Sivut

sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Juha-Pekka Koskinen: Savurenkaita - Kun patruuna Bogdanoff tehtaan perusti

 

Juha-Pekka Koskinen: Savurenkaita - kun patruuna Bogdanoff tehtaan perusti
Karisto, 2022
Lukija: Martti Ranin
Kesto: 7 h 54 min



Gustavilla oli selkeä suunnitelma perittyään isänsä ja muutettuaan omaisuuden käteiseksi. Hän lähti kauas Hämeenlinnaan, osti tontin ja aikoi rakentaa sille tehtaan. Sitten oli tehtävä hyvä naimakauppa ja naitava näyttävä vaimo hyvästä suvusta. Hän oli tutustunut taidemaalari Johan Lagerstedtiin ja viihtyi tämän perheen parissa. 

"Olet siis sitä mieltä, että minun pitää valita suhteellisen varakas nainen, riippumatta siitä rakastanko häntä yhtään", Gustav kysyi Johanilta. 
"Aivan. Rahat voi tallettaa pankkiin eivätkä ne katoa, mutta rakkautta et voi tallettaa. Sitä voi olla alussa paljon, mutta et voi tallettaa sitä mihinkään. Kun se katoaa, se katoaa", Johan sanoi ja hymyili leveästi. 
"Mitä te sanotte, herra..."
"Minä sanon, että tämä pimputus tekee minut hulluksi. Birgitta, aiotko tehdä meidät yhtä kuuroiksi kuin äitisi on? Hän takoo cembaloa kuin seppä alastonta. Birgitta!"
Soitto taukosi ja kaksoset lopettivat laulunsa. He vilkaisivat toisiaan, kaivoivat essujensa taskuista piparit ja alkoivat nakertaa niitä kuin hiiret.

Ei aikaakaan, kun hääkutsut postitettiin. Gustav nai rahaa ja sai kontolleen paitsi erikoisen vaimon, myös tämän eksentriset sukulaiset ja kovaa vauhtia ränsistyvän perintökartanon. 

Suvun tarinaa kertoo Gustavin pojanpoika Gabriel, joka on ollut läheinen isoisänsä kanssa ja kuullut tältä yhtä ja toista menneiltä ajoilta. Nimittäin kaikkea aivan päätöntä ja usein hullunhauskaa. Toisaalta paikkakunnalla eli juoru, että patruunalla oli tietty tapansa kurittaa tupakkaenkeleitään... 

Olipahan melkoinen omituisten otusten kerho! Yllätyksiä tupsahteli jokaisen nurkan takaa ja onkin suoranaista vähättelyä sanoa, että viihdyin kirjan parissa. Tosin, olin nimestä alunperin ajatellut, että kirjalla olisi todellinen esikuva. Googlettamalla en Bogdanoff-nimistä tupakkatehtailijaa kuitenkaan löytänyt.

Tämä kirja on yksi hyvä osoitus siitä, miten hienoa on, kun vanhempiakin kirjoja luetaan nykyään äänikirjoiksi. Kun katselin syysuutuuksia, sama trendi näyttää jatkuvan, sen verran monta tuttua, vanhempaa kirjaa äänikirjasovelluksen tulossa olevista bongasin. En olisi tullut Bogdanoffiin tarttuneeksi enää kirjaston hyllyltä, mutta näin se tuli kuunneltua ja hyvä niin. Minulle tuli kerrontatyylistä paljolti mieleen John Irvingin Kaikki isäni hotellit. 

Ehkä sinäkin löydät vielä tämän kirjan?




4 kommenttia:

  1. Hyvä suuntaus tuo, että vanhempiakin kirjoja luetaan äänikirjoiksi. Niitähän moni nykyään käyttää. Itse koen formaatin vieraaksi, välillä on niin vaikea keskittyä edes videoihin. Lukeminen sen sijaan sujuu lähes aina hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen täysin hurahtanut äänikirjoihin! Yritän välillä lukea myös itse. Huonontunut näkökin tekee sen, ettei tule paljon luettua itse.

      Poista
  2. Tällaista romaania en muistanutkaan Koskiselta! On kyllä hyvä, että näitä vanhempiakin julkaistaan äänikirjoina ja saavat ihan uutta näkyvyyttä. Tämä vaikuttaa aika kiinnostavalta ja tykkään Martti Raninista lukijana, joten voisin hyvinkin ottaa joskus kuunteluun. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matti Ranin on kyllä hyvä lukija! Tykkään myös häntä kuunnella. Tämä koukutti jatkamaan kuuntelua aina kun vain oli sopiva tauko sille ja olin todella utelias kuulemaan mihin tarina oikein johtaa.

      Poista