Sivut

maanantai 10. huhtikuuta 2023

Elly Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat



Elly Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat
Tammi, 2022
Lukija: Johanna Kokko
Kesto: 12 h 5 min


Claire Cassidy opettaa englantia Talgarthin peruskoulussa. 
Oppilaat ovat aina innoissaan kuullessaan, että kauhuklassikko Muukalaisen kirjoittanut R. M. Holland oli asunut talossa, joka on koulun vanha osa. Claire on työnsä myötä inspiroitunut kirjoittamaan elämäkertaa Hollandista, mutta kirjoittaminen tökkii, ja tekstiä syntyy vauhdilla vain päiväkirjaan. 

Tiedoissa kauhukirjailijan elämästä oli paljon aukkoja, sillä hänen vaimonsa oli kuollut joko onnettomuudessa - tai murhattu, ja moni piti aviomiestä syyllisenä. Oli myös epäselvää, oliko heillä ollut tytär, joka myös olisi menehtynyt. Claire toivoi, että saisi näistä selkoa ja voisi paljastaa totuuden kirjassaan.

Kun Claire viisi vuotta sitten erosi miehestään, hän muutti Lontoosta Länsi-Sussexiin yhdessä tyttärensä Georgien kanssa, joka silloin oli kymmenvuotias. Perheeseen kuuluu myös pieni koira Herbert, joka on Clairen voimaeläin ja jolle Georgie osoittaa enemmän kiintymystä kuin vanhemmilleen yhteensä.

Koululaiset ovat kesälomalla ja Claire vetää aikuisille luovan kirjoittamisen ryhmiä. Kun Clairen pomo Rick Lewis, englannin opetuksen johtaja, kertoo järkyttävän uutisen Clairen ensireaktio on: onneksi on kesä. Clairen ystävä ja kollega Ella oli oppilaidensa rakastama, ja nyt hänet on murhattu. Murhaajan jättämässä viestissä oli viittaus Hollandin kirjaan. Helvetti on tyhjä.

Kuolemantapausta ryhtyvät tutkimaan intialaistaustainen Harbinder Kaur ja hänen työparinsa Neil Winston. 

Kirjan alku oli takkuinen ja sanoisin jopa pitkäveteinen. Kesti aivan liian pitkään, että päästiin tutkimaan itse rikosta ja paremmin tutustumaan Harbinderiin. Ylipäätään tuntui kuin Clare olisikin sarjan päähenkilö. Sitten kun vauhtiin päästiin, tarina alkoi koukuttaa ja loppuosa oli jännittävä.

Kertojat vaihtelivat Clairen aivan liian pitkän alkuosuuden jälkeen hänen, Georgien ja Harbinderin välillä, minkä lisäksi on erilaisia päiväkirjamerkintöjä sekä R. M. Hollandin kirjoittama Muukalaiset-novelli. Kirja toimisi aivan varmasti paremmin luettuna kuin äänikirjana, sillä etenkin novelli ja päiväkirjat toivat haastetta kärryillä pysymisestä. 
Eikä Johanna Kokko Krista Putkonen-Örnille pärjää. Ruth Galloway -sarja pysyy siis suosikkinani. Äänikirjapalvelussa lukijaksi on nimetty myös Aarne Linden, mutta kyllä Johanna Kokko luki yksin koko kirjan.

Tunnustan taas yhden asian. Minulla oli läpi kirjan sitkeänä ajatus, että Ruth Galloway on kirjoittanut tämän dekkarin 😃

Minulle on tullut tavaksi hakea kirjan aluksi eri käännösten kansikuvia. Tällä kertaa pidin eniten vietnamilaisesta painoksesta, erityisesti siitä miten kirjailijan nimi on kannessa toteutettu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti