Sivut

Sivut

keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Pulmu Kailamo & Taru Kumara-Moisio: Tenho


 Pulmu Kailamo & Taru Kumara-Moisio: Tenho
Enostone, 2022
230 sivua


2016

Aviopari Kata ja Jarkko ovat yhdessä niin töissä kuin vapaa-ajallakin, sillä molemmat ovat tamperelaisen paikallislehden toimituksessa. Heillä on yksi lapsi, kouluikäinen Arttu. Liitto kuitenkin rakoilee, kun Jarkko ilmoittaa yllättäen, että haluaa harkinta-aikaa jatkon suhteen, ja muuttaa asumaan huoneistohotelliin. Kata on kyllä huomannut, miten Jarkko hipaisee ohimennen Helyn, heidän uuden päätoimittajansa olkapäätä, ja nauraa vähän liikaa tämän jutuille.

Pysytään aikuisina, Jarkko vaatii WhatsApp-viestissään. 
Tietenkin, vastaan.
Artun takia, ja muutenkin, Jarkko tarkentaa. 
En ymmärrä mitä Jarkko pelkää. Se itse on ryhtynyt lapsellisiin leikkeihin ja kadottanut realiteettien tajun. Hely on sille uusi vinkeä helistin. Tutti kuolemanpelkoa vastaan. 
Pysytään, pysytään. Reippaina ja luotettavina.

1996

Kata opiskelee Tampereella Suomen kieltä. Paras ystävä Sussu lähti opiskelemaan ruotsia Vaasaan ja Katan ensimmäinen vuosi yliopistolla oli viihteen osalta kutistunut muutamiin haalaribileisiin. Ulkopuolisuuden tunteessaan hän pänttäsi tentteihin ja suorittikin kiitettävän määrän opintoviikkoja. Toisen vuoden alussa hänelle avautui kokonaan uusi maailma, kun Katasta tuli ataK. On muutakin, kuin mikroluokassa tyhjän sähköpostilaatikon tuijottaminen, tai parhaimmillaan Sussun bileraporttien lukeminen. Sussulle hän ei kuitenkaan irkistä kehtaa kertoa, tämä kuitenkin pitäisi kaikkia kanavalla aikaa viettäviä nörttiluolien olmeina. Ihan tavallisia opiskelijoita he pääasiassa olivat.

Tuijotan eteenpäin soljuvaa keskustelua. Kanavaslangi on auennut minulle hitaasti, mutta nyt monet sanat ovat jo tuttuja. Kaksoispisteet ja sulkeet ovat kiepsahtaneet hymynaamoiksi, kirjainkoodit saaneet merkityksen. V@D. Viinaa Doriksessa.
Tänään Dorikseen mennään Scarlettin syntymäpäiväjuhlista. Luen taas kerran juhlakutsun: Scarlett ikääntyy, bileet perstaina 9.5 klo 18 @Koulukatu 5. OPM. Kutsu on killunut kanavan topic-rivillä viikon verran, ja tasan yhtä kauan olen tuskaillut bileisiin menoa. 

Sisäpiiriin päästäkseen on uskallettava nähdä muita myös livenä. Nimimerkkien ja kasvojen yhdistäminen on aluksi yllättävän vaikeaa. Miksalta saatu ylimääräinen huomio saa sydämen läpättämään, vaikka Kata vaistoaa, että miehen ja Scarlettin välillä on ollut jotain, ehkä vieläkin keskeneräistä. Vaikka Miksa kysyttäessä väittää, että olleita ja menneitä ovat, tämä ei kuitenkaan halua tehdä heidän seurustelustaan julkista. Muutamat tutut silti huomaavat heidän viihtyvän yhdessä, ja vaikka Kataa varoitellaan, hän luulee tietävänsä kuviot, kunnes.

Miksan kännykkä piippaa viestiä. Se naputtelee näppäinlukon auki ja vilkaisee näyttöä juuri, kun kauempaa kuuluu omituinen kalahdus. Jari on onnistunut kaatamaan kassinsa, ja suuri joukko kaljapulloja vierii iloisesti alas kalliota kohti Näsijärveä.
- Ei vittu, Miksa säikähtää ja ryntää auttamaan juomien pelastamisessa.
Kännykkä jää kalliolle, viesti ruudulle. Otan kännykän ja luen viestin.

SANOIT EILEN, ETTÄ HAJOTAMME TOISEMME. HALUAN HAJOTA SINUN KANSSASI, SINUUN. VAIN ME OLEMME TOTTA.

Kun Miksa palaa takaisin, puhelin on taas paikoillaan. 
- Laittoiko koulukaverit viestiä, kysyin muka viattomasti ja toivoin, ettei Miksa huomaa, miten reunalla olen.
- Ei, Miksa sanoo, ja istuutuu kalliolle. - Tää tuli Itä-Suomesta. 
- Mitäs Scarlett?
- Toivotti hyvää juhannusta.
Connecting people. Miten näppärää. Kännykällä voi pilata toisen elämän, vaikka on satojen kilometrien päässä. 
Tällaistako tämä on jatkossa, mietin. Scarlett aina läsnä selvittämättömine asioineen, Miksa temmeltämässä milloin missäkin. Valehtelemassa. Ei siitä saa otetta.
Väsymys sementoi jalkapohjani kallioon kiinni.

Yhtä hyvin Kata voi suostua Pasin ja tämän serkun Alman kutsuun lähteä Nummirockiin heti seuraavana päivänä, saapa muuta ajateltavaa.

Pengoin aamulla reissuun mukaan mustan t-paidan ja tummimmat farkkuni, mutta tietenkin kaikki näkevät, että olen ihan pihalla. Että bändien nimet sekoittuvat mielessäni kirjavaksi silpuksi. Ovatko Amorphis, Sentenced ja Visions yhtyeitä vai levyjä, en tiedä.
- Jotenkin sun ympärillä on sellainen parempien piirien aura, Pasi jatkaa.
- Siis mikä?
- Aura. Tyyliin helppo elämä, rikas isä ja koira. 
Pasi naurahtaa anteeksipyytävästi, mutta mieleni mustuu. Kaipa minun pitäisi tietää mitä hauskaa on jossain Dimmu-burgereissa, joille liimatukat nauroivat äsken varmaan puoli tuntia. Energiajuoma Bathory, ne hinkuivat, ja minua ahdisti. 
Ehkä minunkin olisi pitänyt käyttää samoja maihareita kolme päivää putkeen tai pestä minttuviinalla hampaani. Naureskella keltaiselle oksennuksen tahrimalle untuvamakuupussille, jota joku onneton yrittää tuulettaa telttansa päällä. Kieriskellä surutta ruohikossa, jossa lojuu muovipusseja, makkaraperunoita ja lisää oksennusta. Varmaan paskaakin. 
Sotkeutuisiko aurani silloin näkymättömiin?

Pasin kanssa kaikki on kuitenkin erilaista. Ollaan avoimesti yhdessä, eikä puhuta toisesta irkkinimellä. Kunhan Kata saa vaatevarastonsa uusittua mustiin bändipaitoihin ja oppii tekemään vahvemman meikin, koko maailma näkee, että he kuuluvat yhteen. 

Ajassa kurotaan kiinni vuoteen 2002, jolloin Kata menee töihin siihen samaan paikallislehteen, jossa Jarkko on aloittanut puoli vuotta aiemmin ja jossa he molemmat ovat vieläkin. Pikkuhiljaa he alkavat viettää aikaa yhdessä työrientojen ulkopuolellakin.

Makaamme Jarkon sängyllä, ilmassa on jo aavistus aamua.
- Sä tuoksut hyvältä, sanon. - Mulle tulee mieleen metsä. Tuore koivu ja pihka.
- Sä oot enemmän mustikka kuin mansikka. Tai ehkä kuningatarhilloa, Jarkko vastaa.
En tiedä, onko mies tosissaan, mutta oikean valinnan se on silti tehnyt. En ole mikään joka kodin puutarhamarja.

Lopuksi selviää miten heidän tarinansa päättyy.

Kata ystäväpiireineen on kymmenkunta vuotta itseäni nuorempia, mutta löysin tästä kasvukertomuksesta kuitenkin tuttuja elementtejä. Olen asunut kohta kaksi vuosikymmentä Tampereella tai sen kyljessä, mutta kirjan tapahtumapaikat olivat pääosin vieraita, enkä ole koskaan käynyt esimerkiksi Doriksessa. En luonut koskaan tiliä irkkiin, ja ennen tätä kirjaa olin luullut sen täysin menneen talven lumiksi. Sen sijaan roikuin 2000-luvun alussa melko suositussa Suomi24-chatissä, ja löysin miehenikin sitä kautta, hänet jonka kanssa on pidetty yhtä keväästä 2002, joten sitä kautta on yhteistä Kataan, ja tietenkin nuoruuden kasvutarinan osalta. Sillä sitähän se nuoruus monesti on, haahuilua ja oman paikkansa etsimistä. Joillain se oma kolosensa löytyy aiemmin, joillain vasta myöhemmin. Toiset ovat yhdessä vuosikymmeniä, toisten parisuhteet vaihtuvat vielä vanhempanakin. Sitä se elämä on, ja siitä kertoo Tenhokin.

Olipa kiva saada luettua toinen fyysinen kirja peräkanaa! Ohuitahan nämä ovat, mutta siitä oli hyvä aloittaa. Nyt on meneillään jo paksumpi enkkukirja. 

Tenhon laitan Pohjoisen lukuhaasteen kohtaan 12. Pienen kustantamon julkaisema kirja. 


9 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen, vähän erilainen aihe (siis ainakin ton 90-/2000-luvun0 alun nettielämän suhteen)! Itse olen taas vähän nuorempaa sukupolvea, mutta muistan kyllä ircin, ii2:n ja Suomi24 olleen jonkinlainen osa meidänkin ikäisten nettielämää. Voi niitä muistoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, tulipas kirjoitusvirheitä 🤣

      Poista
    2. Niin varmaan on ollutkin, kun meitä nuoremmat sukupolvet on tulleet paljon nuorempina mukaan teinien ja nuorten aikuisten juttuihin. Oli esimerkiksi ala-asteikäisiä Dingo-faneja, kun me 60-luvulla syntyneet alettiin kuunnella aikuisempaa musiikkia yleensä vasta yläasteella. Itse olin Dingon lyödessä läpi menossa lukion ekalle, mutta yhtä lailla niitä fanitti jo kuusivuotiaat 😃

      Poista
  2. Pidin tässä siitä, miten elävästi romaanissa kuvataan 1990-lukua ja erityisesti irc-maailmaa. Se ei oikein ollut minun juttuni, mutta lukiessa se ei haitannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haitannut minuakaan, ja kaikki sama koettiin Suomi24 chatissä, yhtä lailla tuli kaveriporukoita ja tavattiin enemmän tai vähemmän. Itse olin muuttanut Poriin pois pk-seudulta, että oli matkaa, mutta kävin kyllä muutaman kerran tapaamisissa ja risteilylläkin kerran. Mieheni tapasin ekan kerran ihan kahdestaan, vaikka oli samaa porukkaa. Sitten muutoinkin tosi nopeasti Tampereelle.

      Poista
  3. Tämä voisi olla mielenkiintoinen luettava laiturikirjaksi. Ei liian kepeä, mutta kuitenkin melko kepeästi luettavissa. Vai tulkitsinko ihan väärin ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan oikein olet päätellyt, ei ole feelgoodia tämä, mutta sujuvaa, vetävää ja sinänsä helppolukuista 😊

      Poista
  4. Tykkäsin tästä! Minulle tämä oli sukellusta omaan nuoruuteen, vaikka itse olinkin kirjan henkilöihin verrattuna teini-ikäinen samaan aikaan. Nettimaailmasta saisi kyllä tulla enemmänkin kirjoja, onhan se ollut valtavan merkittävä asia jo vuosikymmenten ajan, nykypäivästä puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, virkistävän erilainen aihe, ei tosiaankaan paljon käytetty, ja voisin siksi lukea enemmänkin. Kiva kun on ylipäätään 80-90-luvuista alkanut tulla kirjoja, ehkä etäisyyttä alkaa olla jo riittävästi, että saadaan näitä tyypillisiä kahden aikatason kirjoja.

      Poista