Sivut

sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

DEKKARIVIIKOT Ann Rosman: Majakkamestarin tytär


Ann Rosman: Majakkamestarin tytär
Bazar, 2020
Lukija: Sanna Majuri
Kesto: 10 h 48 min


Marstrandin edustalla olevalla majakkasaarella tehtiin kunnostustöitä. Pater Nosterin valo oli syttynyt ensimmäisen kerran vuonna 1868 ja se oli ollut käytössä kunnes toiselle saarelle oli rakennettu uusi majakka 1970-luvulla. Nyt saarelle oli valmistumassa retkeilymaja ja konferenssikeskus, ja vanhalle majakallekin tulisi pitkästä aikaa käyttöä.

Muurataan seinä entiselleen, eikä kukaan hiiskahdakaan asiasta, oli työnjohtajan ensimmäinen ajatus, kun järkyttävä näky avautui rakennusmiehille. Hän maksoi työmiehensä hiljaisiksi ja lähetti nämä kotiin, mutta puolalaismiehet soittivat kotimatkalla vihjepuhelun. Ruokakellarin seinän murruttua sen takaa oli löytynyt salakomero ja sieltä seinään muurattu miehen ruumis.

Göteborgilainen rikospoliisi Karin Adler sai pomoltaan Carstenilta ensimmäisen oman tapauksensa, tuon majakkasaarelta löytyneen ruumiin. Miksi ihmeessä mies oli muurattu kellariin, olisihan ruumis ollut yksinkertaisempaa hävittää mereen?

Miehen henkilöllisyys selvisi helposti. Arvid Stiernkvist oli menehtynyt purjehdusonnettomuudessa 1960-luvulla. Hänen silloinen tyttöystävänsä Siri oli mennyt kohta onnettomuuden jälkeen naimisiin nykyisen miehensä Valdemarin kanssa. 

Toisessa aikatasossa kesästä 1962 lähtien seurataan majakkamestarin tytärtä Eliniä joka on töissä ravintolassa tarjoilijana, sekä Siriä ja Arvidia. 

Laajassa perheessä oli kaikenlaista outoa, joka kiinnitti Karinin huomion. Miksi esimerkiksi lapsenlapset löysivät leikeissään Sirin tavaroista sormuksen, jossa oli päivämäärä 3.8.63 kun Arvidin ruumiin sormesta oli löytynyt samanlainen? Mikään ei täsmää ennen kuin monien kiemuroiden jälkeen. 

Majakkamestarin tytär aloittaa rikospoliisi Karin Adlerista kertovan sarjan. Karin muuttaa kirjassa asumaan veneeseensä ja veneistä puhutaan enemmänkin; meri sekä rannikko ovat vahvasti tarinassa mukana. Olen tähän mennessä kuunnellut jo kolme osaa, joten voin sanoa että jäin koukkuun tähän sarjaan josta luetaan koko ajan uusia osia äänikirjoiksi. Tai uusia ja uusia, tämäkin on suomennettu 2011 ja alkuteos on vuodelta 2009. 

Osallistun kirjalla kirjabloggareiden Dekkariviikoille. Lue lisää Tuulevin lukublogista.


4 kommenttia:

  1. Oi minä tykkään kovasti Rosmanin kirjoista! Karin veneineen on persoonallinen päähenkilö, ja tässä jos missä sarjassa eri aikatasot punoutuvat luontevasti yhteen. Harmi ettei Rosman ole kirjoittanut kirja per vuosi -tahtia, olisi ihanaa jos näitä olisi 15 osaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nyt kolme osaa kuunnellut ja tykkään koko ajan enemmän!
      Näissä nivoutuu kivasti yhteen dekkari ja historiallinen romaani, ja tarinat on todella "isoja". Lempparisarjojani 💕

      Poista
  2. Mää oon miettiny, että jos alottasin tän sarjan lukemisen uudelleen alusta asti. Uusia osia suomennettu ja eikä tietenkään oo järjestyksessä näitä julkastu. Oon siis tykänny tästä paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tätäkin on suomennettu väärässä järjestyksessä kuten Sofie Sarenbrantin sarjaa. Jotain hyötyä siitä, että olen myöhäisherännäinen dekkareiden kuluttaja!

      Poista