Sivut

lauantai 7. marraskuuta 2020

Elly Griffiths: Korppikuningas


Elly Griffiths: Korppikuningas
(Ruth Galloway 5)
Tammi, 2019
Suomennos: Anna Kangasmaa
Alkuteos: Dying Fall, 2012
Lukija: Krista Putkonen-Örn
Kesto: 11 h 25 min
Kuuntelin kirjan Nextoryssa.


Viides osa Ruth Gallowaysta kertovaa dekkarisarjaa lähtee liikkeelle, kun Ruthin opiskeluaikojen kämppis ja paras ystävä Caz soittaa. Cazilla on huonoja uutisia, sillä heidän ystävänsä, Dan Golding, kaikkien aikojen coolein arkeologi, University College Londonin Indiana Jones, on kuollut. Ruth ei ole kuullut Danista vuosiin, mutta ajatteli aina, että tämä varmasti puuhailee mahdottoman jännittävien projektien parissa, paljastaa liiton arkin kätköpaikan, näyttelee Hollywood-elokuvassa ja menee naimisiin Angelina Jolien kanssa.

Ruthia kolkutti heti huono omatunto siitä, ettei mieheen ollut tullut pidettyä yhteyttä. Siksi tuntuukin vielä oudommalta, että päivä Cazin soiton jälkeen Ruth saa Danilta kirjeen, jossa tämä paljastaa löytäneensä Korppikuninkaan, löydön joka sekä innostaa että pelottaa häntä. Dan ei kuitenkaan avannut asiaa enempää, pyysi vain Ruthia ottamaan yhteyttä kirjeen saatuaan. Kun Danin pomo Clayton Henry Pendolin-yliopistosta soittaa ja kutsuu Ruthin tutkimaan Danin löytämiä luita, Ruth lähtee Katen ja ystävänsä Cathbadin kanssa Lithamiin viettääkseen samalla kesälomaa, vaikka onkin saanut omituisia uhkailuviestejä puhelimeensa. 

"Hautaus oli selvästi ollut seremoniallinen, hauta sijaitsi temppelin sisällä ja mukana oli hauta-antimia", Henry sanoo, "mutta merkittävin todiste oli haudan piirtokirjoitus. Rex Arturus, Britannorum Rex." Kuningas Arthur, britannialaisten kuningas. Oliko Dan uskonut arkussa olevan Kuningas Arthurin? Kuuluisan legendan, jota ei ole koskaan historiallisesti todistettu olemassa olleeksi.

Litham on aivan Blackpoolin lähellä ja sieltähän on lähtöisin poliisipäällikkö Harry Nelson, jota sekä vaimo että pomo vaativat pitämään kesälomaa. Whitcliffe muistuttelee Nelsonille, että viime vuoden lopulla tämä oli vakavasti sairas ja vihjailee ettei tämä ole vielä aivan kunnossa. "Tarvitset lomaa, kunnon lepoa. Latailet vähän akkuja." Latailet akkuja, mitä sekin on tarkoittavinaan? Nelson ei tarvitse mitään 'akkuja', hän on vanhanaikaista vieterimallia. Kun Ruth pyytää Nelsonia kyselemään lisää Danin tapauksesta, ei auta että Michelle jätti vihjailevasti näkösälle Italian, Ranskan ja Seychellien matkaesitteitä, Nelsonin valinta lomanviettoon oli Blackpool.

Perillä selvisi kaikenlaista karmivaa, kuten se, että Dan kuoli tulipalossa koska ovi oli lukittu ulkoapäin. Lisää selkäpiissä tuntuvaa toi Cathbad, joka kävi tapaamassa ystäväänsä Pendragonia joka oli myös druidi ja joka asui Dame Alicen mökissä joka oli ollut kuuluisia Pendolin noitia 400 v aiemmin ja poltettu noitavainoissa. Cathbad tutustui myös Nelsonin äitiin, joka ihastui druidiin ja halusi heidät välittömästi vieraikseen. Nelson taas oli lähinnä kiukustunut tavatessaan Ruthin, nainen olisi voinut kertoa hänelle että on tulossa samoille seuduille.

Pendolin historianlaitos ei ollut mikään erityisen arvostettu tieteen kehto, joten kuningas Arthurin löytämisestä se saisi kosolti mainetta, olisihan se merkittävin löytö vuosikymmeniin. Yliopiston piireissä vaikutti Valkoinen käsi, äärioikeistolainen ryhmittymä, salaseura jolla oli pakkomielle kuningas Arthurista. Ehkä sillä oli jotain tekemistä Danin kuoleman kanssa, siksikö, että Dan oli juutalainen? Vai siksi, että Dan oli kenties löytänyt juuri kuningas Arthurin jäännökset?

Tässä osassa oli monipuolisesti kiinnostavia elementtejä ja siksi tämä olikin mielestäni paras osa tähän mennessä. Kate on oppinut puhumaan ja kutsuu kaikkia miehiä isiksi, mikä oli erityisen huvittavaa ja päähenkilöille kiusallista tilanteessa jossa Ruth ja Kate ovat Nelsonin äidin seurassa. Tämä onneksi sitkeästi pitää Cathbadia Katen isänä ja Ruthin poikaystävänä. Vaaratilanteitakin taas syntyy, ja suhderintamalla monen henkilön asiat nitkahtavat eteenpäin. Varsinkin näin onnistuneen osan jälkeen Ruth Galloway on ilman muuta lempidekkarisarjani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti