatukset jostain raskaammasta. Paras Kinsella mielestäni :)