Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Museokeskus Vapriikki: Suomalaisten pyhiinvaellukset

Kävimme siipan kanssa Vapriikissa tutustumassa Suomalaisten pyhiinvaellukset -näyttelyyn. En tajunnut ottaa kuvia.

Minulla on syvälle takaraivoon painautunut se ilmeisesti vanhanaikaiseksi jäänyt käsitys, ettei oikein mistään saa ottaa kuvia. Jäin miettimään, onko enää muu kiellettyä kuvaamisen osalta kuin teatterinäytökset? 

Pyhiinvaellukset oli mittasuhteiltaan aika pienen oloinen mutta kiinnostava näyttely. Keskiajalla jokainen kunnon kristitty pyrki käymään pyhiinvaelluksella edes kerran elämässään. Jopa kaukaisesta Suomesta tehtiin vaivalloisia matkoja eteläisen Euroopan Santiago de Compostelaan ja Roomaan sekä Jerusalemiin saakka, usein myös lähempänä sijaitseviin Ruotsin ja Norjan kohteisiin tai ehkä vain Suomen Turkuun. Esineitä näyttelyyn on saatu niin Turun tuomiokirkosta kuin Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta sekä British Museumista.



Yksi näyttelyn kauneimpia esineitä, ranskalainen pyhiinjäännösarkku 1200-luvulta.
Kuva: British museum relikvaario.

Kauniita ja kiinnostavia olivat reliikkien ja matkatuliaisten lisäksi lukuisat kartat ja muut suurennokset. Pisimpään jäimme tutkailemaan ylösalaisin tehtyä Euroopan karttaa. Hieman haastavaa oli hahmottaa karttaa jonka yläreunassa on etelä, kirjaimet ovat niitä menneiden vuosisatojen mukaisia ja nimetkin eri muodoissa kuin nykyisin! 

Lukuvinkkinä aiheeseen voisi olla matkaoppaan muotoon puettu historianteos, Ilari Aallon ja Elina Helkalan Matkaopas keskiajan Suomeen.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut kirjan tuosta Vapriikin näyttelystä ja tehnyt blogitekstinkin. Olisi ollut kiva ehtiä kesällä näyttelyyn, mutta oli niin paljon kaikkea muuta. Matka keskiajan Suomeen on hyvin tehty kirja. Oli mielenkiintoista lukea matkaopasta johonkin, mitä ei enää ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja kyllä kiinnostaa, se oli lukulistallanikin ilmestyessään, mutta ei noussut sitten kärkikahinoihin. Hauska pointti tuo viimeinen lauseesi!

      Poista