Sivut

lauantai 24. huhtikuuta 2021

Laurie Elizabeth Flynn: The Girls Are All So Nice Here


Laurie Elizabeth Flynn: Girls Are All So Nice Here
Simon & Schuster, 2021
Kesto: 9 h 39 min
Lukijat: Erin Mallow, Alex Allwine


'Dear Ambrosia Wellington, 
Mark your calendar to Wesley University 10-year reunion for the class of 2007.
...
Join us for a weekend of catching up with former classmates and attending exciting events, including the all campus party and formal class dinners.'

Ambrosia deletoi sähköpostin välittömästi, kuten sitä seuranneetkin kutsut. 

Kolme vuotta aiemmin Ambrosiasta oli tullut rouva Turner, kun hän oli mennyt vihille Adrianin kanssa. Viisi vuotta nuorempi Adrian oli löytynyt deittisovelluksesta, ei varsinainen saalis vaikka hyvännäköinen, sillä mies oli satunnaisia baarimikon hommia tekevä, sohvalla viihtyvä college dropout, joka oli jättänyt opinnot kesken kirjoittaakseen romaanin joka on ollut kesken jo monta vuotta. Mutta mikään näistä ei haittaa Ambrosiaa, sillä Adrian kohtelee häntä hyvin. 

Sähköpostien deletointi ei auta. Eräänä päivänä Adrian esittelee postissa tullutta kirjakuorta jonka oli päätellyt hääkutsuksi. "You need to come. We need to talk about what we did that night." Siinä viesti kokonaisuudessaan, ilman allekirjoitusta, mutta Amb tietää lähettäjän muutenkin. Mutta kumpaa hän tarkoittaa, iltaa jolloin kaikki sai alkunsa, vai iltaa jolloin kaikki päättyi?

Kun Ambrosia aloitti Wesleyssä, hän halusi kipeästi kuulua muiden tyttöjen porukkaan, mutta huomasi heti miten vaikeaa se oli. Hän ei ollut yhtä kaunis eikä luonnostaan tyylikäs, joten yritti kopioida asuntolan tyttöjen tyyliä. Hän sai kämppiksekseen Floran, joka oli illat pitkät puhelimessa toisaalla opiskelevan poikaystävänsä kanssa, eikä ollut siksi millään tavalla hyödyksi seuraelämän tikapuilla nousemiseen. Piti keksiä muita keinoja ja Amb alkoi kaveerata Sullyn kanssa. Opiskelu vaihtui bilettämiseen ja toinen toistaan julmempiin peleihin, joilla he pyrkivät sotkemaan muiden elämät vain pitääkseen hauskaa.

Viime vuodet Amb oli tehnyt töitä sen eteen, että pääsi eroon opiskeluaikaisesta maineestaan. Hän piti yhteyttä vain kahteen Wesleyssä opiskelleeseen ystäväänsä. Adriankin luuli vaimonsa olleen yliopistossa "kiltti tyttö" joka vietti iltansa kampuksen kirjastossa opiskellen.

He has no idea. 
I can't change what we did, what I did. I turned into a monster. But the world knows exactly how to make monsters out of girls who want what they can't have. 
The boy in the picture, he won't be at the reunion, I made sure of that. Just like I made sure that his girlfriend won't show up. And that I'll never see either of them again.

Kirja liikkuu kahdessa aikatasossa, silloin ja nyt, silloin ollen kymmenen vuotta aiemmin Wesleyssä. Amb suoritti teatterialan opintoja, ohimennen mainittiin esimerkiksi näytelmäkirjoituksen kurssi, mistä olisin mielelläni kuullut edes jotain, mutta opinnot ohitettiin täysin ja keskityttiin vain opiskelijoiden vapaa-aikaan. 

Juonellisesti kirjassa on nautinnollisen tiheä tunnelma, valheita, salaisuuksia, manipulointia, ilkeyttä. Ambrosia on kiinnostava päähenkilö, harvemmin tällaisissa tarinoissa päähenkilönä on se koulukiusaaja ja uhrit ovat sivuosassa. Oli alusta asti kiinnostavaa arvailla mitä tytöt ovat tehneet, miten pitkälle menneet, ja luvassa oli monta yllättävää käännettä epilogia myöten. Kirjan nimi All the Girls Are So Nice Here on ironisuudessaan osuva. Ja vaikka Ambrosia on pahis, voit tavallaan pitää hänestä, vähintäänkin ymmärtää. Eikä hän minun mielestäni, loppujen lopuksi, ollut edes se veemäisin tyyppi. 


2 kommenttia:

  1. Kiintoisaa! Harvoin tosiaan on tuollainen tyyppi päähenkilönä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, saa seurata tilanteiden kehittymistä kiusaajan näkökulmasta!

      Poista