Sivut

lauantai 20. heinäkuuta 2024

Naistenviikko - Taylor Jenkins Reid: Vain kahdesti elämässä


Taylor Jenkins Reid: Vain kahdesti elämässä
Gummerus, 2024
Alkuteos: One True Loves, 2016
Lukija: Rosanna Kemppi
Kesto: 11 h 15 min




Emman vanhemmat pitivät kirjakauppaa, ja siitä lähtien kun Emmalla oli riittävästi ikää tekemään laillisesti töitä, hänet nakitettiin kassalle lauantaisin sekä parina iltapäivänä koulun jälkeen. Hänen koulutoverinsa Sam teki myös tunteja kirjakaupassa, ja heistä tuli ystäviä. Emman isosiskon Marien mielestä Sam oli söpö, eivätkä he koskaan pitäneet mistään samasta asiasta, joten Emma ei olisi voinut katsoa Samia sillä silmällä. 

Ennen kuin lukio päättyi ja nuoret jatkoivat opintoihin kauemmas kotinurkilta, Emma oli alkanut seurustelemaan seikkailunhaluisen Jessen kanssa. He kiersivät maailmaa yhdessä ja erikseen tienaten sillä niukan elannon, mutta kaupan päälle he saivat tehdä juuri sitä mitä halusivat. Heidän ensimmäisen hääpäivänsä aattona Jesselle tarjoutui mahdollisuus lähteä kuvausmatkalle Alaskaan, jossa hän ei ollut vielä käynyt, joten Emman mielestä miehen piti ehdottomasti lähteä. Kun Emma saatteli miehen kentälle, he suutelivat tietämättään viimeisen kerran. Pienkone putosi mereen, mutta vain lentäjän ruumis löydettiin. Jesse jäi kadoksiin. 

Tähyilin Jesseä.
Näin aaltojen paiskautuvan rantaan. Näin laivan. Näin ihmisiä lepäämässä pyyhkeellä päivänvarjon alla, aivan kuin heillä ei olisi ollut mitään tärkeää tekemistä. 
Kuulin isäni ja sisareni tulevan sisälle taloon ja alkavan etsiä minua. Kuulin, kuinka he kutsuivat minua nimeltä talon jokaisessa huoneessa. Tunnistin huolen, joka voimistui heidän äänessään joka kerta, kun heidän kutsunsa sai vastaukseksi vain hiljaisuutta. Pian äitini palasi kotiin, ja hänen äänensä liittyi perheen kuoroon. 
Mutta en vain kyennyt vastaamaan heille. Minun oli seistävä katolla ja tähyiltävä Jesseä. Se oli minun velvollisuuteni hänen vaimonaan. Minun olisi pakko olla niin korkealla, että jos putoaisin, kuolisin. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että olisin halunnut kuolla.
Kiipesin katolle ja seisoin siellä lasittunein, verestävin silmin. Tuijotin suoraan eteeni ja katselin puiden latvoja ja korkeiden kerrostalojen ikkunoista sisään. Minulle ei tullut siitä yhtään parempi olo kuin sisällä olemisesta. Mutta ei oloni siellä huonommaksikaan muuttunut. Niinpä jäin sinne katselemaan ympärilleni. Siellä näkemäni asiat eivät herättäneet minussa halua käpertyä palloksi ja haihtua pois.
Sitten näin sen. Kahden rakennuksen väliin jäävästä raosta, niin kaukana, että sitä tuskin erotti.
Valtameren. 

Kun Jessen katoamisesta oli kulunut kaksi vuotta, Emma törmäsi sattumalta nuoruuden ystäväänsä Samiin. He eivät olleet nähneet kymmeneen vuoteen, mutta heillä oli heti paljon juteltavaa, ja yhtäkkiä Emma tajusi sopineensa treffit miehen kanssa. Vaikka Jesse oli edelleen hänen sydämessään, hän ymmärsi, ettei voi loputtomiin kantaa menetyksen surua mukanaan, tai hän ei koskaan voisi kulkea elämässä eteenpäin. 

Kun Jesse sitten yhtäkkiä, kuin salamaniskuna taivaalta palaa elävien kirjoihin, tämän mielestä kaikki jatkuu kuin heillä olisi kaikki aika maailmassa toisilleen. Kaikki nuo vuodet Jesse on odottanut saavansa Emman taas syliinsä. Mutta Emma, joka luuli Jessen kuolleen, on siirtynyt elämässään eteenpäin, ja häävalmistelut Samin kanssa on aloitettu. Miten paljon Emma on muuttunut eläessään ilman Jesseä - ja mitä päättää Emman sydän?

Vain kahdesti elämässä tarjoaa kutkuttavan lähtökohdan elämän suurimpien kysymysten valinnoille. Aluksi ajattelin, että onpa paljon romantiikkaa minun makuuni, mutta pian ymmärsin, että vaatiihan Emman rakkauden syvyyden välittäminen lukijalle sen, että sitä ilmaistaan. 

Tätä kirjaa on aivan mahdotonta lukea niin, etteikö miettisi miten itse reagoisi samassa tilanteessa, niinpä se olisi loistava lukupiirikirja. Halusin niin kovasti puhua tästä jonkun kanssa, että oli pakko avata kirjan juoni miehelleni ja haastaa häntä jakamaan ajatuksia ja kysymyksiä joita siitä heräsi. 

Omasta mielestäni Emma toimi heti Jessen löydyttyä eri tavalla kuin itse kuvittelisin, mutta pointti onkin tuossa samassa "kuvittelisin". Se mitä ajatuksia herää, ei välttämättä olisi ollenkaan se, mitä tuntisi jos nämä asiat tapahtuisivat oikeasti. Harmi, ettei tässä blogijutussa voi liian paljon noita omia ajatuksia avata, ettei kirjan kaikki tapahtumat spoilaannu!

Olen lukenut / kuunnellut aiemmin kolme Taylor Jenkins Reidin kirjaa eli kaikki suomennetut, ja pitänyt kahdesta niistä aivan erityisesti. Tässä linkit näihin suosikkeihini sekä siihen ensimmäisenä käännettyyn Daisy Jonesiin, joka ei ainakaan kuunneltuna toiminut yhtä hyvin. 

Pidin tästäkin neljän tähden verran, mutta tällä kertaa hieman eri syystä. Nuo viiden tähden suosikkini sisälsivät mitä herkullisinmpia juonenkäänteitä ja koukuttavaa tarinankerrontaa. Myös Vain kahdesti elämässä on sekin koukuttava: mitä Emma valitsee ja toisaalta, onko hän ainoa joka voi vain valita mitä tahtoo, vai onko muillakin osapuolilla sanomista asioiden saamiin käänteisiin? 

Osallistun kirjalla myös meneillään olevalle naistenviikolle, onhan tässä keskeisenä hahmona nimenomaan Emma. Naistenviikkoa kirjasomessa vetää tuttuun tapaan Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi, ja lisää voit lukea täältä




12 kommenttia:

  1. Kuulostaapa aika kiinnostavalta. En useinkaan välitä varsinaisista rakkausromaaneista, mutta tässä on hyvä asetelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä laittaa väkisinkin pohtimaan valintoja, ja se on jutun juju.

      Poista
  2. Taylor Jenkins Reid on minulle aivan vieras kirjailija. Kiinnostaisi ehkä jossain vaiheessa tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin ajatellut että on sinun tyyppinen, suosittelen kokeilemaan.
      Mun linkit on näköjään unohtuneet tai kadonneet taivaan tuuliin, mutta suosittelen joko Juhlat Malibussa taiEvelyn Hugon seitsemän aviomiestä 😊

      Poista
  3. Olen kuunnellut kirjailijalta kaksi kirjaa, joista pidin paljonkin. Luulen, että tämänkin kuuntelen tai luen.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaapa kiemuraiselta. Ei varmastikaan ole ihan helppo ajatella, miten itse vastaavassa tilanteessa käyttäytyisi tai ajattelisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä niin, kun on monenlaisia tunteita joka suuntaan. Ja sitten jos olisikin itse ihan tosielämässä samassa tilanteessa, ei välttämättä toimisi yhtään niin kuin nyt kuvittelee!

      Poista
  5. Hmm. Onpas kiinnostavaa. Ajattelin ensin, että on vähän turhan paljon dramatiikkaa makuuni. Mutta pohdiskelusi on mielenkiintoista, kieltämättä aika jännä miettiä, miten itse toimisi samantyyppisessä tilanteessa. Tästä kirjasta tosiaan saisi varmasti hyvät keskustelut aikaiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin niin halunnut puhua tästä jonkun kanssa joka on sen lukenut, mutta mies joutui sitten sijaiskärsijäksi 😅

      Poista
  6. Taylor Jenkins Reid on minulle uusi nimi. Kannen perusteella olisi voinut odottaa mukavaa, viihdyttävää feelgood-lukukokemusta. Mutta eihän se sellainen ole. Varmasti lukijaa pohdituttaa tarinan käänteet. Olisi aika mielenkiintoinen kirja lukupiirissä luettavaksi. Varmasti herättäisi keskustelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee keskustelua, ja sellainen kirja mistä jollekin toiselle herää ajatuksia mitkä itsellä ei tulleet mieleen. En sanoisi että Jenkins Reidin kirjat on feelgoodeja yksikään, ne on perinteisiä juonivetoisia lukuromaaneja.

      Poista