Sivut

maanantai 2. maaliskuuta 2020

Poimintoja kevään 2020 kirjaluetteloista

No onpa yllättävää. Olen taas myöhässä kirjapoimintojeni kanssa, kun syysjulkaisujakin on jo ilmestynyt! Mutta pakkohan nämä on silti listata, vähintäänkin itselleni muistiinpanoiksi. Aloitetaan tällä kertaa Atenasta ja edetään aakkosjärjestyksessä.

Atena

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua
Adi asuu perheineen suurlähettilään virka-asunnossa 1980-luvun Dar es-Salaamissa. Lapset ovat paljon yhdessä, mutta yhtäkkiä isosisko Dina katoaa. Pikkusisko Main nimi tarkoittaa vettä. Ankara isä haluaa suojella tyttäriään synniltä, mutta Adilla on jo salaisuutensa. Perheen kotimaassa Zairessa kuohuu, Belgian siirtomaa-ajan arvet kirvelevät. 

Howard Shernoff: Heijastin ja 13 muuta tarinaa suomalaisilta jalkakäytäviltä
Yhdysvaltalainen, vuosia Suomessa asunut kirjailija, hämmästeli miksi aikuisetkin suomalaiset koristelivat itsensä heiluvilla, auton valoissa kiiltävillä koristeilla, kunnes kohtasi marraskuun sysipimeyden. Tarinat kertovat uuteen kotimaahan kotiutumisesta ja kotiutumattomuudesta, kulttuurieroista ja -yhtälyyksistä. Voisi toimia hyvin äänikirjana.

Bazar

Hanna Velling: Kutsumattomat
Mikko on Mirjan kanssa ja haluaa olla kunnollinen perheenisä vaikka liittoon on mahtunut irtosuhteita. Siru haluaa Mikosta turvaa ja isähahmon pojalleen. Ihmissuhderomaani kertoo perheen hajoamisesta ja uusperheestä sekä aikuisten että lasten näkökulmasta. Luin edellisen Vellingin, Kirjosiepon, ja se oli ihan ok. 

Lucinda Riley: Kuun sisar
Sarjan viides osa, olen lukenut ensimmäisen. Nämä täytyy pitää mielessä kun tulee tiiliskivifiilis.

Lucinda Riley: Perhosten huone
Admiral House Suffolkin maaseudulla, siellä Posy on kerännyt perhosia isänsä kanssa ja kasvattanut aikuisiksi kaksi poikaansa. Toinen on tuottanut harmia, toinen on nyt palaamassa Australian vuosien jälkeen kotiin. Luvassa on taas "ihanasti kiemurtelevia juonipolkuja", Riley on kyllä lempikirjailijoitani omassa genressään.

Catherine Isaac: Sinusta, minusta, kaikesta
Jessicalle tärkeintä on 10-vuotiaan poikansa onni ja siksi J vie pojan Ranskaan, jossa pojan isä omistaa maaseutuhotellin. Miehen uusi tyttöystävä tuntuu vievän ajan Williamilta, mutta mitä mieltä J miehestä onkin, on isän ja pojan suhdetta lujitettava. Kepeänoloinen viihderomaani sopivaan saumaan, toimisi varmasti hyvin äänikirjana. 

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar
Vuosi 1844. Espanjalaisen ylimystöperheen tytär janoaa seikkailua ja kammoaa säädeltyä tulevaisuuttaan. Niinpä hän nai Ramonin ja matkustaa kauas syrjäiseen maailmankolkkaan Puerto Ricoon. Kirjailija on itse asunut siellä lapsena. Tässä voisi olla puitteet Rileyn kaltaiseen lukunautintoon.

Docendo

Helena Jouppila, Sanna Wallenius: Neloset - Jouppilan sisarusten tarina
Suomi on vielä toipumassa sodasta vuonna 1951, kun isokyröläinen maatilan emäntä synnyttää neloset, ensimmäiset jotka Suomessa jäävät eloon. Synnytyssairaalaan virtaa onnittelusähkeitä ja kukkia, heidän kehitystään seurataan lehdissä ja radiossa; he ovat paitsi lääketieteellinen ihme myös Suomen jälleenrakennuksen symboli. Lehtikuvahymyjen taustalla kehittyy myös traagisia juonteita joista ei ulkopuolisille puhuta. 

Gummerus

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa
Kuuntelin juuri Ng:n ensimmäisen suomennoksen, Tulenarkoja asioita josta pidin kahden Globalia-pisteen arvoisesti. Tämäkin, kahden kulttuurin välissä elävästä amerikankiinalaisesta perheestä kertova romaani menee lukulistalle, todennäköisesti äänikirjana. Luvassa on myös jännitystä, sillä perheen tytär löytyy hukkuneena.

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen
36-vuotias Keiko on ollut puolet elämästään töissä tokiolaisessa lähikaupassa. Hän on löytänyt elämänsä tarkoituksen, mutta suku ja ystävät painostavat paremman työpaikan ja aviomiehen löytämiseen. Japanilainen suomennos on niin harvinaista herkkua, että tämä pitää lukea!

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Nina Redmond perustaa kirjakaupan Skotlantiin ja peräti neljälle pyörälle, saatuaan potkut kirjastosta Birminghamissa. Tämän olen jo ehtinyt kuunnella äänikirjana.

Karisto

Tiina Tuppurainen: Kuvittelen sinut vierelleni
Annilla ja Lukalla on yhteinen omistusasunto, kaksi koiraa, hyvä elämä. Kunnes Anni kohtaa Elinin. Muutaman kk kuluttua Annilla ei ole Lukaa, muttei Eliniäkään. Autofiktiivinen teos yhdistelee fiktiota ja omaa elämää ja tallentaa välähdyksiä 2000-luvun alun Helsingin lesbokulttuurista. Wau. Menee lukupinon kärkeen.

Johanna Sinisalo: Vieraat
Siiri ja Essi ovat menestyneitä uranaisia joilla on kaksi lasta. Heistä 6-vuotias Sissi viiltelee itseään päiväkodissa, mutta miksi? Olisiko nyt aika lukea (tai ehkä kuunnella?) ensimmäinen Sinisalo.

Nelli Hietala: Varotoimia
Kun Taimi on palaamassa viikonlopunvietosta ystävien luota, hän on henkisesti varautunut kaikkeen. Että bussi ajaa ojaan, hirvi loikkaa tielle tai joku ohittaa varomattomasti. Välipysähdyksellä Taimi rientää aseman vessaan mutta myöhästyy ja bussi jatkaa matkaansa ilman häntä. Siitä alkaa Taimin elämän vaarallisin seikkailu. Kuulostaa siltä että juoni voi lähteä ihan minne vain! Edellinen Hietalan romaani oli ihan jees.

Anneli Vehkoo: Kaikki ne hetket kun olet yksin
Elina kaipaa elämäänsä muutakin kuin työn, skypettämisen aikuiselle tyttärelle ja vierailut isän luona hoitokodissa. Huomattavasti nuorempi Arno taas on väsynyt olemattomaan avioseksiin ja etsii muuta. Sen on tarkoitus olla vain tilapäinen seikkailu...

Like

Samuli Laiho: Lasiseinä
Omaelämäkerrallinen teos äidin alkoholismista ja kuolemasta, rakkaudesta, taiteilijaperheen arjesta ja isyydestä. Vahva ehkä.

Myllylahti

Mari Frisk: Neliöjuuri
Nelikymppiset kaksoset potevat vauvakuumetta ja koska ovat muutenkin tottuneet tekemään asioita yhdessä, päättävät hankkia myös vauvan yhteisenä projektina. Mutta onko neljä vanhempaa parempi kuin kaksi, vai samanlainen turhake kuin kesä- ja talviverhot? Oman lusikkansa soppaan lisää sukulaisnainen, joka lupaa heille huvilan jos tietyt reunaehdot täyttyvät. Tässä voisi olla aineksia vaikka mihin!

Otava

Enni Mustonen: Pukija
Kuinkahan lähelle nykypäivää Mustonen Idan suvun kuljettaa? Pukijassa kolmas sukupolvi nousee päärooliin, sillä Kirstin tytär Viena etsii paikkaansa maailmassa ja suuntaa muotialalle. Pukijana hän päätyy Hollywoodiin, elokuvatähtien puvustajaksi.

Sara Medberg: Kamarineitsyt
Tähtikaaren kartanon isäntä, paroni Ridderlöw, palkkaa Charlotan sisarensa kamarineidoksi ja ihastuu tähän nuoreen ompelijatarmamselliin. Suomen suuriruhtinaanmaa meets Jane Austen, onko paroni Charlotan Mr Darcy? Kamarineitsyt aloittaa uuden sarjan ja Medbergin edellinen oli omassa genressään kelpo viihderomaani, joten tämä menee lukuun.

Johanna Vuoksenmaa: Pimeät tunnit
Maaliskuussa 1977 Suomessa on sähkölakko. Ojalan perheen isä vastaa Häämeenlinnan sähkön säännöstelystä ja siinä lakkaa hammaslääkäriäidin pora toimimasta kesken työpäivän ja Marko-poika lukee kirjoituksiin taskulampun valossa. Ihanista Klikkaa mua ja Ex-onnelliset -sarjoista tutun Vuoksenmaan esikoisromaani kertoo läheisyydenkaipuusta sekä salaisuuksia kantavista perheenjäsenistä.

Philip Teir: Neitsytpolku
Richard ja Paula tapaavat pikkujouluissa ja kipinää on, mutta Richard päättää kuitenkin panostaa perhe-elämään Sonjansa kanssa. Vuoden kuluttua he kohtaavat uudestaan ja sitten pitääkin kysyä itseltään miten haluan elää ja mihin minulla on oikeus?

Riikka Suominen: Suhteellisen vapaata
Klaara rakastaa Ilmaria, mutta 7 v jälkeen avioseksi on olematonta. Kun Riikan lapsuudenystävä kuolee, Riikasta tuntuu että elämä on liian lyhyt ja ehdottaa Ilmarille avointa suhdetta. Molemmat kirjautuvat Tinderiin ja alkavat treffailla. Miten kevyttä chick litiä tämä on jäi minulle vähän epäselväksi.

Lori Nelson Spielman: Toscanan tytöt
Siitä lähtien kun Filomena Fontana kirosi sisarensa yli 200 v sitten, yhdelläkään suvun toisena syntyvistä tyttäristä ei ole ollut onnea rakkaudessa. Emilian mielestä kysessä on sattuma, mutta hän viihtyy sinkkuna. Lucy-sekku rakkaudennälässään uskoo aitoon kiroukseen. Heidän isotätinsä ehdottaa heille matkaa Italiaan hänen seurassaan, Toscanassa Fontanan tyttärien kirous murtuu lopullisesti.

Alex Schulman: Polta nämä kirjeet
Tosipohjaisessa romaanissa yhdistyvät lapsuusmuistot ja suvun aidot kirjeet kolmiodraamaan. Rajun perheriidan jälkeen Alex alkaa etsiä syytä sisällään kantamastaan vihasta menneisyydestään. Jonotan tätä jo kirjastosta.

Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden saa järkyttävän tiedon: isäntäperheen tytär murhataan tanssiaisiltana klo 23. Seuraavana aamuna kaikki alkaa alusta ja Evelyn murhataan joka ilta. Katkaistakseen kierteen Aidenin on keksittävä murhaaja ennen kuin rikos ehtii tapahtua. Tämä kuulostaa ihan mielettömältä trilleriltä! Yritin jo aloittaa sitä äänikirjana mutta henkilöitä on niin paljon, että päätin että tämä on luettava paperikirjana.

S&S

Vappu Kannas: Rosa Clay
Löyhästi Rosa Clayn (1875-1959) elämään perustuva romaani kertoo lähetyssaarnaajien Suomeen tuoman orvon afrikkalaistytön tarinan. Kummajainen sen ajan Suomessa yrittää selvittää kuka on hänen oikea äitinsä ja mikä on hänen paikkansa maailmassa.

Vigdis Hjorth: Perintötekijät
Perhedraama Norjasta. Vanhin tytär on katkaissut välinsä lapsuuden perheeseensä. Terapiassa on valjennut mitä hänelle lapsuudessa tapahtui. Perintömökit meren rannalla ajavat hänet mukaan perhettä repivään kiistaan.

Siltala

Aase Berg: Akka
Thelma ja Victor rakastavat toisiaan syvästi, mutta kun Thelma tajuaa roolinsa näivettyneen avioliiton pelastajana, toisin sanoen rakastajattarena, hänestä tulee perhekulissit ja idyllit murskaava Akka. Ote kirjasta näyttää tekstin olevan kiinnostavan räväkkää.

Tammi

Saara Cantell: Kesken jääneet hetket
Onko elämä valintojen vai sattuman summa? Virva palaa kahden vuoden jälkeen Suomeen ja alkaa rakentaa elämäänsä sirpaleista. Valokuvalaatikosta esiin nostetut kuvat haluavat tulla kerrotuksi.

Essi Kummu: Loiste
Kaksi naista rakastuu, se on ennenkuulumatonta ja pakahduttavaa. Toinen heistä joutuu kuitenkin piilottamaan rakkautensa muiden katseilta ja häpeämään sitä, mikä on kaunista ja oikeaa.

Teos

Jyri Vartiainen: Kolme kesää
Kolme lasta viettää kesää varastelemalla herkkuja kaupasta, pelaamalla kolikkopelejä ja vaeltelemalla kotikaupungissaan. Aikuiset ovat kaukana vaikka olisivat viereisessä huoneessa. Toinen ja kolmas kesä, uusia kavereita, mutta sama pysähtyneisyys. Leikin varjolla syntyy väkivaltaa ja tunteita, joita ei vielä oikein tunnisteta.

Mikko Vienonen: Paskahousu
Harri tekee hanttihommia suvun omistamassa tehtaassa ja kaljoittelee kavereiden kanssa, vaikka unelmoi pääsystä samaan pöytään kotikaupungin taiteilijoiden kanssa. Muutto Tampereelle tuo elämään Johannan, täydellisen naisen. Hersyvä kasvukertomus kuvaa halua johonkin suurempaan ja pettymystä kun sen saavuttaa.

Wsoy

Marja Kangas: Miestä näkyvissä
Huutonaurua aiheuttava romaani Sirkusta, jonka aviomies päättää lähteä. Seuraa kriisi joka vaatii uuden tukan ja laatikkoviiniä. Sirkku on kaupunginteatterin näyttelijä, mutta tätä tunnemyrskyä hän ei osaa käsitellä ilman ystäviä, terapeuttia ja koko universumia. Romaani voitti Tarinan viemää -kirjoituskilpailun.

Tiina Laitila Kälvemark: H2O
Hesterillä on kolme eri persoonaa. Yksi sukeltelee järvissä, toinen kontrolloi kaikkea ja pelkää vettä. Kolmas on boheemi joka mieluiten harrastaa irtoseksiä. Äänet puhuvat Hesterin pään sisällä, eikä hän aina tiedä ketä uskoa. Isäpuolen sairastuminen pakottaa Hesterin palaamaan menneisyyteensä, sinne missä hänestä tuli monta. Kuulostaa lupaavalta, olen todella pitänyt lukemistani Kälvemarkeista.

Helena Sinervo: Tytön huone
"Nuori aikuinen = henkilö, jolla on lupa lähteä toiselle puolelle maailmaa ja jättää läheiset tillittämään." Sofia, 18 v, on lähdössä Kanadaan opiskelemaan, etsimään synteettisestä biologiasta ratkaisua maapallon ongelmiin. Tässä yhdenpäivänromaanissa soitonopettajaäidin pitää käydä mielessään läpi menneet vuodet ja miettiä mitä tehdä tytön tyhjällä huoneella ja edessä olevilla yksinäisillä vuosilla. 

Laura Lähteenmäki: Sitten alkoi sade
"Pitkän avioliiton salaisuus on se, ettei erota." Terapeutti Paula kuuntelee asiakkaiden suruja eikä ymmärrä miksi tytär Elina halusi erota Kasperistaan johon myös Paula oli kiintynyt. Ihmiset katoavat ympäriltä, vävy ei enää käy auttamassa, puoliso on kuollut. Nuori Ojó on päätynyt salakuljettajan matkassa eteläeurooppalaiseen turistikaupunkiin. Esikoistaan odottava Ojó tapaa siellä ystävällisen rouvan, joka ottaa hänet luokseen asumaan. Molemmilla on muistoja, joista kannattaa vaieta. 

Beth O'Leary: Kimppakämppä
Hätä kämppiksen keksii! Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa, yöhoitaja Leonilla on yksiö ja rahantarve. Ystävät pitävät ajatusta hulluna, mutta voihan se toimia; Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Kysymys kuuluukin: Voiko toiseen rakastua pelkkien post-it -lappujen perusteella? Otin tämän jo kuunteluun äänikirjana, mutten kestänyt kuunnella naislukijan ääntä.

35 kirjaa! Kiesus.
Onneksi lukuvuoteni on käynnistynyt poikkeuksellisen mallikkaasti, muuten tuupertuisin oman listani painosta! Yhden näistä olen jo kuunnellut äänikirjana, Jenny Colganin hyväntuulenromaanin Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. 

4 kommenttia:

  1. Kiitos kirjakoonnista. Näyttää siltä, että on tiedossa hyvä kirjakevät. Paljon kiinnostavia kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä niin paljon taas kiinnostavia kirjoja, aivan ihanaa! Aloitin juuri tuon Laura Lähteenmäen Sitten alkoi sade, ja se vaikuttaa reilun 60 sivun jälkeen oikein hyvältä :)

      Poista
  2. Paljon kiinnostavia kirjoja on listallasi. Millä ajalla sitä tosiaan ehtii lukea kaiken haluamansa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, se ainainen dilemma! Priorisointia vaan, viis kaikesta muusta ;)

      Poista