Sivut

maanantai 2. maaliskuuta 2020

Essi Ihonen: Ainoa taivas



Essi Ihonen: Ainoa taivas
Wsoy, 2018
Äänikirjan lukija: Anni Kajos
Kesto: 5 h 23 min


Yksi haukkaus väärän puun omenasta ja tyttäret olivat tuomittuja. 

Aino on juuri täyttämässä 17, hän on kolmilapsisen perheen kuopus. Ainon vanhemmille on häpeä, että lapsia on vain kolme, he ovat esikoislestadiolaisia. Vuotta vanhempi Suvi on menossa naimisiin poikaystävänsä Larin kanssa. Esikoispoika  Valo on vienyt vihille Leenin, joka on "ulkopuolinen".

Isältä tulee tyttärille tarkkoja ohjeita tai pikemminkin sääntöjä. Isä piti valkoisesta. Valkoinen kastemekko, rippimekko, häämekko, kapiokirstu. Valkoinen on merkki siitä miten tahrattomia hänen tyttäriensä kuului olla. Ellei aviovuode tahrautunut verestä, on jumalan edessä kerrottu valheita. Suvi on kuuliainen isän tyttö, uskossaan vahva, Aino joutuu pyytelemään syntejään anteeksi useammin.

Miksi isä pakotti minut haluamaansa muottiin? Minä olin Aino, olin ihminen, olin ihoa, verta ja jopa lihaa, sitä samaa lihaa jonka isä synniksi laski.

Aino on kuullut, että Armo on kiinnostunut hänestä. Aino ei oikein tiedä miksi, eiväthän he ole edes viettäneet yhtään aikaa kahdestaan. Armon perheeltä Aino saa syntymäpäivälahjakseen kirsikkakuvioisen huivin. Huivia tulee pitää aina seuroissa ja se sidotaan leuan alle, samalla lailla kuin Ainon luokkalaiset tytöt tekivät pienempinä kun pukeutuivat pääsiäisnoidiksi. Sellaisiin pakanatouhuihin Aino ei saanut osallistua, huivi suojaa naisia perkeleen voimilta. 

Ennen kuin Aino ja Armo ovat edes pitäneet toisiaan kädestä, he ovat kihloissa. 

Isä pudisti päätään. Hän nieleskeli pettymystään nuorimpaan tyttäreensä ja hänen tekoihinsa. Maistelin sanoja joita puhua isälle. Sellaisia sanoja joilla kertoisin siitä, että olin pettynyt itseeni, siitä että olin... en tiennyt itsekään. Uusi rohkea minä oli valhetta. Kehoni oli määrännyt tahdin, joka tahrasi sieluni.

Mutta onko Aino valmis samaan mihin Suvi-sisko, 18-vuotiaana vihille, 19-vuotiaana äidiksi? 

Kirjailija itse on varttunut esikoislestadiolaisessa perheessä ja irtaantunut liikkeestä. Hän on kertonut haastattelussa, ettei ole pyrkinyt dokumentoimaan uskontoa, vaan ottanut taiteellisia vapauksia tekstissään, ammentaen kuitenkin siitä yhteisöstä jonka tuntee. 

Kirjan Aino on joutunut kasvamaan vähällä rakkaudella, kun isä näkee tytöissä vain "lihan synnin", tytöissä jotka on saatava nopeasti naimisiin. Äidiltäänkin Aino saa niin vähän huomiota, että toivoo lapsena olevansa useammin kipeä, koska silloin äidiltä saa edes hetken hellyyttä. Onhan tämä järkyttävää luettavaa, siltikin, että olen viime aikoina lukenut useampia (vanhoillis)lestadiolaisuuteen sijoittuvia kirjoja. Jäin väkisinkin miettimään sitä, että joillekin tämä on omaa elämää, ei fiktiota jonka takakannen voi sulkea ja siirtyä eteenpäin. Todella vahva ja ajatuksia herättävä kirja.


6 kommenttia:

  1. Olen myös lukenut useamman kirjan lestadiolaisuudesta, mutta tämä on jostain syystä lukematta. Järkyttäviä tarinoita nämä ovat, ja joillekin tosiaan todellisuutta. Pitääpä lukea tämäkin jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä esikoislestadiolaisuus on vielä jyrkempää verrattuna lestadiolaisuuteen keskimäärin. Suosittelen aivan ehdottomasti lukemaan.

      Poista
  2. Luin viime vuonna tämän, Matkaystävän ja sen yhden Pohjois-Karjalaan sijoittuvan sukuromaanin. Kaikki hienoja ja vahvoja teoksia, ja muistini brakaa yksityiskohtien suhteen. Esimerkiksi tuo seurahuivijuttu tuntui uudelta, tai en kiinnittänyt siihen huomiota ensi lukemalta. Voisin siis lukea tämänkin teoksen uudestaan, uusin silmin. Hieno nuortenkirja, jolla varmaan on ollut enemmän aikuisia kuin nuoria lukijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukuromaani Pohjois-Karjalasta on varmaankin Katja Kärjen Jumalan huone? Harkitsin äänestää sitä jopa Finlandiaan. Matkaystävän olen myös lukenut ja 2018 ilmestyneen Tarja Leinosen Koti koivun alla jota kertoo myös perheen teinitytär, se oli myös oikein hyvä muttei ole saanut yhtä lailla blogeissa huomiota. Rauhalan Synninkantajat oli minulle pettymys upean Taivaslaulun jälkeen.

      Poista
  3. Tästä kirjasta on jäänyt mieleen vahva tunnelma. Toki itse teemakin, mutta erityisesti kaunokirjallisesti teos puhutteli minua kovasti. Tuo aiemmassa kommentissa mainitsemasi Jumalan huone pitääkin ottaa lukuun. Siskoni kehui sitä kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvin kirjoitettu ja mielenkiinto säilyi alusta loppuun. Jumalan huonetta suosittelen ilman muuta :)

      Poista