Sivut

maanantai 21. elokuuta 2023

Anna Englund: Lautapalttoo

 

Anna Englund: Lautapalttoo
Siltala, 2022
Lukijat: Karoliina Kudjoi, Riitta Havukainen
Kesto: 5h 57min


Elena oli tiennyt mihin ryhtyi, kun meni naimisiin Ilmarin kanssa. Kun joku kuoli, oli arkuntekijällä töitä. Satakunta toppausta sai Elena ommella vuoden mittaan, onneksi sai toisinaan ommella muutakin, liinoja ja röijyjä, olivathan ne mieluisampia. Lapsia heille ei ollut vielä kuulunut, Ilmari toivoo poikaa joka jatkaa isänsä ammattia kuten Ilmari itse teki, Elena tytärtä jolle tahtoisi tarjota enemmän kuin on itse saanut.

Käsityötä arvostaneelle sedälleen tulee arkkua tilaamaan Lydia, oikein Helsingistä saakka. Sellainen erikoinen nainen, supattaa anoppi, tuollaisissa housupuvuissa ne sellaiset kulkevat. Eletään 1930-luvun alkua.

Elena tuntee sisimmässään jotain outoa Lydian kanssa puhuessaan, häpeää yhtäkkiä maalaisuuttaan, eilispäivänä tehtyä lettiään, puheenparttaan. Lydia tuntuu etsiytyvän hänen seuraansa, tulee teettämään vielä palttoonkin itselleen ja vannottaa Elenaa kirjoittamaan ennen kuin Lydia palaa junalla Helsinkiin. Elena onkin Lydiaa saattelemassa, salaa perheeltään tietenkin, samaten kuin salaa Lydialta tulevat kirjeet. 

Kaunis Elena,

Miten sinä voit? Ajattelen sinua aamulla ensimmäisenä kun saan silmäni auki, ja illalla viimeisenä. Siinä välissä on aina kokonainen päivä, joka tuntuu hyvin pitkältä. Hiivit mieleeni jokaisessa hetkessä ja mitä ihmeellisimmissä paikoissa.
Aamut ovat olleet niin viileitä ja olen käyttänyt palttoota. Sain siitä jo kehuja, kuinka hieno se on. Onko sinulla sukulaisia täällä, joku jonka luokse voisit tulla? Jos ei, niin tietenkin tulet sitten minun luokseni. Kyllä me jotain keksimme, onneksi tämä posti kulkee nopeasti. 

Odottaen, 
Lydia

P.s. Saan valokuviani pian esille erään tutun mesenaatin luokse. Olisipa ihanaa jos pääsisit käymään näyttelyni aikaan.

Elena keksii toisen tavan päästä Helsinkiin: kutomakonekurssin. 

Minulta jäi tämä juttu jostain syystä kesken viime talvena kun kirjan kuuntelin. Pidin kyllä kirjasta, neljä tähteä oli aika selkeä mitä antaa Goodreadsiin. Nyt reilu puoli vuotta myöhemmin olen unohtanut valtaosan yksityiskohdista, joten julkaisen jutunkin tällaisenaan mihin se talvella jäi, fiiliksiä kirjasta en ollut silloin kirjoittanut enempää muistiin. 

10 kommenttia:

  1. Pidin tosi paljon tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa Goodreadsissä, samaan tähtimäärään ollaan päädytty 😊

      Poista
  2. Olen kuullut paljon hyvää tästä kirjasta ja siksi ehdotin kirjaa lukupiirikirjaksi. Mutta muut eivät tästä innostuneet, ja siksi kirja on jäänyt minulta lukematta. Tässä tuli nyt hyvä muistutus, että muistan ottaa kirjan lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Lautapalttoo minunkin mielestäni olisi sopinut hyvin lukupiirikirjaksi 😃 Luulen että pitäisit siitä, joten lue ihmeessä jos jossain välissä on aikaa 😊

      Poista
  3. Tämä oli minulle viime vuoden ehdottomia huippuja, täydellisyyttä koko kirja ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan että pidit tästä todella paljon. Sinun arviosi Lautapalttoosta oli ehdottomasti yksi niistä, joiden ansiosta kirja ei päässyt unohtumaan.

      Poista
  4. Minulla on tämä just kesken - ehkä saan tänään luettua loppuun. Ajatukset on vähän hajallaan vielä, mutta ihan huippulukukokemukseksi ei taida nousta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin tässä välissä jo sinun arviosi tästä. Kun johonkin alkaa kiinnittää huomiota, niin kyllähän sekin jo vaikuttaa lukukokemukseen.

      Poista
  5. Vaikutuin ja pidin tästä paljon. Tämä oli minulle niitä teoksia, joiden kohdalla tuntuu hyvältä olla tietämättä kovin paljon ennakkoon teoksen maailmasta: sain yllättyä hyvällä tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan että näin tästä sellaisia arvioita, jotka luettuani en tiennyt vielä oikein mitään kirjasta, enkä osannut päättää olisiko se minulle vai ei. En muista enää kenen jutun sitten luin ja aloin ymmärtää enemmän, sitten jo halusin itsekin kirjaan tutustua. Eli sytyin tälle aika hitaasti.

      Poista