Helsinki Pridea vietetään tänä vuonna 26.6-2.7. Kirjabloggaajat osallistuvat tempaukseen lukemalla ja bloggaamalla HLBTQ-kirjallisuutta tämän viikon aikana. Haastetta emännöi Niina T. Yöpöydän kirjat -blogista.
Johanna Korhonen & Jeanette Östman
Kaikella rakkaudella
168 sivua
Into kustannus, 2014
Ruotsinkieliset tekstit on suomentanut Riikka Toivanen
Mietin pitkään jonkin romaanin lukemista Pride-viikon lukuhaasteeseen. Koska olen asettanut tavotteekseni lukea tänä vuonna hieman useamman kuin viime vuotisen yhden tietokirjan, päädyin kuitenkin valitsemaan tietokirjan ja näin luettavakseni tuli 14 tarinaa vaaleanpunaisten kansien välissä.
Johanna Korhosen ja Jeanette Östmanin toimittama tietokirja Kaikella rakkaudella kertoo neljätoista erilaista tarinaa siitä millaista on olla homo, lesbo tai transsukupuolinen 2000-luvun Suomessa. Lähestymistapoja aiheeseen on lähes yhtä monta kuin kirjoittajaakin, kuka vakavammin asialinjalla ja yleisellä tasolla pohdiskellen, kuka oman elämänsä esimerkkejä hyödyntäen, kuka huumorin keinoin.
"Ted, puolet kasitiestä ajoi juuri ojaan! Tulitko tosiaan kaapista suorassa lähetyksessä?" Näin luki tekstiviestissä, jonka eräs kollega lähetti minulle, kun olin muutama minuutti aiemmin tunnustanut Radio Extremin kuuntelijoille homoseksuaalisuuteni.
Oikeastaan se ei ollut mikään iso juttu. Olin ollut homo avoimesti melkein kymmenen vuotta, tosin kaksi ensimmäistä vuotta biseksuaali, koska se kuului asiaan. Pitää nimittäin antaa ystäville aikaa sulatella asiaa. Tämän tapahtuessa kesäkuussa 2008 olin toiminut juontajana suunnilleen kuukauden ja miettinyt monta kertaa, miten tulisin ulos suorassa lähetyksessä. Tuntuu vähän tyylittömältä vain sanoa se kahden laulun välissä. "Siinä oli Britney Spearsin tuorein single, minä muuten olen homo, ja nyt kuuntelemme vähän Kentiä."
Näin aloitti oman puheenvuoronsa radiojuontaja Ted Urho. Mukaan on saatu muitakin julkisuudesta tuttuja henkilöitä kuten kansanedustaja Jani Toivola, sekä työpaikkansa seksuaalivähemmistöön kuulumisestaan johtuen menettäneet Marja-Sisko Aalto ja toinen kirjan toimittajista, journalisti Johanna Korhonen. Marja-Sisko syntyi Olli-Veikkona vuonna 1954 ja kohahdutti vuonna 2008 ilmoittaessaan Imatran kirkkoherran virassa toimiessaan olevansa intersukupuolinen ja aikovansa korjata sukupuolensa miehestä naiseksi. Marja-Sisko yritti palata kirkkoherran virkaansa vuoden virka- ja vuorotteluvapaan jälkeen, mutta Imatran seurakunnasta erosi moninkertainen määrä jäseniä joten Aalto pyysi lopulta eroa ja toimii nykyään notaarina. Johanna Korhosen monet muistanevat siitä, että Lapin Kansan vastavalittu päätoimittaja irtisanottiin samoin tein "luottamuspulan" takia, tai sitten siksi, että Alma Mediassa keksittiin liian myöhään Korhosen elävän rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa. Korhonen haastoi Alma Median oikeuteen laittomasta irtisanomisesta ja voitti jutun hovissa. Molemmat kertovat kirjassa näihin liittyvistä tuntemuksistaan. Aalto pohtii mm mitä pelkoja tuntevat he, jotka pelkäävät erilaisuutta ja toisaalta he, jotka itse ovat erilaisia. Korhonen kertoo läpikäymästään prosessista Alma Median kanssa ja toisaalta heteroseksuaalisesta valtarakenteesta ja erityisesti miehiltä saamastaan ikävästä palautteesta, tyyliin "hukkaan menee nuokin ryntäät".
Julkisuudessa on puitu myös Susanna Airolan tapausta. Airola ja ex-miehensä kertoivat juurikin Kaikella rakkaudella -kirjassa yhteisen tarinansa siitä miten Susanna rakastui naiseen ja miten Airolan mukaan piispa Eero Huovinen käytännössä savusti hänet ulos pastorin virastaan. Huovinen on tämän kiistänyt. Kuitenkin sekä Airola että Aalto ovat kokeneet kirkon nokkamiesten painostuksesta joutuneensa hakemaan eroa virastaan. Aalto on kertonut hakeneensa yli kolmeakymmentä kirkon virkaa ennen kuin sai notaarin toimensa Kuopion seurakunnasta.
Sekä Aalto että Airola ovat julkaisseet muutakin kirjallisuutta kuin osuutensa Kaikella rakkaudella -kokoelmassa. Aalto on kirjoittanut muun muassa kaksi dekkaria.
Kirja tarjoili ennestään tuttuja näkökulmia mutta toisaalta opin siitä myös paljon uutta. Rita Paqvalénin kertomus oli yksi kiinnostavimmista. Hän avasi omien yksilöityjen muistikuviensa myötä erilaisia tapahtumia jotka ovat olleet virstanpylväitä niin hänelle itselleen kuin yhteiskunnalle. Vuosi 2000 oli hänelle erityisen merkityksellinen. Silloin valittiin presidentiksi Tarja Halonen, jonka Paqvalén näki feministisesti uskottavana, vähemmistöjen puolesta itsensä likoon laittavana ja kulttuurimyönteisenä. Samana vuonna Paqvalén tapasi elämänkumppaninsa ja perusti yhdessä muutaman muun naisen kanssa LBT-kulttuurifestivaalin Tribadien yöt ja päivät.
Toinen kirjan takana olevista, Jeanette Östman, avasi seikkaperäisesti vaimonsa synnyttämän lapsen huoltajuuden ja adoption monimutkaisia koukeroita mm Kelan ja hovioikeuden kanssa asioidessa. Heille kun kävi niin, ettei käräjäoikeus antanutkaan Östmanille huoltajuutta vaikka näin äidin tekemissä hakemuksissa naisparien kanssa oli ollut tapana toimia, ja he joutuivat hakemaan huoltajuutta aina hovioikeudesta saakka.
Kaikella rakkaudella julkaistiin helmikuussa 2014, samana päivänä kun eduskunta alkoi käsitellä aloitetta sukupuolineutraalista avioliittolaista. Vuonna 2014 Suomessa oli 2435 rekisteröityä parisuhdetta. Lakiehdotus aiheutti paljon keskustelua, kyseltiinpä eduskunnassa mm. Sipilän jumalanpelosta, mutta läpihän se meni ja astui voimaan maaliskuussa 2017. Merkittäviä muutoksia on myös lakiin sisältyvissä liitännäislaeissa, joiden myötä mm samaa sukupuolta olevat avioparit saivat adoptio-oikeuden. Kirjassa vuonna 1968 syntynyt näyttelijä Kristoffer Möller ounasteli olevansa liian vanha kun se päivä koittaa. Montaakohan samaa sukupuolta olevaa paria lapsionni adoption muodossa lähivuosina tai edes -vuosikymmeninä lykästää? Vaikka viime vuosikymmenet ovat tuoneet paljon lakipykälien helpotusta sekä lisänneet suvaitsevaisuuden ilmapiiriä, on molemmissa vielä paljon kehittämisen varaa.
Kiitos kiinnostavasta esittelystä! Tämä on kyllä sellainen kirja, mikä jokaisen pitäisi lukea (itsenikin). Toisaalta haluan ajatella, että tasa-arvo on muutamassa vuodessa mennyt paljon eteenpäin, osin juuri tällaisten mainitsemiesi tapausten kautta, joita julkisuudessa on käsitelty.
VastaaPoistaMarja-Sisko oli viime kuussa blogitapaamisessamme ja vaikka tapaamisen pääpaino oli toki kirjallisuudessa, näitäkin vaikeita vaiheita käytiin läpi. Ihmeellisen ja ihanan ymmärtäväinen Marja-Sisko on kaikesta kokemastaan huolimatta!
Kiitos Amma!
PoistaMinä jaksan uskoa, että parempaan ollaan menossa. Nuoremmat sukupolvet ovat niin paljon suvaitsevaisempia. Onhan se positiivista asennekasvatusta kun lapsesta asti elää yhteiskunnassa jossa tytöt ja pojat pussailee toisiaan, verrattuna siihen, että olet vasta aikuisena nähnyt maailman muuttuvan ja järkyttynyt näkemästäsi.
Marja-Sisko olisi kyllä sellainen henkilö jonka kanssa olisi mielenkiintoista keskustella!
Tosiaan, mielenkiintoinen kirja. Tuntuu jotenkin hassulta, että vielä nykymaailmassa seksuaalinen suuntautuminen aiheuttaa hankaluuksia muilla elämän alueilla. En oikein ymmärrä, miten se vaikuttaisi esim. työpaikoilla. Ei minulla ainakaan ole mitään tietoa (tai edes halua tietää) kollegojeni seksuaalisista taipumuksista. Ei niillä ole merkitystä sen kanssa, miten kukin työnsä tekee.
VastaaPoistaEipä sillä minullekaan ole mitään merkitystä kun työnsä hoitaa, mutta tiedän kyllä kokemuksesta miten paljon supinaa syntyy jos työpaikalla herää epäilyjä jonkun työkaverin suuntautumisesta. Ehkä joskus, muutaman kymmenen vuoden kuluessa, kun kaikki ne joille tällaiset asiat on valjenneet vasta aikuisiällä ja ehkä siksi olleet vaikeita hyväksyä ja ymmärtää, ovat kirkkomaalla, on erilaista. Ymmärrän kuitenkin sen, että ns vanhalle polvelle joka on oppinut siihen käsitykseen, että homoseksuaalisuus on vähintään syntiä ja rikoskin, on vaikea käsittää ja hyväksyä että asiat on muuttuneet, kun taas nuorempi polvi kokee ehkä itsestäänselvänä, että kaikki ovat tasavertaisia. Oma sukupolveni on vähän siinä ja välillä.
PoistaMielenkiintoinen esittely! Onneksi suvaitsevaisuus on mennyt yhteiskunnassamme paljon eteenpäin viime vuosina, mutta pitkä on matka vielä siihen, että seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuttaisi mihinkään. Olin viime vuonna ensimmäistä kertaa seuraamassa Pride-kulkuetta ja oli upeaa nähdä se ilo, mikä kumpusi niin kulkueesta kuin seuraajistakin. Kovin ilottomia tarinoita on vaikkapa Garth Greenwellin tai Jonas Gardellin kirjojen kuvaukset, millaista on kasvaa erilaisena pienellä paikkakunnalla. Mutta maailma muuttuu. Omat aikuisuuden kynnyksellä olevat tyttäreni ovat todella sinut asian kanssa, mikä on hienoa.
VastaaPoistaKyllä minäkin jaksan uskoa siihen, että tulevien sukupolvien myötä asenteet muuttuvat aina vaan parempaan. Toivottavasti samaa kehitystä tulee myös rasisminvastaisuudessa!
Poista